У Торонто стартує Міжнародний кінофестиваль

У Торонто стартує Міжнародний кінофестиваль

7 вересня у Торонто стартує 42-й Міжнародний кінофестиваль, на якому вперше буде представлена Україна.

Про це повідомляє Укрінформ.

Фестиваль відкриє шведська спортивна драма "Борг/Макінрой" про протистояння двох легендарних тенісистів - шведа Бйорна Борга й американця Джона Макінроя на кортах Вімблдону. Фільм зняв данський режисер Янус Мец Педерсен, а головні ролі в ньому зіграли Сверрір Гуднасон і Шая ЛаБаф.

Головною нагородою кінофестивалю в Торонто традиційно є Приз глядацьких симпатій. Фільми будуть представлені у низці програм і секцій, а журі, до складу якого ввійшли режисери Вім Вендерс (Німеччина), Малгожата Шумовська (Польща) та Чень Кайге (Китай), працюватиме лише в одній з них - секції "Платформа".

Цього року вперше на Міжнародному кінофестивалі в Торонто буде представлена й Україна. У рамках кінофестивалю працюватиме національний стенд України і відбудуться Дні українського кіно. Зокрема, за словами гендиректора компанії "Артхаус Трафік", яка є організатором Днів українського кіно в Торонто, Дениса Іванова, у програмі Днів із 8 до 10 вересня будуть показані різні фільми, зняті останнім часом в Україні. Це і новітні релізи, які побачив український глядач - "DZIDZIO Контрабас" і "Червоний", фільм "Подорожні" Аркадія Непиталюка, який вийде наприкінці вересня, "Гніздо горлиці" Тараса Ткаченка, фестивальні хіти - "Школа №3", "Процес" про Олега Сенцова, оскільки дуже важливо говорити про нього на різних майданчиках. Інформація про Сенцова також поширюватиметься на українському стенді, який працюватиме із 7 до 17 вересня.

Зазначимо: 42-й Міжнародний кінофестиваль в Торонто триватиме до 17 вересня.