Люди еволюційно схильні до харчування комахами, - вчені

Люди еволюційно схильні до харчування комахами, - вчені

Нове дослідження доводить, що люди, подібно до більшості приматів, не мають жодних фізіологічних перешкод для харчування комахами.
 
Про відкриття повідомляє Science Daily, пише Експрес.
 
Скелети комах складаються з речовини під назвою хітин. Для його розщеплення необхідний особливий фермент, який, як вважалося раніше, відсутній у ссавців. Нове дослідження спростовує цю гіпотезу. Дослідивши геноми 34 видів лемурів і мавп, включаючи людей, вчені виявили у більшості видів мінімум одну робочу копію гена CHIA, який відповідає за виробництво шлункового ферменту, що розщеплює хітин. Все це доводить, що комахи були основним джерелом харчування наших далеких предків.
 
Дослідники вважають, що навіть якщо фермент, який розщеплює хітин, погано функціонує в людських шлунках, ми можемо полегшити перетравлювання хітину за допомогою кулінарної обробки. 
 
На думку авторів роботи, недоліком існуючих досліджень є те, що вони зосереджені на представниках західної культури, для яких така дієта - екзотика.   У той же час, багато жителів країн Азії і Африки регулярно їдять комах. За оцінкою ООН, ці істоти є частиною традиційного раціону 2 млрд людей. Організація відносить до їстівних 1 900 видів комах і підкреслює, що вони корисні і куди більш екологічно нешкідливі у виробництві, ніж м'ясо свійських тварин.