Німеччина формує новий уряд (Аудіо)

Німеччина формує новий уряд (Аудіо)

Формування нового уряду Німеччини за результатами парламентських виборів, які відбулись минулої неділі, може затягнутися до початку наступного року. Про це заявив сьогодні голова відомства федерального канцлера Петер Альтмаєр. Тим часом бундестаг у новому складі має зібратися на своє перше засідання вже наприкінці жовтня. До обрання нового Кабінету міністрів та канцлера при владі залишатиметься попередній Уряд.
 
З подробицями – наша кореспондентка в Німеччині Ганна Снігур-Грабовська:

"Найвірогіднішою коаліцією нині виглядає союз консерваторів, лібералів та зелених, тобто так звана "коаліція Ямайки" - чорно-жовто-зелена, як прапор цієї країни. Нагадаю, перемогу на виборах здобув консервативний блок християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів на чолі з чинним канцлером Ангелою Меркель.

Проте абсолютної більшості ця сила не має, тому і вимушена шукати партнерів. Останні чотири роки консерватори керували країною у складі так званої великої коаліції із соціал-демократами. Проте після найгіршого в історії партії результату на виборах останні заявили, що йдуть в опозицію. Тому нині всі очікують на початок переговорів між блоком ХаДСХаСС, Вільною демократичною партією та зеленими.Однак вони можуть затягнутися на кілька мІсяців і не факт, що політикам вдасться досягти згоди, оскільки позиції цих партій з багатьох аспектів є дуже різними і на федеральному рівні така коаліція була б прем’єрою.

Безпосередньо коаліційним переговорам мають передувати так звані зондувальні, але і їх початок партії хочуть спочатку погодити на власних з’їздах.

Деякі політологи вже пророкують перевибори, проте політики поки не роблять таких прогнозів, оскільки це викличе обурення громадськості, адже вибори коштували платникам податків понад 90 млн євро. Крім того, соціал-демократи не виключають, що в разі, цитую, державної необхідності, переглянуть своє рішення про перехід в опозицію.

Основний закон ФРН не обмежує політичні сили у часі в процесі формування коаліції та уряду. Проте бундестаг у новообраному складі має зібратися не пізніше, ніж за місяць після виборів, тобто 24 жовтня".

Ганна Снігур-Грабовська, з Німеччини, для Українського Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!