Що їсти і пити взимку? Поради дієтологині

Що їсти і пити взимку? Поради дієтологині

"На перше місце я завжди ставлю борщ, він є еліксиром нашого здоров'я". Це зауважила в інтерв'ю Радіо Культура, розповідаючи про зимовий раціон здорового харчування, лікарка-дієтологиня, засновниця Академії Довголіття Dr. Skytalinska, віце-президентка Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська. Вона дала поради щодо споживання в холодну пору року перших і других страв, а також назвала найкорисніші напої. При цьому, зокрема, оцінила безалкогольний глінтвейн і узвар. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay


ПЕРШІ СТРАВИ

— Супи. Ці страви дотепер є в усіх шкільних програмах харчування. Що говорять гастроентерологи про це? Суп обов'язково їсти?

Суп буває різний. Якщо суп правильно приготовлений – це дуже корисна страва. Чому? Якщо суп зварений на різних овочах, то це є багате джерело багатьох мікро- і макроелементів, різних мінералів. А також це велика кількість різної клітковини. Тому що, коли овочі варять і туди додають крупу, то там ціла колекція, цілі різновиди різного виду клітковини, яка виконує багато різних функцій в організмі. Вони, наприклад, живлять корисно мікрофлору, стимулюють ріст корисних лакто-біфідобактерій, які покращують наше травлення, які зменшують запалення в кишечнику, зменшують здуття, впливають на наш настрій. Крім того, клітковина є сорбентом, яка поглинає дуже багато різних токсинів. Тому, це корисно. Теплий супчик також завжди зігріває зсередини. І ще один момент. Якщо суп зварений на нежирному, неміцному, м'ясному чи рибному бульйоні – це ще додаткове джерело легкозасвоюваних амінокислот. Це структурні частинки білків, які засвоюються просто миттєво. Миттєво дають енергію і допомагають добре працювати нашому кишечнику, зменшують запалення і алергічні процеси. Тому не жирний, не міцний бульйончик – дуже і дуже корисно, декілька разів на тиждень їсти такий супчик.

Чи готові ви поділитися рецептами найсмачніших зимових супів?

Звичайно, на перше місце я, як українка, завжди ставлю борщ. Я взагалі вважаю, що борщ – це еліксир нашого здоров'я. Чому? Тому що подивіться, який багатющий склад: бурячок, морква, капуста, квасоля, цибулька. Там можуть бути помідори чи томатна паста, часничок. А тепер, якщо розібрати це все на молекули, то ми побачимо, що по-перше – це велика кількість клітковини. По-друге, сам буряк містить дуже багато речовин, які покращують роботу печінки і впливають на роботу судин. Тому що буряк містить речовину бетаїн, яка впливає на роботу печінки, судин і зменшує запалення. Те саме стосується капусти. Вона містить речовини, які підсилюють детоксикаційну функцію печінки. Печінка виробляє більше ферментів детоксикації. А якщо, наприклад, додати туди ще зовсім трошки сала, то матимете джерело корисних жирів, які впливають на роботу і мозку, і печінки, і мають легкі жовчогінні властивості. Тому борщ має бути як мінімум щотижня. Це може бути також курячий бульйон, такий класичний. Але повторюсь, не міцний, не жирний і з різними корінцями. Це може бути суп із сочевиці, гарбузовий суп, рибна юшка, капусняк. Капусняк, до речі, це суп, який дуже сильно насичує, корисний і низькокалорійний. Тож можете ще й паралельно худнути. Насичуватися, отримувати все корисне і нормалізувати свою вагу. 

ДРУГІ СТРАВИ

— Другі страви. Що найкорисніше готувати взимку? Які крупи?

Оскільки зима це все ж таки холодний період року, то крім декількох шарів одягу, який ми надягаємо, дуже добре буде ще й зігріватися зсередини і мати цю енергію тривалий час. Тому овочі, крупи, бобові є найкращим джерелом цієї тривалої енергії. Їх, між іншим, можна змішувати. Тобто можна готувати страви, які містять і овочі, і крупи, і бобові. Ці продукти дають тривале відчуття насичення, бо це так звані повільні вуглеводи. Вони повільно розщеплюються, повільно засвоюються і дають тривале відчуття енергії. Це раз. Друге, вони дуже добре впливають на здоров'я нашого кишечника. Вони його оздоровлюють. Тому що, як я вже казала, термічно оброблені овочі і цільні крупи, не пластівці, є суперхорошими джерелом живлення для наших кишечних бактерій. Адже дуже багато проблем із кишечником, печінкою, з іншими органами, виникає тому, що люди їдять, як правило, їжу перероблену, в якій мало клітковини. Наприклад, не картоплю їдять, а чіпси чи картоплю фрі з нездоровими жирами. Тому, чим більше ми будемо споживати різноманітних овочів, змішувати їх з різними крупами, тим кращим буде наше харчування. По-перше, це не дуже висококалорійна їжа, по-друге, вона тримає тепло і, по-третє, вона довго насичує, дає тривалу енергію.

Оксана Скиталінська. Фото: ФБ-сторінка "Oksana Skytalinska"

Але треба пам'ятати також, що наше харчування має бути збалансованим. А баланс означає, що мають бути не лише крупи і овочі, а має бути якесь джерело білка. Тому що білок в організмі не накопичується, на відміну від жиру і невеликої кількості вуглеводів, які накопичуються в печінці у вигляді глікогену. Білок потрібен постійно. Він потрібен для синтезу імунних клітин, різних ферментів, гормонів, нейромедіаторів. Дуже хорошими джерелами білка є звичайні продукти, в першу чергу, це яйця. Є таке прислів'я: "одне яблуко в день, у вас не буде лікаря". Те саме я можу сказати про яйце. Якщо ви будете вживати щодня одне яйце, зварене на м'яко, щоб жовток був рідким, то ви забезпечите свій організм дуже багатьма супер-цінними речовинами, які будуть добре впливати на печінку, судини, мозок, очі, шкіру. Це дуже хороше джерело дуже корисних жирів, жироподібних речовин, вітамінів, а також супер-корисного виду білка. І яйця відносно недорогі. 

— Коли правильно вживати варені яйця? Зранку, вдень, ввечері чи коли душа забажає?

Коли душа забажає. Якщо, наприклад, вранці ви звикли їсти кашу, то добавте собі одне яйце і тоді ваш сніданок буде збалансованим. А до каші – ще столову ложечку якихось ягідок. Будь-яких. Візьміть звичайну смородину заморожену і у вас буде супер-корисний сніданок. Сучасне харчування має бути обов'язково протизапальним. Тому що в нашому житті дуже багато факторів, які провокують різноманітні запалення в організмі. Це запалення не проявляється в тому, що десь прищ вискочив, десь нагноїлось чи щось болить. Ні. Це так зване стерильне запалення, яке виникає від рафінованої їжі, від надмірної кількості солодощів. Воно є в усіх людей, які мають надмірну масу тіла, особливо, коли накопичується жир в ділянці живота. Тому, наприклад, присутність квашених продуктів, капусти, трошечки зелені сушеної чи  замороженої, і звичайних ягід, тієї ж калини, дасть вам супер-вітамінний протизапальний напій. 

НАПОЇ

— Давайте поговоримо про напої. Взимку пити хочеться не менше, ніж влітку, але хочеться більше гарячих напоїв. Які найкорисніші?

Найкориснішим напоєм для людського організму, особливо сучасної людини, є вода. І взимку, і влітку. Просто запам'ятайте, що воду найкраще вживати, коли вона температури нашого тіла. Тому ставте перед собою термос із тепло-гарячою водичкою, можете додати туди кілька ягідок калини, чорноплідної горобини, невеликий шматочок лимона, мандарини чи апельсина, і пийте цю воду протягом дня. Тому що справді, буває таке, що нам не хочеться пити. Але організм функціонує весь час, ми потіємо і видихаємо воду. Тому вода потрібна для організму. Але весь час робимо акцент на чистій воді. Все інше (морси, настої, чаї) може бути, але краще всього, коли це буде чиста вода. 

Це не український продукт, але дуже корисним може бути зелений чай. Він вважається універсальним адаптогеном. В ньому є величезна кількість корисних речовин, які захищають від запалення, добре впливають на роботу імунної системи, печінки, кровообігу. Одним словом, він допомагає організму адаптуватися до будь-яких умов так, щоб не захворіти. Також хочу сказати, що треба вживати ті продукти, які характерні для нашого клімату, для нашої зони. Чому? Тому що найкраще наш організм сприймає ті продукти, серед яких ми виросли. Звичайно, що ми можемо з'їсти авокадо, мандарину, апельсин. Але просто пам'ятаймо, що наш організм навіть генетично більш пристосований до тих продуктів, до яких ми звикли. Нам дуже складно обійтися без капусти. Наша українська червона капуста – це суперфуд. Це продукт, який має: а) протизапальні властивості; б) антиканцерогенні; в) антимутагенні (не дає утворюватися навіть раковим клітинам). Плюс він допомагає боротися з ожирінням, регулює роботу наших гормонів. І це одна лише капуста.

— Скільки потрібно і можна з'їсти капусти в день? 

Відрами їсти не треба. З'їжте стільки, скільки у вас помістилося в долоню з гіркою. Цього достатньо для того, щоб організм працював краще. Але тут є важливий нюанс. Багато сучасних людей, які звикли їсти рафіновану їжу, солодощі, весь час живуть в стані дисбіозу – це коли в кишечнику порушений нормальний баланс здорових і нездорових мікроорганізмів. Це проявляється в тому, що в людини здувається живіт, є відрижка, газоутворення. Тому ніхто не каже, що треба ставати адептами здорового харчування вже сьогодні. Треба робити це покроково. Можна почати з однієї ложки капусти, якщо здувається живіт. Краще з квашеної капусти, тому що вона містить лактобактерії, які потрібні для травлення. Далі можна спробувати свіжу капусту, потім, наприклад, суцвіття броколі. До речі, українці звикли їсти буряк тільки варений чи запечений. Спробуйте додати трішки сирого буряка, моркви і капусти. Зробіть такий салат, капніть туди олії, часнику додайте, ягідок чи соку з ягід якихось і так попробуйте з'їсти.  Розумієте, треба трохи змінювати ставлення людей до їжі, тому що їжа дійсно може бути нашими ліками. Те, що вона корисна і смачна – це одне. Треба знайти баланс між смаком і користю. 

— У народі подейкують, що зелений чай піднімає тиск. Це міф чи правда?

У народі взагалі подейкують, наприклад, що калина дуже сильно понижує тиск. Чи сік буряка знижує. Для того, щоб так вплинути на організм людини, треба випити дуже багато соку буряка чи калини. Тому, якщо ви споживаєте все в міру, одну столову ложку, то ви поступово покращуєте стан свого організму.

Ще дуже корисними є два напої. В першу чергу, це настій шипшини. Взимку в нас не вистачає двох важливих вітамінів. Це вітамін D, який утворюється в нашій шкірі під впливом сонячного проміння. Але ми можемо його компенсувати, вживаючи, наприклад, яйця з жовтками, нарідко зварені. Це може бути печінка тріски раз в місяць, тому що цей вітамін накопичується в печінці. І це може бути морська риба. А от вітамін C в організмі не накопичується. Тому настій шипшини це найкраще. Але є одне правило у прийомі вітаміну C. Він в організмі засвоюється відразу. Тобто, скільки потрібно організму, стільки він його і бере для своїх потреб. Все інше просто виводиться. Тому буде більш правильно, якщо ми будемо розтягувати прийом вітаміну C протягом дня. Це перший напій. 

Другий дуже корисний напій – це квас. Але не магазинний з великою кількістю фруктози і глюкозного сиропу. Квас має бути домашній. Берете, наприклад, ріжете бурячок чи яблука, груші, ягоди, додаєте туди трохи цукру (на літр приблизно півтори столові ложки), закриваєте марлею і тримаєте в теплому місці два дні. Вранці і ввечері помішуєте, піднімається потрохи піна, починає шипіти. Не треба переживати, що там залишиться цукор і воно буде дуже солодке. Чому? Тому що кисломолочні бактерії, які там утворюються, "з'їдають" цукор і утворюється вуглекислий газ. І саме ці ферментовані продукти надзвичайно добре впливають на наше травлення і на нашу молодість. Тому пийте квас.

— А щодо соків, які ми самі вичавили? 

Як правило, ми чавимо соки з яблук, з винограду, і дуже часто люди додають туди цукор. І навіть якщо не додавати цукор, то цей напій все одно досить густий і дуже солодкий. В цьому напої надзвичайно багато вільного цукру, незв'язаного. Тобто, якщо це яблуко, то цей цукор (глюкоза, фруктоза) зв'язаний з клітковиною. Тому він не піднімає так рівень цукру. А от коли ми випили сік, то цукор піднімається миттєво. І якщо у вас є схильність до зайвої маси тіла, дифузні зміни в печінці (ожиріння печінки), то це не ваші напої. Вам не треба їх пити. Якщо страшенно хочеться, то допускається тільки кілька умов: якщо ви дуже-дуже багато ходили, дуже багато рухалися або будете після цього рухатися, то можете трошки розбавити цей сік теплою водою і випити. Тому що навіть для здорових людей стрибки глюкози шкідливі. 

ГЛІНТВЕЙН І УЗВАР

— Безалкогольний глінтвейн із різними ягодами, паличками кориці. Він корисний чи це просто зимовий атрибут? 

Ягоди – це добре. Тільки за умови, якби ми не сильно його цукрували. Але тоді це дуже "нудний" глінтвейн буде, "сумний". Тому трошечки можна додавати цукру чи меду. Але пам'ятаємо, що мед складається з фруктози. І людям, які мають зайву масу тіла і проблеми з печінкою, треба менше мати справу з медом. 

—  А український узвар? 

Прекрасний напій. Сушені грушки, яблучка – там дуже багато калію.