В Ізраїлі всі рівні перед законом (Аудіо)

В Ізраїлі всі рівні перед законом (Аудіо)

Система ізраїльського сучасного законодавства дотримується древніх принципів судочинства  та є рівною для всіх верств населення. Перед судом може постати і звичайний громадянин, і президент.

З подробицями – наша кореспондентка в єврейській державі Світлана Глаз:

"Ось як говориться про рівність перед законом ще в древньому єврейському писанні Торі: "Не робіть несправедливості на суді, не будь поблажливий до вбогого, і не будеш потурати знатного: за правдою суди свого ближнього,  не давайте нікому переваги: як малого, так і великого вислухаєте і не бійтеся нікого ...".

Судова система Ізраїлю - система органів державної влади тобто судів, які здійснюють правосуддя на території Держави Ізраїль у  відповідності до Основного закону про порядок судочинства.

Перед законом держави всі рівні і цьому є безліч доказів: з грудня 2011 року семирічний термін за згвалтування відбуває екс-президент країни Моше Кацав, у травні 2014 року окружний суд Тель-Авіва засудив колишнього прем'єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта до шести років тюремного ув"язення за хабарі при спорудженні елітного житлового комплексу в Єрусалимі. Напередодні ізраїльська поліція затримала для допиту колишнього співробітника канцелярії прем"єр-міністра єврейської держави, а з ним ще п"ятох високопосадовців.

у справі купівлі субмарин. Цим займається спеціальний  відділ з розслідування економічних правопорушень в поліції. До речі, за місяць свою посаду має залишити очільник цього відділу посаду на якого подано скаргу за сексуальні домаганні.

Наразі триває розслідування і проти прем"єр-міністра єврейської держави  Біньяміна Нетаніягу – його підозрюють в отриманні хабарів, шахрайстві та порушенні громадської довіри. Не зважаючи на заяву прес-служби канцелярії прем'єр-міністра, що підозри перебільшені і спрямовані на зміну влади,  46 відсотків ізраїльтян вважають:  якщо Нетаніягу висунуть звинувачення, він повинен подати у відставку".

Світлана Глаз з Ізраїлю,  для українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!