В особистих розмовах новий прем’єр Франції охоче розповідає про своє українське коріння — Аліса Музерг

В особистих розмовах новий прем’єр Франції охоче розповідає про своє українське коріння — Аліса Музерг

У Франції 9 січня з'явився новий прем'єр-міністр цієї країни Габріель Атталь. Він наймолодший очільник уряду в історії країни, в політику прийшов у 17 років, його предки з Одеси. А ще він відкритий гей. Про його політичну кар’єру, погляди, ставлення до України і перспективи стати наступним президентом Франції розповіла в ефірі Українського Радіо Аліса Музерг, експертка з міжнародних відносин, яка особисто знайома з Габріелем Атталем.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Télé Loisirs

Яке враження справила на вас ця людина в день вашого знайомства?

Ми познайомилися у 2017 році в парламенті Франції. Тоді у Франції обрали новий парламент. Він був ще молодший, ніж зараз. Справив враження амбіційного, проактивного, прекрасного комунікатора: власне, яким він і є. Ну, і що мені особисто запам'яталось: він сказав, що в нього бабуся з Одеси і він планує приєднатися до парламентської групи співпраці з Україною.

Як французи ставляться до того, що цей політик не приховує свою альтернативну сексуальну орієнтацію?

Він  перебуває у цивільному союзі зі Стефаном Сежурне. Він є членом Європарламенту від Франції, також є генеральним секретарем партії президента Макрона "Ренесанс".

Немає опису.

Фото: gala.fr. Стефан Сежурне та Габріель Атталь під час промови Еммануеля Макрона перед армією в Hôtel de Brienne, штаб-квартирі Міністерства збройних сил, у Парижі, 13 липня 2019 р.

Чи не є призначення Габріеля Атталя, людини дуже близької до генерального секретаря партії президента Макрона, проявом непотизму (надання родичам або знайомим посад незалежно від їхніх професійних здібностей — ред.)?

Мені теж була цікава ця історія, я дивилась і моніторила медіа і ніде не бачила згадки про можливий непотизм. Вони (Габріель Атталь і Стефан Сежурне) дві абсолютно незалежні особистості, мають паралельні політичні шляхи. А познайомились вже під час роботи в політичній партії "Ренесанс", коли пан Атталь приєднався на початку її створення. Взагалі він почав політичне життя, коли йому було 17 років: спочатку приєднався до соціалістичної партії, був активним членом цієї політсили, але коли Макрон запустив свою партію "Ренесанс", Габріель Атталь одразу приєднався до неї. І в цих політичних кулуарах вони і познайомилися вже з майбутнім чоловіком.

Як французи ставляться до попередньої політичної діяльності нового прем’єр-міністра. Відомо, що дотепер він обіймав посаду міністра освіти. Чим він там відзначився?

Пан Атталь став відомий тим, що коли був міністром освіти, то почав боротися з булінгом в школах. На політичних ток-шоу він часто розповідав персональну історію про те, як сам у дитинстві в школі був жертвою цькуванння. А ще він заборонив носити до школи релігійний одяг. У Франції є такий термін laysité, яким вони дуже пишаються. Він означає повне відділення релігії від держави. Тому Атталь заборонив носити дівчатам у школу спеціальну сукню "абая". І це стало досить популярним рішенням. Дуже багато він робив різних експериментів. 

Чому президент Макрон вирішив підвищити міністра освіти до посади прем’єр-міністра зараз?

Президента Франції Емануеля Макрона спонукали призначити Габріеля Атталя на цю високу посаду вибори до Європарламенту, які відбудуться в червні. Наразі партія Макрона має лише третє місце в рейтингу підтримки. На першому місці зараз партія Марін Ле Пен. Якщо ви дозволите, я зроблю тут таку ще паралель, тому що ми всі говоримо про те, який молодий новий прем'єр-міністр. Але ніхто не згадує, що в 2022 році Марін Ле Пен віддала керівництво своєї партії — Національного об'єднання — іншому дуже молодому політику, який на той час мав лише 27 років. Його звати Джордан Барделла, який є євродепутатом від її партії.

Чи можна очікувати, що на наступних президентських виборах у Франції Габріель Атталь стане кандидатом вже на цю найвищу посаду? 

Так, це правда. І знаєте, навіть деякі експерти медіа охрестили пана Атталя "Бейбі Макрон" — "дитина Макрона", тому що є дуже багато подібного у нього із нинішнім президентом: сильна присутність у ЗМІ, висока комунікабельність, вони обидва дуже прекрасні, вмілі комунікатори. І це теж їх поєднує.

Поговорімо ще про Марін Ле Пен. Ви кажете, що вона дуже популярна зараз у Франції. Нагадайте, будь ласка, яка в неї нині позиція щодо війни Росії проти України? 

Нині її позиція щодо війни рф проти України така, якої майже не існує. Новий лідер, генеральний секретар її партії Джордан Берделла провадить стратегію "нормалізації" партії. Я думаю, вони беруть приклад італійської партії "Брати Італії" і теперішньої прем’єрки Італії Джорджи Мелоні. Мовляв, що ультраправа партія може бути не таким поганим вибором. Тому, напевно, у французьких медіа немає жодного цитування Марін Ле Пен на тему війни — політика затишшя.