Захід має нейтралізувати запас міцності Росії — Леонов

Захід має нейтралізувати запас міцності Росії — Леонов

Захід має нейтралізувати запас міцності Росії, вона має відчувати, що подальше ведення війни для неї є згубним. Насамперед це стосується посилення санкцій, зокрема щодо "Росатому", та надання дозволу на використання Україною західної зброї з метою завдання ударів по території держави-агресорки, констатував в ефірі Українського Радіо виконавчий директор центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов. Водночас він зауважує, що наразі розвиток українського ВПК є вигідним для партнерів, про що свідчить укладання безпекових угод, зокрема з Іспанією 27 травня і сьогодні, 28 травня з Бельгією. Експерт також наголошує на важливості Саміту миру — необхідно, щоб цей захід відвідало якомога більше лідерів держав, а в результаті підписали документ. 

0:00 0:00
10
1x

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо, 28 травня 2024 року, Брюссель. Фото: www.president.gov.ua

Розвиток українського ВПК вигідний Заходу

— Україна підписала з Іспанією безпекову угоду. Чого очікувати від цієї угоди і від співпраці з Іспанією?

Дійсно, дуже багато дискусій навколо цих угод. З одного боку, говорять, що це новий Будапештський меморандум. З іншого боку говорять, що це безпекові гарантії. Насправді це рамкова угода, яка дозволяє працювати далі. Підписавши цю угоду, важливо не зупинятися, а продовжувати працювати. Бо коли підписується угода, та чи інша країна виділяє певні кошти під оборону України, під допомогу, але один з найважливіших пунктів — це розвиток українського Військово-промислового комплексу і допомога Україні у євроатлантичній інтеграції. І от на цих двох напрямах ми маємо інтенсивно працювати. Це дозволяє за допомогою наших партнерів розбудувати свій військово-промисловий комплекс, а зараз це вигідно всім, оскільки це дозволяє модернізувати і робити більш ефективною західну зброю, яка проходить своє випробування у сучасній війні в Україні.

І саме тому, я думаю, німецький концерн "Rheinmetall" так активно намагаються грати на українському полі, будувати заводи, бо розуміють, що, на превеликий жаль, світова система безпеки, яка була встановлена після Другої світової, вщент зруйнована. І нас очікує період досить інтенсивних локальних, як мінімум, війн.  Дуже добре, що це вигідно і ВПК Заходу, і Україні. Нам треба йти шляхом Південної Кореї, Ізраїлю, а саме — збудувати свій потужний ВПК, і тоді ніхто нам не зможе ставити умову бити кудись чи не бити.

"Росіяни розпочали наступ на Харківщині саме напередодні Саміту миру"

— Глобальний Саміт миру запланований на червень. В ньому планують взяти участь понад 80 держав, хоча їх ледь не вдвічі більше запрошено. Ймовірно, в саміті не братиме участь американський президент Джо Байден. Наскільки це може вплинути на перебіг розгляду рішень під час цього заходу?

— Як на мене, до цього саміту треба ставитися як до установчого, де важливо скільки країн приїде. І якщо приїде Китай, навіть пришле якогось представника, наприклад, представника по Євразії, то це буде означати, що країни готові обговорювати, нехай і в такому форматі, без Росії певні питання. Зараз досить складно напрацювати серйозний документ, оскільки я думаю, що наступ рашистів в Харківській області та їх бажання здобути там серйозну перемогу були направлені були саме на те, щоб показати перед самітом "мовляв, ми тут перемагаємо, про які розмови про мир може йти мова, тільки мир на наших умовах". Мені здається, це одна із важливих причин, чому рашисти полізли раніше, оскільки питання американської допомоги вирішилось, і вони намагаються здобути певні успіхи до того моменту, як ця допомога надійде в повному обсязі. Найголовніше, щоб якомога більше країн приїхало і був певний документ, який буде підписано.

Що стосується Байдена, думаю, що він навряд чи приїде. Він би приїхав, якби там була можливість прориву, і це він зміг би продати американцям під час передвиборчої кампанії як успіх. Бо просто проведення саміту для них досить довго пояснювати. А от, якщо там будуть контури мирних угод, то це інше питання. Але зараз є позиція і Китаю, і деяких інших країн, які, вочевидь, гратимуть свою гру.


Олександр Леонов. Автор фото: Вільгельм Смоляк

Захід має нейтралізувати запас міцності Росії

— ЄС має намір після Саміту миру у Швейцарії провести ще один саміт, але вже за участі Росії. Що ви думаєте про такий намір?

— Так, про це пишуть. Європейський Союз навіть думає, яким чином поєднати саміт в Швейцарії з самітом в Саудівській Аравії, для того, щоб зробити їх елементами єдиної картини. Для Європейського Союзу теж важливо знайти якесь рішення, і, вочевидь, воно буде непростим. Воно буде мати шанс на те, щоб реалізуватися, якщо Росія буде відчувати, що подальше ведення війни для неї є згубним. З одного боку, ми бачимо, що економіка Росії не в такому нормальному стані, як вони говорять, і ситуація з "Газпромом", який став збитковим, про це якраз прямо стверджує. За перший квартал цього року збитки майже наблизились до збитків минулого року. Але певний запас міцності у Росії ще є. І тому його якомога швидше треба нейтралізувати. Це посилення санкцій, зокрема про санкції проти "Росатому" ми говоримо вже не один рік. Питання зброї, щоби бити по території Росії для того, аби вони розуміли, що навіть на прикордонних з Україною територіях вони не зможуть безкарно накопичувати війська, щоб почати той чи інший наступ.

КОНТЕКСТ

Президент України Володимир Зеленський напередодні повідомив, що вже 90 держав підтвердили свою участь у Саміті миру в Швейцарії. Саміт відбудеться 15-16 червня цього року на курорті Бюргеншток у кантоні Нідвальден, поблизу міста Люцерн. 2 травня у МЗС Швейцарії інформували, що Росію не запрошували на перший Глобальний саміт миру, але російські представники повинні будуть взяти участь у наступних засіданнях.

Сьогодні, 28 травня на пресконференції із прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо у Брюселі Зеленський зазначив, що на тлі Саміту миру в Швейцарії російський диктатор Путін вирішив влаштувати якусь "паралельну платформу". "Путін дуже боїться Саміту миру. Він думав, що 90 країн нас не підтримають. Він зривав цей Саміт і продовжує це робити. І тому зараз думає влаштувати якусь паралельну платформу. Є лідери, які досі ще не висловилися. Я вважаю, що є ті, хто може підтримати Росію, значить вони підтримують війну", – наголосив президент України.

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо сьогодні, 28 травня у Брюсселі підписали двосторонню безпекову угоду, повідомили в Офісі президента України. Бельгія виділить Україні на військову допомогу щонайменше 977 млн євро цього року, а також надасть 30 винищувачів F-16 до 2028 року. Перші літаки мають передати вже цьогоріч. Бельгія гарантує, що надаватиме Україні своєчасну безпекову допомогу, сучасну військову техніку, озброєння та сприятиме проведенню військових тренувань. Також країни поглиблюватимуть співпрацю у сферах розвідки, кібербезпеки та протидії дезінформації. Окремі блоки документа присвячені посиленню санкцій, відшкодуванню збитків, притягненню Росії до відповідальності, використанню на потреби України конфіскованих російських активів та допомозі в економічному відновленні й відбудові. В угоді Бельгія підтримує майбутнє членство України в ЄС і НАТО.

Бельгія – 11-та країна, з якою Україна уклала двосторонню безпекову угоду на виконання положень Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня торік. Загалом до декларації вже приєдналися 32 держави. До цього Україна підписала двосторонні угоди з Великою Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією, Нідерландами, Фінляндією, Латвією та Іспанією.