На літературну премію пам’яті Астрід Ліндґрен претендують двоє українців

На літературну премію пам’яті Астрід Ліндґрен претендують двоє українців

До списку Міжнародної премії пам’яті Астрід Ліндґрен (Astrid Lindgren Memorial Award), яку вручають за внесок у розвиток дитячої та юнацької літератури, потрапили двоє українців.

Цього року від України за нагороду змагатимуться ілюстратор Кость Лавро та письменниця Зірка Мензатюк. Імена претендентів були оголошені в межах Франкфуртського книжкового ярмарку, повідомляє "Читомо".

Загалом у списку 235 кандидатів із 60 країн світу.

Зірка Мензатюк – українська письменниця, журналіст. Член Національної Спілки письменників України. Автор близько 20-ти дитячих та підліткових книжок, серед яких "Як я руйнувала імперію" (2014), "Макове князювання" (2008), "Дочка Троянди" (2012) та інших.

Кость Лавро – український книжковий художник, відомий оформленням книг видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га". Член Спілки художників України. Лауреат Національної Премії України ім. Тараса Шевченка. У своїх роботах поєднав засадничі постулати українського авангарду 20-х років ХХ століття з найтиповішими рисами українського народного малярства.

Зазначимо: Міжнародна літературна премія пам’яті Астрід Ліндґрен була заснована шведським урядом у 2002 році після смерті відомої письменниці заради сприяння розвитку дитячої та юнацької літератури. Astrid Lindgren Memorial Award вручається з 2003 року та вважається однією з найбільш авторитетних міжнародних нагород у галузі літератури для дітей та підлітків.