Новий пакет санкцій США проти Росії серйозно вплине на економіку РФ (Аудіо)

Новий пакет санкцій США проти Росії серйозно вплине на економіку РФ (Аудіо)

Підписаний президентом Сполучених Штатів Америки санкційний пакет проти Росії в середньостроковій та довгостроковій перспективі справить колосальний вплив на економіку Російської Федерації. Таку думку висловлює дехто з українських експертів. Вони кажуть, що документ нівелює будь-яку серйозну перспективу розвитку країни через неможливість економічної комунікації зі світом.

Продовжує Наталія Чабанна:

"Нагадаю, стосуються нові санкції компаній, зокрема, енергетичної сфери, гірничо-добувної, транспортної, газотранспортної. Під санкції можуть потрапити не лише російські компанії, а й американські, і європейські. Причому, американська адміністрація може накладати санкції на всі проекти, скажімо в сфері енергетики, вартість яких перевищуватиме кілька мільйонів доларів (для одних проектів це - 10, для інших – 5 мільйонів доларів).

Загалом, каже експерт-політолог, Олександр Палій, це невелика сума. Окрім іншого, відтепер адміністрація одноосібно не зможе скасувати ухвалені раніше санкції  - на це потрібен буде дозвіл Конгресу Сполучених Штатів Америки.

У Євросоюзі негативна реакція на санкції почала з’являтися ще на етапі розгляду цього питання сенатом. У багатьох російських енергетичних проектах беруть участь німецькі чи італійські компанії. Зокрема, в будівництві газогону "Північний потік-2", який, нагадаю, Росія намагається прокладати в обхід України. На думку Олександра Палія, нові санкції можуть зупинити будівництво.

Негативна реакція з Європи, вочевидь, змусила американців піти на поступки і дещо скорегувати санкційний законопроект. У його остаточній редакції вказано, що санкції стосуватимуться винятково нових проектів. Та все одно лунають припущення, що Москва відреагує на санкції ескалацією на Донбасі. Політолог Валентин Гладких такий варіант розвитку подій не відкидає.

А проте, нагадує експерт, підпису Дональда Трампа чекає іще один ухвалений Конгресом закон – про надання Україні оборонного озброєння. Його не визначений поки статус, вважає Валентин Гладких, може стати запобіжником проти агресивних дій Кремля. Мовляв, нагнітання ситуації Росією змусить Америку допомагати Україні захищатися. Така тактика, розмірковує експерт, може спрацювати, оскільки з Росією почали говорити зрозумілою для неї мовою – сили і тиску. А розподіл сил, каже Валентин Гладких, явно не на користь Росії".

Наталія Чабанна. Українське раідо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі- слухай новини! Щогодини на Українському радіо!