Бєлоусову доведеться дуже довго ламати спадок Шойгу — Шульга

Бєлоусову доведеться дуже довго ламати спадок Шойгу — Шульга

Після торішнього заколоту "вагнерівців" на чолі з Євгеном Пригожиним Путін боїться суб'єктного війська. Таким чином соціолог, директор Інституту конфліктології та аналізу Росії Олександр Шульга пояснює те, що замість Сергія Шойгу новим міністром оборони стане Андрій Бєлоусов. "Я не хочу сказати, що Шойгу став суб'єктним, але за 12 років перебування в Міноборони він обріс зв'язками", – каже Шульга. І для Путіна важливо, щоб Шойгу не засиджувався на такій важливій посаді — не з військової точки зору, а з політичної. Втім Шойгу залишається в путінській обоймі. А Бєлоусов проводитиме реквізицію на користь фронту, прогнозує Шульга. Однак швидко переломити ситуацію новому очільнику Міноборони РФ не вдасться, додає експерт. Якщо вдасться взагалі.

0:00 0:00
10
1x

Андрій Бєлоусов. Фото: commons.wikimedia.org

Путін боїться суб'єктного війська

— Замість Сергія Шойгу новим міністром оборони РФ має стати людина, яка до цього в уряді займалася економічною політикою — це Андрій Бєлоусов. Що ви думаєте про цю достатньо несподівану відставку?

– Тут цілий спектр причин і аргументів, чому це сталося. Якщо ми говоримо про відставку Шойгу, то я не думаю, що Шойгу перестає бути в обоймі Путіна і йде в тотальну опалу. Звісно, що Путін не задоволений перебігом війни, але армійці завжди можуть сказати, що "їх неправильно орієнтували ФСБшники і розвідка, ви ж сказали, що нас будуть зустрічати (в Україні – ред.) квітами, а не "джавелінами" і всім, чим можна було". Шойгу одразу був призначений керівником Радбезу замість Миколи Патрушева.

— Вас не бентежить той факт, що Шойгу залишається на плаву, а його заступник перебуває під слідством? Хоча вони всі підпадають під небачений рівень корупції в Міністерстві оборони РФ.

— Корупція там є системним явищем. Питання, що корупція – це просто засіб, щоб в разі чого на людину натиснути, посадити її, примусити до чогось, тримати в покорі. І, відповідно, якби були питання, чому так, то "дивіться — є не дуже гарна історія з заступником". Тобто не тому, що Шойгу нічого серйозного не зміг зробити з відомством, а також проти України. Завжди можна сказати, що це через невдачі на фронті. Все-таки не дуже красива історія з заступником, зробили ротацію. Втім Шойгу залишається в обоймі.

А от чому Бєлоусова ставлять і чому він тепер міністр оборони, то тут усе цікавіше. По цьому є відразу кілька причин. Найбільш поверхнева причина — Путін любить несподівані кадрові рішення. Дійсно, незважаючи ні на що, Шойгу залишиться. Бунт Пригожина був викликаний перебуванням Шойгу на посаді, але його тоді не замінили. То чому зараз його міняти? По-друге, це остаточна десуб'єктивізація російської армії. Путін боїться суб'єктного війська. Він має алюзію на бунт Пригожина. Якби це були (заколотники – ред.) не "пригожинці", а дійсно кадрові частини, то це виглядає не дуже. Тому все своє правління він не давав армії відчути свою міць, не давав їй суб'єктних міністрів оборони, вони не були армійцями. Що цікаво, Гітлер до десуб'єктності армії прийшов наприкінці чи під час війни, а Путін одразу з цього почав.


Олександр Шульга. Фото: Укрінформ 

Бєлоусов здійснюватиме жорстку реквізицію для фронту

— Вам не здається, що Путін в цьому повторює побоювання Сталіна? Той так само дуже боявся змови військових після Другої світової війни з усіма наслідками, що звідси випливають.

— Він (Путін – ред.) боїться під час війни. Сталін все ж таки після чисток 1937 року когось із найбільш фахових армійських командирів, хто вижив, повернув у керівництво. Він дав цим людям виграти війну, а потім вже з ними мав намір розправитися. Путін одразу боявся, що суб'єктні, харизматичні люди можуть становити небезпеку. Я не хочу сказати, що Шойгу став суб'єктним, а все ж таки за 12 років перебування в Міноборони він обріс дуже великими зв'язками, збудував цю вертикаль — систему поборів і взаємозалежності. Тому Путіну дуже важливо, аби постійно відбувалася ротація. Саме тому на цьому побудовано і призначення губернаторів в регіонах. Тобто губернатори призначаються не з-поміж місцевих, це заїжджі варяги, які не мають національної чи регіональної ідентичності, не є представниками конкретної республіки чи краю. І відповідно вони повністю впроваджують політику Москви. І таким чином, якщо вони це роблять самовіддано і ефективно, їм обіцяють, і це наочно показано в оновленому уряді, переїзд до Москви як міністри і навіть віцепрем'єр-міністри. Для Путіна було важливо, щоб Шойгу не засиджувався на такій дуже важливій посаді — навіть не з військової точки зору, а з політичної.

Бєлоусов є так само з когорти "путінців". Він є фактично неорадянським економістом: планова економіка, абсолютна керованість державою, так званий дирижизм, будь-які надлишки з нафтогазових доходів на користь держави. Тому Бєлоусов, окрім того, що це абсолютно ідейно зрозумілий Путіну чиновник, він також буде жорстко проводити реквізицію на користь фронту, на користь воєнного бюджету в бізнесу та у будь-яких джерел, і не лише державних, де можна буде поскубти для того, щоб поповнити воєнний бюджет. І щобільше, Бєлоусов один із прихильників цієї війни, і він надавав Путіну економічне обґрунтування, чому саме треба нападати на Україну. Тому що, згідно з його головною теорією, Росія може економічно розвиватися лише в тісній зв'язці, перетворивши на внутрішній ринок не лише російське населення, але і Україну, і Білорусь, і Казахстан. Тобто топ-4 економіки Радянського Союзу. Фактично це неорадянський підхід — поновлення перерваних зв'язків після розпаду Радянського Союзу, орієнтація на цей внутрішній ринок. Але без інтеграції до нього України, Білорусі і Казахстану в тому чи іншому вигляді теорія Бєлоусова не працює.

Якщо Бєлоусову вдасться переломити спадок Шойгу, це розтягнеться на дуже довгий проміжок часу

— Наскільки технократ, як його називають в Росії, Бєлоусов може сприяти постачанню на поле бою рашистам новітніх озброєнь?

— У Путіна і Бєлоусова давня історія знайомства. Вони знають один одного близько 20 років. З 2013 року Бєлоусов був економічним радником Путіна, відповідно Путін довіряє цій людині. Крім того, випадкових нових людей він не дуже полюбляє брати до кола ближніх. У нього за 24 роки це коло склалося, і він за нього покладається. Відповідно, росіяни на третьому році війни прийшли до того, що міністр оборони — це про забезпечення війська, а не про керування ним. Інша справа, наскільки Бєлоусов впорається, наскільки він зможе переломити армію, зважаючи на те, що це окрема структура, де є свої практики. І вона буде усіляко пручатися цим інноваціям, які він буде намагатися запроваджувати. І так швидко переломити ситуацію йому не вдасться. Те, що вибудовували інші міністри та Шойгу Бєлоусову треба буде поламати. Будемо сподіватися, що в нього це не вдасться. А навіть якщо вдасться, то це розтягнеться на дуже довгий проміжок часу. І це, звісно, впливатиме на ефективність (ведення Росією війни проти України – ред.).

КОНТЕКСТ

Тим часом у Москві затримали начальника головного управління кадрів Міноборони Росії генерал-лейтенанта Юрія Кузнєцова. Про це повідомило сьогодні, 14 травня прокремлівське видання ТАСС із посиланням на джерело в правоохоронних органах РФ. Юрія Кузнєцова призначили на посаду у Міноборони РФ рік тому. Доти він "проходив службу на різних посадах служби захисту державної таємниці".

23 квітня цього року в Росії повідомили про затримання заступника глави Міністерства оборони, генерала Тимура Іванова за підозрою в отриманні хабара. Іванов опікувався військово-будівельним комплексом.

12 травня цього року з'явилося офіційне повідомлення про зняття Сергія Шойгу з посади міністра оборони РФ. Його переводять на посаду секретаря Ради безпеки РФ замість Миколи Патрушева. Сьогодні, 14 травня Путін призначив Миколу Патрушева своїм радником.