У Києві презентовано систему фіксації біометричних даних для іноземців

У Києві презентовано систему фіксації біометричних даних для іноземців

Держприкордонслужба презентувала систему фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства, інформація з якої передаватиметься до Національної системи верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Презентація відбулася в аеропорту "Жуляни", повідомляє Укрінформ.

"Ми з вами сьогодні присутні фактично при тестовому запуску системи контролю біометричних даних, яка вже працює в аеропорту "Жуляни", - сказав під час презентації секретар РНБО Олександр Турчинов.

Обов'язкову фіксацію біометричних даних застосовуватимуть до громадян визначеного МЗС переліку 71 країни, у тому числі РФ, а також Шрі-Ланка, Бангладеш, Індія, Афганістан тощо, які віднесено до категорії ризику, решта іноземців - за результатами аналізу та оцінки ризиків.

Від фіксації біометричних даних, згідно з законом України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", звільняються: глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи до 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій.

Турчинов зазначив, що ця система пов'язана не тільки з ДМС, а й з СБУ, Нацполіцією, що дозволить посилити контррозвідувальні заходи і боротьбу з криміналітетом.

Впровадження цієї системи відбуватиметься поетапно. З 1 січня 2018 року старт системи відбудеться у столичних міжнародних аеропортах та в пунктах пропуску українсько-російської ділянки Держкордону. В подальшому ця система активно впроваджуватиметься на всіх ділянках Державного кордону України.

Нагадаємо, Президент України 1 вересня ввів у дію рішення РНБО про запровадження біометричного контролю на кордоні. З 1 січня 2018 року починає функціонування національна система біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства під час перетину Держкордону.