Російська повітряна атака не вивела з ладу енергосистему України, "блекаутів" не буде

Російська повітряна атака не вивела з ладу енергосистему України, "блекаутів" не буде

158 ракет та ударних безпілотників запустила в ніч на сьогодні (29 грудня 2023 року) Росія по території України. Такі попередні дані навів головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Українська ППО знищила 27 "шахедів" і 87 ракет. "Фактично, летіло все, мабуть, "калібрів" не було. А так і "кинджали" ми бачили, і балістику, і С-300", – повідомив про відбиття цієї атаки речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат. Загалом в Україні в результаті цих російських обстрілів загинули, за попередніми даними, 16 людей, 83 зазнали поранень. Як зауважив в ефірі Українського Радіо військовий експерт Павло Нарожний, ціллю цієї атаки були об'єкти енергоінфраструктури. Але дефіциту електроенергії в енергосистемі України немає, повідомило Міненерго. Графіки відключень не застосовують. А "Укренерго" спростувало фейк про те, що енергетики нібито планують обмеження споживання електроенергії на новорічні свята.

 

 

 

0:00 0:00
10
1x

Київ, ранок 29 грудня 2023. Фото: Олександр Магула/Суспільне

158 ворожих ракет і безпілотників

158 ракет різних типів та ударних безпілотників запустила в ніч на сьогодні (29 грудня 2023 року) Росія по території України. Такі попередні дані навів на своїй фейсбук-сторінці головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Українська ППО у взаємодії із підрозділами ЗСУ  знищила 27 ударних БпЛА "Shahed-136/131", 87 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55.

Як повідомив Валерій Залужний, цієї ночі ворог атакував об’єкти критичної інфраструктури, промислові та військові об’єкти України. Спершу окупанти традиційно атакували "шахедами" з північного та південно-східного напрямку, із подальшим рухом у західному напрямку. Усього зафіксовано 36 ударних БпЛА "Shahed-136/131". Близько 3.00 ворог підняв у повітря стратегічну авіацію — бомбардувальники Ту-95МС. Усього — 18 літаків, які вийшли на рубежі пуску близько 6.00 ранку і запустили не менше 90 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555/Х-55. З Курської області близько 05.00 ворог застосував дальні бомбардувальники Ту-22М3, які випустили вісім крилатих ракет Х-22/Х-32 в напрямку північних та центральних областей. У той же час окупанти вдарили по Харкову зенітними керованими ракетами С-300. Загалом ворог випустив щонайменше 14 ракет, які летіли по балістичній траєкторії — С-300/С-400/Іскандер-М із окупованого Криму, Курської та Бєлгородської областей рф. О 6.30 було зафіксовано зліт п’яти винищувачів МіГ-31К, які здійснили пуски п’яти аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинджал" із Астраханської області. Також із літаків тактичної авіації Су-35 застосовано 4 протирадіолокаційні ракети Х-31П та одну Х-59.

Крім, мабуть, "калібрів"

"Фактично, летіло все, мабуть, "калібрів" не було. А так і "кинджали" ми бачили, і балістику, і С-300", — повідомив в ефірі телемарафону про цю атаку з боку ворога речник Повітряних Сил Юрій Ігнат. “Стільки червоного на наших моніторах (червоне — це повітряні цілі — ред.) дуже давно не було видно, коли все було фактично в повітряних цілях ворога в усіх областях, в усіх напрямках. Спершу "шахедами" вели розвідку боєм окупанти, далі вже запустили ракети різних типів. Традиційно зрештою вони кружляли, обходячи потенційні місця, де їх можуть збити. Вони таким чином заходили вже на ціль, могли просто облетіти по кругу і зайти з іншого боку, не з того, що залітали", — розповів Ігнат.

Загинули, за попередніми даними, 16 людей, 83 поранені

Внаслідок цієї атаки, зокрема, пошкоджено пологовий будинок у Дніпрі та лікарню в Харкові. Про це повідомляє Мінохорони здоров'я.

Харків: Вибуховою хвилею пошкоджена будівля медзакладу, на території сталася пожежа. Пошкоджено автомобіль екстреної допомоги. Жоден із пацієнтів чи медперсоналу не постраждав. За попередніми даними, через обстріли міста 1 людина загинула та 9 людей травмовані, виклики продовжують надходити. Медики надають постраждалим всю необхідну медичну допомогу

Дніпро: Внаслідок влучання суттєво пошкоджено будівлю медзакладу. Усі пацієнти і медперсонал встигли перейти в укриття.

Одеса: Внаслідок влучання у будівлю школи є 7 постраждалих, серед них одна дитина. Одна людина загинула. Російські війська поцілили також у житлові будинки та об'єкти цивільної інфраструктури.

Запоріжжя: Станом на 9:00 є 10 постраждалих, двоє з них у важкому стані. Під завалами однієї з будівель лишаються люди

Київ: У столиці під час атаки працювали сили ППО, уламки ракет впали в різних районах міста, зокрема у Святошинському, Подільському, Шевченківському та Дарницькому. Станом на 10:13, відомо про двох загиблих та 18 поранених у Києві. На місці пошкодженого уламками складського приміщення у Шевченківському районі тривають пошукові роботи, під завалами можуть бути люди. Чотирьох людей врятували з-під завалів. Уламками пошкоджена будівля станції метро "Лук'янівська", її роботу призупиняли. На Київщині під час масованого удару росіян прямих влучань не зафіксовано, водночас у результаті падіння уламків пошкоджені 11 приватних будинків та 11 авто, травмована 1 людина. Про це повідомив голова Київської ОДА Руслан Кравченко у Facebook 

Загалом в Україні в результаті цих ударів з боку Росії загинули 16 людей, 83 поранені. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Він уточнив, що "всі дані щодо постраждалих можуть оперативно змінюватися".  

 

Енергосистема України встояла, "блекаутів" не буде

Як зауважив в ефірі Українського Радіо військовий експерт, волонтер Павло Нарожний, ціллю цієї ракетної атаки з боку Росії були об'єкти енергоінфраструктури України. "Росіяни дуже люблять прив'язуватися до якихось круглих дат чи івентів. Зараз у нас дуже близько Новий рік, і вони влаштували цю масовану атаку. Вони сподіваються прорвати оборону ППО. Я більш ніж впевнений, що ціллю для цієї атаки є об'єкти енергоінфраструктури. Вони сподіваються, що Новий рік українці будуть святкувати без світла, можливо, без води, без газу тощо. Вони сподіваються, що зможуть перевантажити систему ППО, що у нас не вистачить ракет. Але я більш ніж впевнений, що ми відіб'ємо такі атаки", — наголошує Павло Нарожний.

Павло Нарожний. Фото: ФБ-сторінка Павла Нарожного

Ситуація в енергосистемі України після російського повітряного удару в ніч на 29 грудня 2023 року залишається загалом стабільною та контрольованою, повідомило Міненерго. Планових відключень побутових споживачів не передбачається. Є тимчасові відключення світла внаслідок пошкодження повітряних ліній у окремих громадах у Київській, Дніпропетровській, Одеській, Харківській областях. Ремонтні бригади відновлюють електропостачання. При цьому дефіциту електроенергії в енергосистемі України не зафіксовано і не прогнозується на поточну добу. Як наголосило на своїй фейсбук-сторінці Міністерство енергетики України вдень 29 грудня 2023 року, "дефіциту електроенергії в енергосистемі України не зафіксовано і не прогнозується на поточну добу. В аварійний короткостроковий ремонт вийшов 1 блок і 1 корпус ТЕС. У резерві 5 блоків ТЕС, які можуть бути включені у разі потреби. Енергосистема збалансована. Ситуація контрольована. Графіки відключень електроенергії не застосовуються".

Відключення електроенергії на свята? Фейк!

Тим часом "Укренерго" спростувало фейк про те, що енергетики нібито планують обмеження споживання електроенергії у святкові дні. Про це повідомляє пресслужба "Укренерго".

"У соцмережах знову розповсюджується неправдива інформація про відключення електроенергії на свята. Офіційно заявляємо: Диспетчерський центр "Укренерго" не планує обмеження споживання в святкові дні", — йдеться у повідомленні. Як пояснили енергетики, в енергосистемі зараз профіцит через знижене споживання. Цьому сприяє плюсова температура повітря. Також традиційно у вихідні дні споживання електроенергії нижче, ніж у робочі. Тому у "Укренерго" немає жодних підстав для запровадження графіків відключень енергоживлення. Зазначається, що фейки розповсюджують через телеграм-канали, які сповіщають про рух російських ракет або дронів під час повітряних тривог. В "Укренерго" єдиною метою розповсюдження брехні про обмеження споживання назвали поширення панічних настроїв серед населення.