Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт

Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт

Найближчим часом Нідерланди можуть передати Україні системи протиповітряної оборони Patriot або ж виконати роль посередника, спрогнозував в ефірі Українського Радіо аналітик, авіаційний експерт Костянтин Криволап. Зокрема, продати свої системи ППО можуть країни Європи або Близького Сходу, які не перебувають під постійною загрозою. "Все, що ми очікуємо отримати від наших партнерів, вже частково йде", — зазначає експерт.

0:00 0:00
10
1x

На фото: ЗРК Patriot, uk.wikipedia.org

Роль Нідерландів у передачі Patriot

— Представник Євросоюзу Жозеп Боррель перед початком зустрічі міністрів закордонних справ країн G7 заявив про те, що ЄС має терміново передати Україні системи протиповітряної оборони і що ЄС не може покладатися тільки на Сполучені Штати в питанні надання Україні військової допомоги, зокрема систем ППО. Водночас Європа має взяти на себе відповідальність — дістати ці системи своїх складів і передати Україні. Чи готова все ж Європа взяти цю відповідальність?

— Є країни, які вимагають дій і підсилення України. Є такі, які вагаються і не розуміють. У них позиція, що це не їхня війна, і вони ще не усвідомлюють всі небезпеки. В цій ситуації, голосів тих, які за нас, значно більше. Вони більш потужні і більш вагомі, ніж всі інші. Зараз Німеччина показала приклад і каже, що свою одну систему буде нам відправляти. Але треба ще. І я думаю, що за цим будуть дії інших країн. І думаю, що до цього будуть підключатися серйозно Нідерланди. Мені здається, що Нідерланди зможуть передати нам одну систему або зможуть зробити таку операцію, коли деякі країни, які не хочуть "світитися" в цій справі, можуть передати свою систему Нідерландам, а Нідерланди вже передадуть нам. У Нідерландів велика кількість систем Patriot. Сподіваюся, що найближчим часом це буде. Але не буде одразу 7 чи 10 систем. Я думаю, що по 1-2 нам нададуть.

"Продати ППО може Європа або Близький Схід"

— Прем'єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що вони можуть придбати системи Patriot у країн, які не бажають постачати їх Україні напряму. Які країни потенційно можуть продати?

— Комплексів по світу досить багато. Ці системи є в Греції, Йорданії, Іспанії, Катарі, Південній Кореї, Арабських Еміратах, Саудівській Аравії, Швеції, Японії і навіть у Китаї. Але Південна Корея, Японія, Тайвань — це країни, які перебувають під постійною загрозою з боку Північної Кореї і вимагати від них щось, може, не мати серйозного сенсу.

Щодо Ближнього Сходу, то там постійно конфлікти, напади на нафтопереробні заводи, на нафтодобувну структуру. Україна не змогла вибудувати такі відносини, щоб вони віддавали питання, які стосуються їхньої безпеки. Я думаю, це все ж, скоріше, буде щось європейське. Може, щось з Близького Сходу буде.

Військова допомога США

— У Сполучених Штатів кілька сотень систем протиповітряної оборони Patriot. Тобто від американців залежить фінальна крапка, вони мають дати зелене світло, якщо якась країна буде передавати Україні ці системи. А чи могли б Сполучені Штати без абсолютного ризику для своєї протиповітряної оборони передати Patriot Україні?

— У них 15 батальйонів. Кожний батальйон — 4 батареї. Тобто ракетний комплекс. Вони ще в 2022-му році казали, що їм треба створити ще один батальйон. А зараз вони кажуть, що їм, крім цих 15, треба створити ще 5 батальйонів. Тобто ще 20 батарей. Зараз у них 60 комплексів. Наразі вистачає цих систем, але це в основному захист від міжконтинентальних балістичних ракет.

— 20 квітня має розглядатися законопроєкт про військову допомогу Україні у розмірі 61 мільярд доларів. Спікер Палати представників Майк Джонсон, говорить, що в тому пакеті він буде вимагати від президента США Джо Байдена термінової передачі Україні ракет ATACMS.

— Це чудово, але розумієте, якщо американці зараз поріжуть цей закон на три частини, то вони будуть його ще досить довгий час ухвалювати, тому що він повинен буде повернутися в Сенат і Конгрес, а потім вони повинні це все проголосувати. І тільки після цього це все піде. Це політичні заяви, це намагання виглядати краще, ніж є.

— А як щодо системи франко-італійського виробництва SAMP-T? Чи може бути ще кілька систем? Чи довго чекати виробництво і так далі?

— В середині 2023 року міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню сказав, що вони роблять зараз все для того, щоб скоротити термін випуску цих систем з 48 місяців на 28, вважаючи, що це у них велике досягнення. І відповідна кількість цих ракет, які вони можуть виробляти, незначна. Головна проблема нашої системи ППО — це балістика. Фактично її можуть збивати Patriot та SAMP-T. Ці ракети дорогі. Американці збираються з 450 ракет-перехоплювачів вийти на 550, але це за два роки і на всі системи, які є по всьому світу. Японці виробляють ці ракети-перехоплювачі для балістики, але вони обмежені ліцензійними угодами. Вони зробили неймовірний крок — змінили своє законодавство і зараз мають можливість ці ракети передавати ліцензіату, тобто американцям. І потім вже американці можуть їх використовувати.

"Все, що ми очікуємо отримати від наших партнерів, вже частково йде"

— 19 квітня Генсек НАТО Єнс Столтенберг головуватиме на віртуальному засіданні Ради НАТО-Україна на рівні міністрів оборони країн НАТО. Очікується також віртуальна участь президента України Володимира Зеленського. Знову будуть говорити про захист українського неба і постачання засобів протиповітряної оборони. Щось може з цього бути? Чи знову все обмежиться розмова і обіцянками?

— Політична подія буде сама по собі. Будуть звернення, зобов'язання, клятви і все інше. А за лаштунками будуть проходити конкретні дії. Я думаю, що все те, що ми очікуємо отримати від наших партнерів, воно вже частково йде, частково буде йти найближчим часом. Тому що, якщо подивитися на всі дії, які робить зараз Столтенберг, і те, що навіть передачу озброєння перевели напряму з НАТО, а не з Америки, тобто НАТО зараз буде розпоряджатися, я думаю, це дуже серйозно.