Масовий мор риби й ботулізм: як убезпечитися від інфікування

Масовий мор риби й ботулізм: як убезпечитися від інфікування

У Міністерстві охорони здоров'я попереджають, що через знищення Каховської ГЕС десятки тисяч риб лишилися на обмілілих водоймах, а тому є великий ризик інфекційного захворювання на ботулізм. Тож українцям радять не вживати мертву рибу та не купувати рибу у місцях стихійної торгівлі. Більше про це в ефірі Українського Радіо розповіла професор кафедри товарознавства управління безпечністю та якістю Державного торговельно-економічного університету Олена Сидоренко.

0:00 0:00
10
1x

Фото: novakahovka.city

Не споживайте рибу, яка лежить на річковому ґрунті

В жодному разі не можна брати рибу, яка лежить на річковому ґрунті, тим паче якщо вона поранена. Якщо люди під час спеки збиратимуть цю рибу, ми можемо отримати небезпечне вогнище інфекції, адже є всі умови для розвитку ботулотоксину, зазначає Олена Сидоренко. Експертка наголошує: насамперед небезпечною є в'ялена і риба холодного копчення — тобто та, яка не проходить термічної обробки. "Водночас якщо є хімічне забруднення, зокрема мазутом чи іншими хімічними сполуками, то ніяка обробка не допоможе. Але якщо вода була чиста і не було хімічних забруднень, то термічна обробка  — кип'ятіння протягом 15 хвилин чи пів години убезпечує нас від ботулотоксину", — каже вона.


Мор риби у Мар`янському Зеленодольської громади. Фото: Зеленодольська громада/Telegram

Суха та без нутрощів: як обрати в’ялену рибу в магазині

"Якщо ви купуєте в'ялену рибу у магазині, вона має бути розібрана. Зараз не дозволяють реалізовувати не випотрошену рибу, тому що нутрощі є першим осередком, де розвивається і накопичується ботулотоксин. Крім того, риба має бути гарно просолена та просушена, і тоді ми можемо говорити про її відносну безпечність", — радить Сидоренко.

Обережно з консервами

Консерви і домашнього, і промислового виробництва — це також ризик, хоч і невеликий, застерігає експертка. "Це можуть також бути і м'ясні консерви, і консервовані гриби — тобто та продукція, яка теоретично стикається з забрудненнями, з землею, яка може забруднитися клостридіями ботулізму. І потім за умови відсутності повітря вони можуть розмножуватися, якщо консерва зберігається без охолодження. Відтак після відкривання людина може отримати отруєння. Крім того, герметично запаковані, але термічно не оброблені ковбаси теж є джерелом ботулізму, наприклад, сиров’ялені чи сирокопчені. Тобто вся консервована продукція, яка зберігається при температурі вище 10 градусів, є потенційним джерелом ботулотоксину. У такому випадку можна убезпечити себе кип'ятінням: відкрити консерву і прокип’ятити. Водночас у заморожених продуктах немає ризику розвитку ботулотоксину, бо там є доступ повітря", — пояснює вона.

Як убезпечити себе від інфікування

"По-перше, не купуйте рибу у невідомих людей та у недозволених місцях. У магазині також не купуйте нерозібрану в’ялену рибу, вона має бути просушена та бурштинового кольору. Однак в’ялену рибу зараз ризиковано купувати будь-де, навіть якщо вона не запакована герметично. По-друге, незабаром розпочнеться масове консервування, тому все треба гарно мити, пропарювавати гарячою водою, закочувати і витримувати певний час. Якщо ви маєте сумнів щодо консерви, то після відкриття, краще її прокип'ятити. Наприклад, використати для якоїсь страви. Ботулізм є небезпечний тим, що не проявляє себе. Тобто не змінюються ні смак, ні аромат, ні зовнішні ознаки можуть не змінюватись. Якщо ми бачимо, що на консерві здута кришка чи взагалі консерва скисла, то ми її не споживаємо. Водночас якщо консерва зберігалася на сонці чи довго їхала в машині чи потязі, то треба бути обережним", — застерігає Сидоренко.

Симптоми ботулізму

"Симптоматика ботулізму спочатку може бути дуже не визначена. Дуже характерним є порушення зору, коли не видно зблизька. А також сітка та туман в очах. Крім того, є симптоматика, властива для інфекційних захворювань, зокрема діарея, температура та навіть галюцинації. Як правило, це розвивається протягом 12-24 годин. Але буває, що протягом 2-4 годин. Важливо: ботулізм може призводити до летальних випадків, тому у перші години потрібно звернутися за допомогою і вводити протиботулістичну сироватку. Самостійне лікування нічого не дасть", — резюмує Олена Сидоренко.