Слідчі Росії не порушуватимуть справи щодо Веджіє Кашки

Слідчі Росії не порушуватимуть справи щодо Веджіє Кашки

Слідчий комітет Росії відмовився порушувати дві кримінальних справи за фактом смерті в окупованому Криму після обшуку Веджіє Кашки.

Захист має намір оскаржувати це рішення, повідомив адвокат Микола Полозов, пише Укрінформ.

"Старший слідчий СО по Київському району м. Сімферополь ГСУ СК РФ по Республіці Крим майор юстиції Балашова М.В. винесла постанову про відмову в порушенні двох кримінальних справ за фактом смерті Веджіє Кашки", - написав Полозов.

За його словами, в порушенні першої кримінальної справи за ч. 1 ст. 105, ч. 1 ст. 109, ч. 4 ст. 111 КК РФ (умисне вбивство, спричинення смерті з необережності, умисне спричинення тяжкої шкоди здоров'ю, що спричинило смерть потерпілого) відмовлено за відсутністю події злочинів.

У порушенні другої кримінальної справи - відносно співробітників так званого МВС по Республіці Крим С.А. Кашпанова, Р.В. Светікова, С.В. Грекова, Р.Р. Шамбазова, Н.Н. Белашова за ч. 1 ст. 285, п. «в» ч. 3 ст. 286 КК РФ (зловживання посадовими повноваженнями, перевищення посадових повноважень із спричиненням тяжких наслідків) відмовлено за відсутністю в діях вказаних осіб складу злочину.

Як повідомив Полозов, з тексту постанови стає зрозуміло, що Белашов працює старшим оперуповноваженим так званого ЦЕП (Центр з протидії екстремізму - ред.), Свєтіків - у ЗМОПі, а Греков - в МВС ЗМОП «Беркут». Службова приналежність Кашпанова і Шамбазова не розкривається, хоча з повідомлень ЗМІ відомо, що в Криму працюють оперативники з таким прізвищем.

У постанові також вказано, що згідно з висновком експерта, смерть Веджіє Кашки настала в результаті атеросклеротичної хвороби серця, хоча її рідні і близькі переконані, що вона загинула зовсім не через хворобу серця, на яке ніколи не скаржилася і за декілька місяців до смерті проходила лікування в Туреччині, де лікарі не відмічали жодних погіршень, пов'язаних з роботою серця.

За словами адвоката, відмова в порушенні кримінальної справи буде ним оскаржена, "проте для підготовки мотивованої скарги необхідно ознайомиться з матеріалами перевірки, включаючи судово-медичну експертизу, протокол огляду місця події, протоколи опитування осіб, отримані в ході перевірки".

Як підкреслив Полозов, в російській правозастосовній практиці притягнення до відповідальності посадовців ускладнено системним опором з боку держави, проте "розслідування усіх обставин загибелі Веджіє Кашки буде продовжено".
Читайте також: Смерть Веджіє Кашка: адвокат починає незалежне розслідування

"Як правило, витрачається багато часу, перш ніж силовик, який скоїв злочин, опиняється на лаві підсудних. У справі Веджіє Кашки сам факт відмови в порушенні кримінальної справи вже свідчить про схожу тенденцію", - зазначив Полозов.

23 листопада 2017 року в Криму пройшли обшуки і затримання активістів. Обшук із спробою затримання пройшов і у 82-річної Кашки, до якої, на думку захисту, з боку російських силовиків, "було використано непропорційне застосування сили. Жінці стало погано, і по дорозі в лікарню вона померла.