Відповіддю Заходу на поставки північнокорейських ракет Росії мають бути ракети для України — експерт

Відповіддю Заходу на поставки північнокорейських ракет Росії мають бути ракети для України — експерт

КНДР потрібен торговельний партнер, а Ірану важлива допомога у створенні ядерної зброї. Такі можливі мотиви Пхеньяна і Тегерана для початку поставок балістичних ракет Росії називає експерт з питань безпеки Олексій Їжак. Як заявив 4 січня координатор Ради нацбезпеки президента США Джон Кірбі, Сполучені Штати мають інформацію, що Північна Корея передала Росії певну партію балістичних ракет і пускових установок до них, які вже були застосовані для ударів по Україні. А за інформацією джерел The Wall Street Journal, Росія планує купити балістичні ракети малої дальності в Ірану, нібито поставки можуть відбутись цієї весни. Хоча така угода не була завершена. Зараз відповіддю на це Заходу, якої боїться Росія та Іран, є постачання "адекватної кількості аналогічних ракет" для України, вважає Олексій Їжак.

 

0:00 0:00
10
1x

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин інспектує завод із виробництва боєприпасів. Фото: KCNA

Темпи виробництва ракет у РФ досягли свого максимуму ще торік

— Як ракети з КДНР можуть допомогти росіянам, якщо вони їх отримали або отримають, вплинути на ситуацію на фронті війни проти України?

Якщо це не інша схема, наприклад, випробування цих ракет в інтересах КНДР в Україні (ми часто чуємо, що вони випробовують, в бік Японії стріляють або лякають), а Росії реально потрібні ці ракети, то вони потрібні, бо темпи виробництва РФ досягли свого максимуму ще минулого року. Тож темпи виробництва РФ уже не можуть бути значно більшими, а темпи нарощування озброєння серед партнерів України – потенційно гігантські. Вони відстають, але протягом пів року все зрівняється і далі буде тільки виграш на користь наших партнерів і нас відповідно у темпах виробництва озброєння. В такій війні, як зараз, на виснаження, це дуже важливо. Хто більше виробляє ресурсів, – той і виграє.  У кого більше часу і людей, – то і виграє. Росія, очевидно, зараз має перевагу, але ненадовго. Їй потрібні будь-які кількості, тому й з’являються такі повідомлення про артилерійські снаряди з КНДР, "шахеди" з Ірану і тепер – ракети з КНДР та, можливо, з Ірану. 

Як Росія може їх використати? Так само, як "шахеди": якщо таких ракет багато, вони можуть насичувати об’єктами повітря в Україні й це створює проблему для роботи протиповітряної оборони. Будь-яка система ППО та ПРО обмежена в кількості цілей, які може супроводжувати одночасно. Якщо йде велика атака і вона доповнюється "шахедами" та не дуже якісними ракетами, є імовірність, що щось більш важливе і точне, що є в Росії, долетить туди, куди їм потрібно.

"Росія та  Іран бояться, що кількість ракет більшої дальності, які отримуватиме Україна, кардинально зросте"

— The Wall Street Journal пише, що навесні Іран може надати Росії балістичні ракети. На вашу думку, за яких умов це таки може статися?

За тих умов, що Росія та Іран відчуватимуть, що серйозної відповіді на це не буде або ж Росія запропонує Ірану щось таке, що дуже йому важливо. Ірану дуже важлива допомога у створенні ядерної зброї, вони не так далеко від цього знаходяться. Також Ірану, можливо, потрібні певні ресурси, щоб утримувати внутрішню стабільність: певне сучасне озброєння, наприклад, авіація, про яку зараз йде мова. Росіяни начебто постачають більш-менш сучасні літаки четвертого покоління. Якщо виявиться, що Ірану це дуже важливо, що війна на Близькому Сході розповзається і Іран залучається до прямої війни з Ізраїлем, то не виключено, що заради певних озброєнь ця "вісь зла" зростатиме.  Але головне те, що Росія та Іран відчуватимуть, що не буде великої відповіді. Зараз відповіддю, якої боїться й Росія, й Іран полягає в тому, що у разі таких постачань кількість  ракет більшої дальності, які буде отримувати Україна, кардинально зросте. Це стримує. Якщо ж вони не будуть боятися або ситуація буде відчайдушна для них, іранці можуть постачати такі ракети в Росію і це означатиме, що Україна отримає адекватну кількість аналогічних ракет.

Чи відповідатиме Південна Корея?

— Як це все може сприйняти Південна Корея і чи варто тепер чекати зміни у її політиці щодо постачання зброї для України?

Ці зміни вже відбуваються. Кілька місяців тому був такий епізод, коли Республіка Корея вирішувала питання з експортом озброєнь. Тривалий час там підтримувалась сувора заборона на експорт і коли вони розглядали питання постачання зброї взагалі країнам НАТО, були розмови, що Росія через КНДР намагається зупинити це такими розмовами про постачання боєприпасів КНДР для Росії. "Якщо ви будете постачати кудись в Європу, то теж будемо постачати туди". В Республіці Корея законодавство було змінено, зараз воно дозволяє постачати більше озброєння країнам НАТО, не Україні. Відповідно, країни НАТО можуть більше давати Україні. Фактично так само, як відбувається з ракетами для Patriot у Японії: вони зараз постачають ліцензії не Україні, але нашим партнерам, які у свою чергу можуть постачати нам свої ракети. І те, що КДНР почала постачати ракети Росії, означає те, що Росії, КНДР та Китаю не вдалося стримати потік озброєнь із Республіки Корея до Європи. Цей процес триватиме. Я сумніваюся, що Республіка Корея наважиться на прямі постачання озброєнь Україні, але те, що Польща отримує такі  озброєння у величезній кількості (зараз Польща, можна сказати, основний імпортер по озброєнню Республіки Корея), – це вже факт і це буде розширюватися. А чи буде пряме постачання? Потрібна ще певна ескалація з боку КНДР. Якщо виявиться, що це не одна-дві ракети, а КНДР з Росією спільно стріляють по Україні, там великі постачання і ще якимось чином до цього долучається Китай, тоді можуть бути інші варіанти. Зараз, думаю, просто буде збільшене постачання озброєння з Республіки Корея до Європи, відповідно – буде збільшення можливостей у наших партнерів постачати Україні.

"КНДР може потребувати торговельного партнера, а Іран чекає на конкретні речі"

— А чи є інформація, на яких умовах балістичні ракети з КНДР опинилися в Росії? Вона їх купила чи на щось обміняла?

Важко сказати, адже можливі й інші варіанти. Однозначно, це не подарунок. Взагалі Росії ніхто не допомагає, її ніхто насправді не любить. Просто світ – "вісь зла", потенційні партнери, Глобальний Південь – користуються ситуацією, що Росія потрапила в геополітичні пастку, що змушена вести війну, яку розраховувала швидко виграти, а не може. Користуються і продають їй втридорога. Так само це робить КНДР й тут є різні варіанти. Є припущення, що їм потрібні від Росії нові технології, щоб показати досягнення у космосі. КНДР може робити прості ракети і намагається робити космічні, щоб запускати супутники. Або йдеться про певні озброєння для сухопутної війни, щоб загрожувати Південній Кореї. Тож там не видно, що це може бути, проте я думаю, що йдеться про щось просте, "тверду" валюту або ж їжу. Коли почалась ця історія з постачанням озброєнь для КНДР і російські делегації почати туди їздити, там була така геополітична зміна, яка полягала у тому, що режим Кім Чен Ина вирішив відкривати країну. Їм був потрібен хтось, з ким можна торгувати та вести нормальні зовнішньоторговельні операції звичайними товарами. Знайти країну, яка хоче торгувати з КНДР, складно й, можливо, росіяни пообіцяли допомогу в цьому відкритті економіки. Тож, думаю, йдеться скоріше про це, ніж конкретні озброєння чи щось навколо ядерної зброї.

В Ірану інше: вони вже побудували свою мережу обходу санкцій та їм потрібні конкретні речі. А КНДР може бути просто потрібен торговельний партнер.

Олексій Їжак. Фото: ФБ-сторінка Олексія Їжака

"Нові санкції США проти КНДР обов’язково будуть"

— Через постачання ракет із Північної Кореї США скликати Радбез ООН. Що можна буде сказати за його підсумками?

Китай, напевно, заблокував будь-які серйозні дії, якщо такі були. Але міжнародні реакції на такі події не відбуваються за раз. Якби це була величезна загроза і сотні ракет почали стріляти, додалась хімічна зброя абощо, то реакція була б швидка. А зараз, думаю, ми бачимо початок тривалого періоду підвищеного тиску. 

— Чи можна очікувати нових санкцій з боку США проти КНДР у продовження скликання Радбезу ООН? 

Звичайно і це відбувається постійно. Хто слідкує за питанням санкцій, то вони запроваджуються все більше і більше, закриваючи певні прогалини. Думаю, вони неминуче будуть. Це не означає, що завтра, адже треба з’ясувати як, хто і на яких умовах, щоб правильно вдарити по тим, хто це зробив. Але вони обов’язково будуть.