10 православних церков із 16-ти сьогодні святкують усе за новоюліанським календарем — Филипович

10 православних церков із 16-ти сьогодні святкують усе за новоюліанським календарем — Филипович

Цього року в Україні вперше офіційно святкують Водохреще сьогодні, 6 січня. Загалом 10 православних церков із 16-ти святкують усе за новоюліанським календарем, констатувала в ефірі Українського Радіо релігієзнавиця Людмила Филипович. І зауважила: "Кажуть, що це католицький – ні, це новоюліанський календар, православний, який зараз збігається із католицьким календарем".

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Деякі слухачі Українського Радіо цікавляться – чи переноситься святість води на нову дату святкування Водохреща в Україні?

Ніхто з Богом ні про що не домовляється, ви ж розумієте прекрасно (сміється – ред.). І не ставляться там відповідні печатки, чи якісь рішення він не ухвалює. Все залежить від того, як ми до цього ставимося. Чи ми віримо, чи ми не віримо. Тому що, знаєте, феномен віри передбачає, що є оцей "бек", назад ніби нам відповіді мають приходити. Але найголовніше, щоби всередині нас існувала оця потреба вірити в те, що, дійсно, в ці дні вода є цілющою і що вона рятує. Так само, як, до речі, і з йорданською водою, яка мала би повернути назад свою течію в ті чи інші дні. Минулого року свідки свідчили, що 19-го числа нічого не відбулося, ніхто нікуди не повернув. 

Я закликаю всіх не прив'язуватися до якихось конкретних дат, а бачити суть події. Тому що дати – вони ж умовні. От  домовляємося, що це буде, наприклад, Новий рік 1 січня, а тривалі століття Новий рік святкували 1 березня або 1 вересня. Але ж від того життя людей не дуже змінилося. Все одно воно врегульовано, але з якимось новими підходами. Так само це стосується і релігійних свят, і оцих от двох календарів. Дійсно була певна невідповідність, яку помітили католики раніше. І в 1582 році дійшли висновку, що не збігаються швидкість обертання Землі навколо Сонця із тим календарем, яким вони користуються. Відстає релігійний календар аж на 13 днів. До речі юліанський календар буде і надалі відставати: через 100 років на 14 днів, через 200 на 15 днів. Тому на початку XX століття сербський астроном, православний, запропонував теж привести у відповідність астрологічний релігійний календар. Тому 10 православних церков із 16-ти сьогодні святкують все за новоюліанським календарем, що на 13 днів відрізняється. Кажуть, що це католицький – ні, це новоюліанський календар, православний календар, який зараз збігається із католицьким календарем.

Людмила Филипович. Фото: un-sci.com

КОНТЕКСТ

Православна церква України та Українська греко-католицька церква торік 1 вересня, з початком церковного новоліття, перейшли на новоюліанський календар. Відповідно церковні дати відзначають тепер на 13 днів раніше. При цьому в ПЦУ повідомили, що перехід церков на новий календар є добровільним. Загалом новоюліанським календарем користується більшість православних церков, зокрема, Константинопольський патріархат.