"На сьогодні я не бачу можливостей провести безпечні прозорі вибори" — Олена Шуляк

"На сьогодні я не бачу можливостей провести безпечні прозорі вибори" — Олена Шуляк

На сьогодні немає можливостей провести безпечні прозорі вибори в Україні за участю всіх, хто має право брати участь у виборчому процесі. Про це заявила в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо голова парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк. Вона наголосила: українські воїни мають право обирати і бути обраними. А цього, поки тривають бойові дії, неможливо забезпечити. Хоча всі виборчі питання потрібно обговорювати вже зараз, до перемоги України у війні, додала Олена Шуляк. Але це будуть перші післявоєнні вибори, зауважила вона, прокоментувавши ухвалений недавно головами парламентських фракцій меморандум стосовно можливості проведення наступних виборів в Україні.

0:00 0:00
10
1x

Олена Шуляк. Фото: сайт партії "Слуга Народу"

"Проводити за таких умов вибори просто неможливо"

— Чи можна після слів президента, про те, що він готовий проводити вибори, але, на його думку, більшість українців вважають, що голосування під час війни є небезпечним і безглуздим, остаточно сказати, що виборів у 2024 році не буде?

Коли будуть вибори, знають наші Збройні Сили. Саме від них залежить, на скільки швидко Україна здобуде перемогу в цій страшній важкій війні. Наш профільний комітет опікується саме питанням виборів, і ми глибоко розуміємо, з якими викликами нам доведеться стикнутися, щоб провести перші післявоєнні вибори. Я спеціально підкреслюю, що це будуть післявоєнні вибори. Адже для того, щоб їх провести, потрібно оновити реєстр виборців, забезпечити безпекові питання всім, хто прийде на вибори. Ми бачимо, що станом на зараз у нас ведуться активні бойові дії; є території, які є під постійними обстрілами; є настільки заміновані території, що до них практично відсутній доступ. Проводити за таких умов вибори просто неможливо. 

Є питання щодо організації роботи на закордонних округах. Йдеться про 20% нашого населення, яке нині перебуває закордоном. У Польщі, наприклад, нині перебуває понад мільйон українців, у Німеччині – також мільйон. На території консульств прийняти таку кількість людей, які захочуть взяти участь у виборах, неможливо. 

А основне питання – це наші військові, які нині на фронті. Вони також мають право обирати і бути обраними. А цього ми не можемо зараз забезпечити. Всі ці питання потрібно обговорювати вже зараз, бути готовими надавати ефективні рішення. Але це, нагадаю, будуть перші післявоєнні вибори. На сьогодні я не бачу можливостей провести безпечні прозорі вибори за участю всіх, хто має право брати участь у виборчому процесі.

"Також були зазначені проблеми, які я називаю "поправочний спам"

— Про що йдеться у "Висновках, прийнятих під час дев’ятого Діалогу Жана Моне", ухвалених в селищі Тур’я Пасіка Закарпатської області. Це – угода між усіма парламентськими партіями. Про що домовилися, зокрема і к контексті виборів?

Третій раз збираються на ці діалоги представники різних фракцій і депутатських груп. У меморандумі, який був підписаний всіма представниками фракцій і груп, були не лише питання виборів. Серед іншого були зобов’язання, взяті з ухвалення етичного кодексу народного депутата. Також були зазначені проблеми, які я називаю "поправочний спам", коли, готуючи законопроєкти до другого читання, вносять тисячі правок, що блокує роботу Верховної Ради. Порушувалося також питання розширення парламентської дипломатії на міжнародному рівні. Також розглядалося питання реформування парламенту. В контексті вступу до ЄС ми розуміємо величезну роль парламенту в ухваленні законодавчої рамки, але також потрібно бачити і розуміти, як це законодавство буде імплементоване. Імплементація законодавства, яке ухвалює парламент, повинна відповідати безпосередньо європейському. 
Незважаючи на різність політичних поглядів, усі депутатські фракції і групи шукали можливості широкого консенсусу і вибудови довіри заради об’єднання всіх демократичних сил. Фракції і групи чесно говорили про всі виклики, про те, що їх не влаштовує і шукали шляхи вирішення.

А в контексті виборів йшлося про те, що потрібно зберегти законодавчу рамку, викладену в чинному виборчому кодексі. Часто лунають думки щодо повернення мажоритарної системи, але всі сили домовилися, що залишається виборчий кодекс з тією системою, яка там закладена. Звичайно, можуть бути деякі зміни, враховуючи виклики сьогодення, але базові речі будуть незмінними. Та реформа виборчого законодавства, яка вже відбувалася за нашої каденції, буде зацементована.


 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко