Меркель і Путін провели переговори про окупований Донбас (Аудіо)

Меркель і Путін провели переговори про окупований Донбас (Аудіо)

Канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Росії Владімір Путін вчергове поговорили про припинення російського вторгнення на Донбас. Російський керманич знову змінив свій підхід по місії ООН для Донецької та Луганської областей.
    
З подробицями наш кореспондент у Москві Роман Цимбалюк:

"Кремль продовжує спроби легалізувати свою військову  присутність на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Путін вкотре змінив свою позицію  щодо місії ООН по Донбасу.

Про це повідомила прес-служба президента Російської Федерації  за підсумками телефонної розмови російського президента з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, яка відбулась напередодні.

Нагадаю, що на початку вересня Путін виступив з ініціативою розмістити миротворчу місію ООН на лінії  розмежування на Донбасі, але за умови прямого діалогу з ватажками прокремлівських бойовиків. Пізніше голова МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що мова йде не про миротворців, а про місію ООН, яка забезпечить охорону спостерігачам ОБСЕ, які вже не один рік працюють в регіоні.

Зараз у Кремлі заявляють, що Путін готовий дослухатись до міркувань Ангели Меркель і  розширити російський проект резолюції Ради Безпеки ООН у частині повноважень цієї місії. Тобто  передбачити охорону спостерігачів ОБСЄ оонівцям не лише на лінії  розмежування після розведення сил, а й в інших місцях, де Спеціальна моніторингова місія ОБСЕ  проводить свої інспекційні поїздки відповідно до мінського Комплексу заходів.

Наразі інших деталей немає, але вже зрозуміло, що Путін розпочав активну фазу торгів окупованим Донбасом та після жахіть "руського миру" на сході України хоче приміряти на себе каску миротворця. При цьому кремлівські торги не означають, що Росія готова або має намір залишити у спокої Донецьк та Луганськ".

Роман Цимбалюк з Москви для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!