Збираємо домашню аптечку – радить лікар

Збираємо домашню аптечку – радить лікар

В аптечці здорової людини повинні бути препарати для надання невідкладної допомоги, наприклад, при порізах, опіках, підвищенні тиску, застуді, серцевому болю, кишкових інфекціях. Втім людям, які запасаються непотрібними препаратами, потрібно пам’ятати, що їхня вартість зростає, і вони мають термін придатності, – розповіла в ефірі Українського Радіо доктор медичних наук Вікторія Ткаченко. Але навіть протизастудні препарати не можна приймати безконтрольно або за порадою фармацевта, адже нестероїдні протизапальні препарати мають негативні наслідки для печінки, підшлункової залози і нирок. Безконтрольне вживання ліків може спричинити також геморагічні наслідки, тобто кровотечі і важчий перебіг хвороби, – додала доктор медичних наук, професорка кафедри терапії та сімейної медицини Національного університету охорони здоров'я України імені Шупика, експертка Національної служби здоров'я України Вікторія Ткаченко.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Твоє місто

Чи обов’язково у кожного з нас вдома повинен бути якийсь запас ліків?

В нинішніх умовах вдома ліки обов’язково повинні бути. Особливо це стосується людей, які мають захворювання, що вимагають щоденного прийому препаратів.

Є люди, які взагалі не приймають ліки, інші, навпаки, мають вдома філію аптеки. Як знайти золоту середину?

Треба думати раціонально і ретельно підбирати ліки. Люди, які мають захворювання, повинні мати запас ліків. А у здорової людини повинні бути препарати для надання невідкладної допомоги, наприклад, при порізах, опіках, підвищенні тиску, застуді, серцевому болю, кишкових інфекціях. А людям, які запасаються непотрібними препаратами, потрібно пам’ятати, що їхня вартість зростає, і вони мають термін придатності.

Які з цих категорій ліків є рецептурними, а які – ні? Чи є препарати, які можна купувати без консультації з лікарем?

Під час воєнного стану Міністерство охорони здоров’я не обмежило громадян в купівлі ліків. Вже винесений перелік ліків, які будуть рецептурними, але у вільному продажу залишаються протизастудні, деякі ферментні препарати, тобто препарати, які не можуть нашкодити. Але низка препаратів, які застосовуються для зняття температури, нестероїдні протизапальні препарати будуть рецептурними.

Якщо людина завжди користується одними й тими ж ліками, чи справді, купуючи їх в аптеці, завжди потрібна консультація лікаря?

Якщо приміром болить горло, аптекар рекомендує протизапальні препарати, часто це комбіновані протизастудні препарати, які містять по 2-3 фармакологічні компоненти. В перші дні захворювання вони можуть підтримати організм і відтермінувати захворювання. Але далі захворювання все одно набирає сили, тому без призначення лікаря такі протизастудні засоби вживати не можна. До того ж нестероїдні протизапальні препарати не можна застосовувати часто, бо вони мають негативні наслідки для печінки, підшлункової залози і нирок. При частому безконтрольному застосуванні людина може собі нашкодити і викликати порушення функції органів.

Коли доречно вживати препарати комплексної дії?

Зазвичай коли є сезонні захворювання, гострі респіраторні вірусні інфекції. Вірусні інфекції лікуються не антибіотиками, а противірусними препаратами і симптоматичними, до яких відносяться і нестероїдні протизапальні засоби, і такі як парацетамол та аспірин. Їхнє безконтрольне вживання може викликати побічні явища. За статистикою у нас найбільш розповсюджені в структурі ГРВІ коронавірусна хвороба і грип, а при цих захворюваннях є певні застереження щодо застосування парацетамолу. При високій температурі потрібно віддавати перевагу таким препаратам, як німесулід та ібупрофен. Іноді за рекомендацією лікаря може бути застосований аспірин. Безконтрольне вживання ліків може спричинити геморагічні наслідки, тобто кровотечі і важчий перебіг хвороби. Температуру до 38 градусів, іноді до 38,5 збивати самостійно лікарі не рекомендують, тому що підвищена температура стимулює власний захист організму та імунітету.

Чи можна ліки від болю в серці, від тиску приймати паралельно з такими ліками, як парацетамол та інші вірусні і проти застудні препарати?

Тут вам скаже лікар, який призначає ці препарати. Препарати від тиску призначаються індивідуально, бо у кожного тиск змінюється в різний час доби. Все визначає лікар при обстеженні. А прийом серцевих препаратів і ліків від тиску при ГРВІ треба контролювати ще ретельніше, особливо при цукровому діабеті. ГРВІ викликає ще більше підвищення тиску, коронавірусна хвороба також має неконтрольовані показники артеріального тиску. Тож самостійно призначати і купувати в аптеці ліки не можна.

Що має бути в аптечці, навпаки, для підвищення тиску?

Зниження тиску – це може бути реакція нервової системи. Також пониження тиску може відбутися через передозування ліків, які людина застосовує для зменшення тиску, але помилилася в дозі. Насамперед, потрібно пам’ятати, якщо ви прийняли зайву дозу ліків, треба пришвидшити їхнє виведення з організму і збільшити обсяг циркулюючої крові для підняття тиску. Для цього потрібно пити багато рідини. Також можна простимулювати вегетативну нервову систему такими засобами, як кофеїн або продуктами, які містять кофеїн. Це може бути кава, шоколад або міцний чай.

Які найвищі і найнижчі показники тиску є критичними?

За нашими лікарськими рекомендаціями вважається, що вище, ніж 140 на 90 – це вже підвищений артеріальний тиск. А загалом індивідуальний цільовий рівень показника тиску також визначає лікар. Зазвичай, він в межах 120-130 на 70-80. Для людей похилого віку тиск, менший ніж 120 на 70 може бути вже небезпечним. Тому зловживати зі зниженням тиску теж не можна.

Як можна полегшити головний біль швидко і без шкоди для інших органів? І коли варто звертатися до лікаря?

Головний біль має дуже велику кількість причин. Найпоширеніша нині причина – це стрес або, так званий, головний біль напруження, коли від напруження і перевтоми виникає головний біль. В таких випадках потрібно відпочити, поспати і дати організму відновитися. Але якщо ви бачите, що біль не минає, треба звернутися до лікаря. Головний біль може бути пов’язаний з судинними проблемами, проблемами центральної нервової системи, головним мозком, пухлинами, запальними процесами, судинними спазмами, мігренями. В кожному з них різні підходи до лікування, і тільки лікар може визначити причину болю. Самостійно лікувати тривалий головний біль не потрібно.

Поясніть, будь ласка, чому не варто запасатися антибіотиками?

Антибіотики повинен призначати тільки лікар. Купувати самостійно і радитися щодо них в аптеці не можна. Тому що бактеріальні інфекції, які лікуються антибіотиками, є різні. І ці бактерії не завжди чутливі до тих антибіотиків, які вам можуть порадити в аптеці. Тільки лікар може визначити, яка у вас інфекція, провівши, якщо необхідно, додаткові дослідження. Не можна приймати антибіотики бездумно, оскільки зараз серед населення йде формування резистентності до антибіотиків. Саме тому Міністерство охорони здоров’я видало наказ про те, що лікарям не можна застосовувати цефтриаксон і левофлоксацин в якості засобів першого вибору.

Які засоби для обробки ран та опіків повинні бути в нашій аптечці? Бо зараз, приміром, про популярну колись зеленку кажуть, що її взагалі не можна використовувати.

Для швидкої допомоги повинен бути перекис водню, може бути також розчин йоду. Зеленка, на скільки мені відомо, зараз в аптеках не продається, хоча нею продовжують користуватися в хірургічних стаціонарах. Її ефективність – справді дискусійне питання. Рану можна обробляти перекисом водню, за потреби можна спочатку рану промити. Щоб запобігти інфікуванню навколо рани можна застосувати йод.

Щодо опіків, то в аптечці повинен бути пантенол. Треба уважно подивитися, наскільки виражений набряк і при потребі звернутися до лікаря. Опіки не можна обробляти олією або спиртом, тільки Пантенол і суха пов’язка. Якщо є відшарування шкіри, потрібно звернутися до опікового хірурга.

Що повинні мати в аптечці батьки маленьких дітей?

Засоби для зняття температури і засоби невідкладної допомоги при порізах чи опіках.

Як допомогти людині, яка знепритомніла на вулиці чи в транспорті?

Треба викликати швидку допомогу. А поки вона приїде, треба перевіряти пульс і дихання. Зазвичай людина з цукровим діабетом чи серцево-судинними захворюваннями має при собі ліки. Бажано, щоб люди з цукровим діабетом носили при собі записку, що у них ця хвороба, і оточуючі змогли надати допомогу. Давати пігулки зі своєї аптечки категорично не можна.

Як правильно зберігати медичні препарати?

Зазвичай препарати з нашої аптечки не потребують спеціальних умов зберігання. Це має бути сухе темне місце кімнатної температури. На зберіганні деяких препаратів в холодильнику наголошує лікар, коли їх призначає.

Побутує думка, що термін придатності ліків пишеться з запасом, мовляв, ще кілька місяців їх можна вживати. Чи так це?

Термін придатності для того і пишеться, бо є ризик того, що ефективність і активність діючої речовини буде знижуватися. По-друге, в пігулці потім починаються процеси хімічної взаємодії, деякі компоненти починають руйнуватися, і ми не знаємо, які хімічні реакції в таблетці відбуватимуться. Тому протерміновані ліки не варто застосовувати. В екстрених ситуаціях, якщо немає можливості купити ліки, і термін придатності минув не більше 6 місяців тому, можна ризикнути, усвідомлюючи при цьому, що може бути меншою ефективність і ризик побічних ефектів.