Через Прозорро.Продажі було реалізовано торік майна і активів на 14 млрд гривень

Через Прозорро.Продажі було реалізовано торік майна і активів на 14 млрд гривень

Через аукціони Прозорро.Продажі було реалізовано торік майна і активів бюджетів різних рівнів на близько 14 млрд гривень. Про це розповів в ефірі Українського Радіо голова правління акціонерного товариства Прозорро.Продажі Сергій Бут. Реалізації менше, ніж 2021-го, який був для товариства найуспішнішим, проте значно більше, ніж позаторік, коли всі економічні процеси в Україні завмерли через розв'язану Росією велику війну. Найактивнішим організатором торгів торік стала Укрзалізниця, яка провела 2400 аукціонів та виручила пів мільярда гривень із, зокрема, реалізації майна, металобрухту, оренди рухомого складу по вантажних вагонах. Також активними організаторами аукціонів через Прозорро.Продажі були торік Укртелеком та Держрибагентство. Попит на активи є й залишається приблизно на довоєнному рівні, зазначив Сергій Бут.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото, надане Сергієм Бутом

2023-го року за більшістю напрямів вдалося досягти майже довоєнних рівнів

За минулий, 2023 рік у системі Прозорро.Продажі було реалізовано майна і активів бюджетів різних рівнів на близько 14 млрд гривень, розповів Українському Радіо голова правління акціонерного товариства Прозорро.Продажі Сергій Бут. За його словами, відбулося близько 20 тисяч успішних аукціонів, в яких взяли участь приблизно 26 тисяч учасників, тобто покупців, які приходили на ці активи  аукціону.

2023-го року обсяг торгів у гривневому вимірі був суттєво більшим, ніж 2022-го, бо 2022 рік – це рік гострої кризи, той період, коли мало хто очікував таких гострих негативних явищ, констатує Сергій Бут. "У 2023 році значну частину негативних явищ вдалося подолати або пом'якшити, тому, якщо дивитися саме на кількість успішних аукціонів, то вона приблизно співставна (з довоєнним рівнем – ред.) Щодо 2021-го року, то – це взагалі найуспішніший рік за всю історію аукціонів. Ми завжди орієнтуємося на нього як на нормальний рік і можемо сказати, що, наприклад, 2023-го року за більшістю напрямів вдалося досягти майже докризових рівнів. Звісно, якщо порівнювати 2023 рік із 2022-м, то 2023-й рік за всіма параметрами є вдалішим. Якщо ж говорити саме про гривневий еквівалент, обсяг грошей, який вдалося реалізувати через аукціони, то сума значно відрізняється. 2023-го року це були 14 млрд гривень, а 2022-го – близько 8 млрд гривень. 2022-й – рік найбільшої кризи і, наприклад, у нас у перший місяць війни за окремими напрямками падіння відбулося у 40 разів в порівнянні з нормальним довоєнним рівнем", – розповідає голова правління акціонерного товариства Прозорро.Продажі.

"Іллічівський жиркомбінат", сонячна електростанція та "Магелан"  найдорожчі лоти 2023-го

Розповідаючи про найдорожчі лоти в 2023 році, Сергій Бут назвав найдорожчим реалізацію майна ПАТ "Іллічівський жировий комбінат", що було реалізовано за 700 млн гривень. "Також у нас були значні лоти, які реалізовує Фонд гарантування вкладів у рамках ліквідації збанкрутілих банків. Це було заставне майно у вигляді сонячної електростанції і це був торговий комплекс "Магелан" у Києві. Фінальна ціна реалізації цих лотів також – від 600 до 700 млн гривень. Якщо казати про середнє зростання ціни в системі, то воно становить близько 50%. Це дуже усереднено, якщо дивитися на всі 20 тисяч аукціонів, що відбувалися. У будь-якому разі ціна під час аукціону може або зрости, або в найгіршому випадку - залишитися на тому рівні, на якому вона була на старті. Якщо є успішний аукціон, це значить, що об’єкт реалізовано і відповідний орган або підприємство отримало ці гроші. Це вже само по собі є позитивним моментом", – зауважує голова правління акціонерного товариства Прозорро.Продажі.

2400 аукціонів: Укрзалізниця – найуспішніший організатор торгів

У пресрелізі Прозорро.Продажі вказано, що найактивнішим організатором торгів була Укрзалізниця. "Ми як система Прозорро.Продажі працюємо з Укрзалізницею працюємо не перший рік і в 2023 році за кількістю аукціонів вона була найуспішнішим організатором. Вони провели майже 2400 успішних аукціонів на загальну суму майже пів мільярда гривень. Це й реалізація майна, металобрухт, реалізація чи оренда нерухомості, а також оренда рухомого складу по вантажних вагонах. Тож Укрзалізниця залишається одним з найактивніших організаторів. Також статистика їхніх аукціонів доволі позитивна, бо, наприклад, середній показник конкурентності на аукціоні, тобто, скільки приходить учасників на аукціон, близько чотирьох. Це трохи вище, ніж в середньому по системі. Це теж можна вписати в актив даного організатора. Що теж не менш важливо і надихає: Укрзалізниця планує й надалі працювати в системі Прозорро.Продажі: вже зараз є виставлені лоти й ми розуміємо, що є перспектива зростання обсягів. Це приносить вигоду як організатору – Укрзалізниці, так і дає змогу різним учасникам отримувати відповідні активи, які пропонує даний організатор.

В Укрзалізниці є певний фінансовий план, яким передбачено певний інвестиційний обсяг, на який вони спрямують ресурс. Ми не відслідковуємо, як воно там далі, але умовно кожна гривня, яку вони на аукціоні отримують шляхом реалізації часто непрофільного майна, –це додатковий ресурс, щоб вкладатися і в рухомий склад, і в інфраструктуру, сплачувати зарплати", – розповів Сергій Бут.

Фонд гарантування вкладів 2023-го року реалізував майна на рекордні 3 млрд гривень

"Якщо казати, наприклад, про кількість аукціонів, то дуже активним організатором був Укртелеком – близько 400 аукціонів за рік", – продовжує розповідь голова правління акціонерного товариства Прозорро.Продажі. "Ще в 2023 році в нас з’явився такий організатор як Держрибагентство, які реалізовують на аукціонах право на вилов риби у річках та інших водоймах. З точки зору кількості аукціонів даний організатор вже в перший рік роботи продемонстрував високі показники. Також дуже багато аукціонів за кількістю виставляє Фонд державного майна України в рамках приватизації, зокрема, його окремі регіональні відділення. Також дуже важливо, скільки саме грошей на аукціонах отримують організатори. У нас торік рекордсменом вчергове є Фонд гарантування вкладів, оскільки вони реалізували майна на понад 3 млрд гривень. Це найвищий показник у 2023 році", – повідомив Сергій Бут.

Сергій Бут. Фото info.prozorro.sale

"Попит на активи є на приблизно тому ж рівні, що й у мирний час"

Голова правління акціонерного товариства Прозорро.Продажі відповів також ще на низку запитань.

Динаміка цін: на скільки в середньому зараз зростають ціни під час торгів? В яких категоріях?

"Середня ціна на аукціоні по системі зростає приблизно в 1,5 рази. Цей показник не зазнав якогось критичного зменшення під час воєнного стану, проте з іншого боку він і не зріс помітно чи драматично. Для нас це скоріше позитивна ознака, бо це говорить про те, що попит на активи є, цей попит є приблизно на тому самому рівні, як і в мирний час. Самі підходи до купівлі і реалізації активів зберігаються і це добре".

А те, що попит на активи є в час повномасштабної війни, це диво чи це нормально?

"Мені складно казати про прецеденти роботи аукціонної системи під час війни, але якщо казати про нашу ситуацію, то спочатку ми дійсно здивувались. Перший рік вторгнення вся економічна активність завмерла. Коли ситуація стала більш прогнозованою, то й люди, підприємства та загалом всі економічні агенти країни зрозуміли, що все одно потрібно працювати. Бізнесу потрібен ресурс, нерухомість, щоб там провадити діяльність, масштабуватися". 

А державі потрібен бізнес, щоб сплачувалися податки…

"Абсолютно. Тому тут завжди є декілька аспектів. Спершу це реалізація державного майна, коли бюджет отримує за це гроші. Другий позитивний момент, що це майно переходить в якісь приватні руки і вони, як правило, набувають це майно для того, щоб там працювати. А це й робочі місця, наявність економічної активності, податки". 

"Є пряма кореляція між тим, скільки учасників приходить на аукціон, і тим, як зростає ціна"

Ви сказали, що в середньому було до чотирьох учасників в Укрзалізниці і це найвищий показник?

"Це не найвищий показник, але якщо брати у середньому по системі, то це десь два учасники, в Укрзалізниці – чотири. В нас були окремі аукціони на якісь дуже цікаві нерухомості, куди приходило, наприклад, 100 учасників. Але це окремі випадки".

А наскільки конкуренція серед тих, хто хоче придбати, під час торгів очевидна та ефективна?

"Кількість учасників – один із найважливіших маркерів, які ми зокрема постійно відслідковуємо і який напряму впливає саме на те, яким чином зростатиме вартість реалізації активу. Є пряма кореляція між тим, скільки учасників приходить на аукціон, і тим, як зростає ціна. Коли кількість учасників доходила до ста, ми спостерігали зростання ціни буквально на 1000%. Тобто, йдеться про зростання в десятки разів в порівнянні з первісною вартістю. Зокрема, на торгах Держрибагентства, яке в нас в числі лідерів, спостерігається дуже висока конкуренція, в середньому є близько десяти учасників. Й там також ми спостерігаємо значне зростання вартості активу". 

КОНТЕКСТ

Прозорро.Продажі (англ. Prozorro.Sale, не плутати з Prozorro) — акціонерне товариство, 100% його акцій належать державі – через Міністерство економіки України. Підприємство являє собою однойменну систему онлайн-аукціонів із продажу та здачі в оренду майна. АТ Прозорро.Продажі адмініструє однойменну ІТ-систему, що гарантує безпеку торгів, технічну надійність і невтручання в аукціони.

Станом на травень 2023 року електронні аукціони у системі Прозорро.Продажі принесли організаторам понад 73 млрд грн до бюджетів різних рівнів. Підприємство щоквартально перераховує 80% свого чистого прибутку до держбюджету у вигляді дивідендів та податків.

 

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко