Половина німецьких школярів вже сіли за парти (Аудіо)

Половина німецьких школярів вже сіли за парти (Аудіо)

У той час, як в Україні ще тривають літні шкільні канікули, у деяких європейських країнах новий навчальний рік вже розпочався. Так, у половині федеральних земель Німеччини дітлахи сіли за парти ще на початку або в середині серпня.

З подробицями наша кореспондентка у ФРН Ганна Снігур-Грабовська:

"Літні канікули у німецьких школах тривають в середньому всього шість тижнів і припадають у кожній федеральній землі на різні дати. Це пов’язано передусім із тим, що система шкільної освіти у ФРН перебуває у компетенції земель, а не федерації. Наприклад, у Нижній Саксонії літній відпочинок для школярів розпочався наприкінці червня і вже на початку серпня вони знову пішли до школи. А ось у Баварії канікули стартували в кінці липня, тому там діти сядуть за парти в середині вересня.

Вперше дітлахи йдуть до школи, як правило, у шість років. Початок навчання супроводжується низкою ритуалів, причому деяким з них - сотні років. Першокласникам батьки дарують величезний пакет у формі конуса, заповнений різними подарунками - солодощами, іграшками, а також корисними для школи речами. Перший день для першокласників починається не з навчання, а з особливої урочистої церемонії.

Ще однією особливістю німецьких шкіл є те, що впродовж перших двох класів учні отримують не оцінки, а розгорнуту характеристику успішності.

Новий навчальний рік у Німеччині стартує на тлі невтішної статистики, адже по всій країні бракує майже тридцять  тисяч вчителів, що у свою чергу означає прогалини у шкільній програмі. Переважно шукають викладачів математики, фізики та хімії. Особливо педагогів не вистачає на сході ФРН. Лише у Берліні зафіксовано приблизно півтори тисячі вакансій. За прогнозами експертів, через зростання кількості учнів, рік у рік проблема нестачі вчителів лише загострюватиметься".

Ганна Снігур-Грабовська, з Німеччини, для Українського Радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!