У травні українські пенсіонери отримають підвищені пенсії

У травні українські пенсіонери отримають підвищені пенсії

У травні відбудеться перший етап підвищення пенсій 2016 року у зв'язку зі зростанням прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян. Як повідомив голова правління Пенсійного фонду Олексій Зарудний, у бюджеті відомства на цей рік враховано дворазове збільшення розмірів пенсій: з 1 травня мінімальна пенсія зросте майже на 5 відсотків: із 1074 до 1130 гривень, а з 1 грудня - ще майже на 7 відсотків - до 1208 гривень. Відповідно, за словами Олексія Зарудного, підвищаться всі види пенсійних виплат, які розраховуються від розміру мінімальної пенсії.

Також Олексій Зарудний повідомив, що єдина централізована система призначення і виплати пенсій в усіх регіонах України запрацює на повну потужність до кінця року. З 1 січня сервіс тестується у Вінницький, Донецькій, Київській та Херсонській областях і доводить свою ефективність.

За словами голови фонду, система дозволяє за лічені хвилини здійснювати операції з призначення та перерахунку пенсій. Нині цей процес забирає до 10 днів. При цьому, обслуговування у новій системі стане можливим у будь-якому органі Пенсійного фонду, незалежно від місця реєстрації громадянина.

Олексій Зарудний наголосив: перерахунок пенсій здійснюватиметься автоматично і додаткових звернень до Пенсійного фонду не потребуватиме. Водночас, він повідомив, що нині існують певні законодавчі колізії щодо перерахування виплат пенсіонерам, які продовжують працювати. Владнати ці проблеми представники фонду обіцяють до 1 травня.