Підсумки голосування підбивають Німеччина та Франція (Аудіо)

Підсумки голосування підбивають Німеччина та Франція (Аудіо)

Сьогодні Німеччина та Франція підбивають підсумки голосування.  24 вересня на виборах до сенату Франції нова партія президента Макрона не змогла досягти значного успіху, втративши кілька місць. А на парламентських виборах у Німеччині об’єднана політична сила Меркель здобула переконливу перемогу, що дозволило їй вже учетверте зайняти пост державного канцлера.

Як це позначиться на загальноєвропейських політичних процесах і що означає для України. З"ясовував Олександр Демченко:

"Вибори до Сенату Франції – подія для Європи другорядна. Так само й для України. Бо остаточні законодавчі рішення про надання, до прикладу, фінансової чи іншої допомоги, ухвалює Національна асамблея – нижня палата парламенту. Водночас для самого президента Франції, Еммануеля Макрона, нинішнє голосування – це сигнал. Його партія втратила 2 місця, а перемогли опоненти Макрона – республіканці.

На виборах до Сенату голосують мери міст, регіональні та міські чиновники, які були незадоволені рішенням президента про скорочення видатків на місцеві бюджети. Відомо й про невдоволення представників бізнесу, який виступив проти змін у системі тарифоутворення на газ. Продовжує політолог Олександр Палій.

А результати виборів у Німеччині змушують об"єднуватися політиків з різними ідеологічними поглядами. Водночас більшість, до якої входять політичне об’єднання Меркель ХДС/ХСС, ліберали та партія зелених можна назвати коаліцією національної єдності. Нині у цього союзу є шанс – зберегти систему і відтіснити праворадикальні проросійські партії, - пояснює журналіст Віталій Портников.

Разом з тим, на думку публіциста, майбутня коаліція має єдину позицію щодо України. Усі її представники засуджують російську агресію, -каже Віталій Портников.

Віталій Портников також зауважує, що поява в опозиції колишніх союзників Ангели Меркель – соціал-демократів – унеможливить збільшення популярності відверто проросійської радикальної політичної сили Альтернатива для Німеччини, яка отримала близько 13 відсотків голосів виборців".

Олександр Демченко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!