З початку року зареєстровано 90 випадків ботулізму (Аудіо)

З початку року зареєстровано 90 випадків ботулізму (Аудіо)

Поновити перевірки суб’єктів господарювання на дотримання ними норм виробництва, зберігання і продажу продуктів дозволить закон "Про державний контроль у сфері безпечності харчової продукції", який набере чинності у квітні наступного року. Його запровадження пов’язане, зокрема, з тим, що з початку року зареєстровано 90 випадків ботулізму, дев’ять із яких закінчилися смертю хворого. Чверть випадків - це так званий промисловий ботулізм - люди споживали уражені ботулотоксином рибу, або консерви у супермаркетах.

Розповідає Катерина Шевцова:
                                                                
"До 2014-го року функції з перевірки підприємств, що виробляють, зберігають і продають продукти, лежали на Держсанепідслужбі. Вона, зокрема, проводила перевірки на радіацію, електромагнітне випромінювання та небезпечні хімічні речовини. А також – мала запобігати поширенню інфекційних та деяких інших хвороб. Тоді на діяльність цього і інших контролюючих відомств надходило чимало скарг від підприємців, тож, у серпні 2014-го серед заходів для спрощення ведення бізнесу був запроваджений мораторій на перевірки підприємств, зокрема, і санепідслужбою.

За словами Голови Державної служби з питань безпеки та якості харчових продуктів Володимира Лапи, справді, дехто з підприємців відсутність перевірок за два роки сприйняв як безкарність і у продаж частіше стала потрапляти продукція невідповідної якості. За кожним випадком захворювання на ботулізм відомство проводить розслідування.

Щоб уберегтися від ботулізму, варто уникати споживання в’яленої, солоної риби, м’ясних та рибних консервів. Не споживати продуктів, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані, або про якість яких споживачу не відомо достеменно.

Нещодавно до України було доправлено 25 курсів препарату проти ботулізму. З них уже 3 флакони використано для термінового лікування пацієнтів із встановленим діагнозом "ботулізм"".

Катерина Шевцова, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі- слухай новини! Щогодини на Українському радіо!