Парламент підтримав обидва закони щодо реінтеграції Донбасу (Аудіо))

Парламент підтримав обидва закони щодо реінтеграції Донбасу (Аудіо))

Обидва закони щодо реінтеграції Донбасу, поданих президентом, підтримала сьогодні верховна Рада. За перший із них - про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях - у першому читанні віддали свої голоси 233 народних депутати з трьохсот тридцяти п"яти зареєстрованих у залі.

Ним, зокрема, визначається, що тимчасова окупація Російською Федерацією територій у Донецькій та Луганській областях є нелегітимною і не створює для Росії жодних територіальних прав. Діяльність збройних сил та інших військових формувань Росії та окупаційної адміністрації, що суперечить нормам міжнародного гуманітарного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв’язку з такою діяльністю акт – не дійсний і не створює правових наслідків. Другий - яким іще на рік продовжено дію закону від 2014 року "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей", - схвалено в цілому двомастами двадцятьма дев"ятьмя голосами. Голосуванню за законопроекти, як і у четвер, передували емоційні виступи та навіть штовханина в сесійній залі.

За обговоренням документів стежила Наталія Чабанна:

"Упродовж однієї години народні депутати проголосували за згадані законопроекти. Один - у першому читАнні, інший - в цІлому. Хоча, з огляду на настрої опозиції і на її дії напередодні, швидке ухвалення видавалося сумнівним. Частина противників ухвалення, - опозиційна фракція «Самопоміч» та дехто з позафракційних, зокрема, свободівці, знову спробували заблокувати парламентську трибуну та президію, проте, їх випередили. Представники фракцій «блоку Петра Порошенка» та «Народного фронту» розмістилися у президії і не дозволили туди потрапити опонентам. Ухвалені документи дають Україні, передусім, міцні позиції на
міжнародному переговорному полі – заявив після ухвалення Президент Петро Порошенко у своєму відеозверненні.

За словами Глави держави, найбільш обурливою і незбагненною є поведінка колишніх соратників по коаліції – а нині демократичної опозиції. Нагадаю, основною та не єдиною вимОгою блокувальників було прибрати будь-які згадки в законі про мінські угоди. Що ще не влаштовує опозицію, розповів представник фракції "Самопоміч" Роман Семенуха.

Свої вимоги опозиціонери вирішили доводити, як-то кажуть, у непарламентський спосіб – свободівець Юрій Левченко жбурнув у сесійній залі димову шашку. Шкоди вона нікому не завдала. Та й взагалі у запалі дискусій на таке майже ніхто вже не зважав. Законопроект про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях ухвалено у першому читАнні, тож до другого – каже заступник голови парламентської фракції партії «блоку Петра Порошенка» Ірина Луценко, деякі зміни до законопроекту будуть внесені.

На думку експерта політичної підгрупи тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ольги Айвазовської, варто чітко визначити початок бойових дій на Донбасі, проте, неухвалення законопроекту взагалі, могло б призвести, як вона каже, до катастрофічних > наслідків для України.

За фактом задимлення будівлі Верховної Ради поліція відкрила кримінальне провадження за статтею "Хуліганство".

Наталія Чабанна. Українське радіо.
 

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!