На Авдіївському напрямку відбувається по 40-50 атак щодоби – Лакійчук

На Авдіївському напрямку відбувається по 40-50 атак щодоби – Лакійчук

Ситуація складна на всіх ділянках фронту. Особливо це стосується Авдіївського напрямку. Керівник безпекових проектів Центру глобалістики "Стратегія 21" Павло Лакійчук в ефірі Українського Радіо розповів, що нині там відбувається по 40-50 ворожих атак щодоби. Кілька днів тому це було 20-25 атак. За словами експерта, у РФ наближається час виборів, а серйозних успіхів від так званої "спецоперації" немає. Тому ворог збільшив кількість "м'ясних" штурмів, щоб хоч трохи витіснити ЗСУ з Авдіївки. На стратегічному рівні ЗСУ зараз переходять до стратегічної оборонної операції, щоб знекровити противника та накопичити резерви.

0:00 0:00
10
1x

Авдіївка, Донецька область, Україна. Будинок, зруйнований російським обстрілом. Фото: Поліція Донецької області

Збільшення атак 

Ситуація складна на всіх ділянках фронту, починаючи від Куп'янська і закінчуючи придніпровською ділянкою на півдні України. Павло Лакійчук зауважує: "Кілька днів тому ми спостерігали 20-25 атак ворога протягом дня на Авдіївському напрямку, зараз їх відбувається по 40-50 атак щодоби. Ворог вирішив за будь-яку ціну витіснити звідти ЗСУ". Щодо Авдіївського напрямку, то там відсутня військова, раціональна логіка щодо рішення ворога кинути на місто ту кількість орків, яку стеруть в нуль. "Коли немає військової логіки, тоді треба шукати політичну. Багато експертів говорить про те, що це пов'язано із виборами Путіна в Росії і йому потрібна хоч якась перемога. Цей час наближається, а серйозних успіхів немає". Тому на сході зараз дуже важка ситуація, розповідає Павло Лакійчук, ми бачимо спроби наступу ворога на всіх ділянках фронту. Особливо на східному. 

Взимку змінюється тактика

Деякі медійні експерти припускають, що взимку бої притихають і 100% буде затишшя. Але це хибна позиція — вважає Павло Лакійчук. Щодо використання озброєння, то у кожного з них взимку є свої плюси та мінуси, від погодних умов може мінятися тактика. "Коли погода несприятлива, тоді менш активна діяльність. Зараз тумани, тому погано працюють безпілотники, така погода незручна для авіації. Відповідно зменшується активність ствольної артилерії. Коли починається відлига, тоді грунти розмокають і важче використовувати важку бронетехніку, відбувається більше ворожих "м'ясних" штурмів". 

Стратегічна оборонна операція ЗСУ

На стратегічному рівні ЗСУ переходять до стратегічної оборонної операції, констатує Павло Лакійчук, а це один із тих видів бойових дій, де використовуються ті самі тактичні прийоми, які присутні в інших операціях: наступальна операція, контрнаступальна, удар, маневр. "Вона відрізняється від наступальної чи констанступальної операції своїми задачами: знекровити противника, накопичити резерви, матеріальні ресурси, особовий склад для переходу в контрнаступальну чи наступальну операцію згодом". Щодо тактики на конкретній ділянці фронту, то, за словами  Павла Лакійчука, ворог намагається наступати. Тому треба вести оборонні бої. "Для того, щоби убезпечитися від прориву оборони ворогом, вона має мати ешелонований характер – а це перша і друга лінії оборони, які, в залежності від характеру і рельєфу місцевості, мають мати інженерне забезпечення оборони не тільки на першій, а й на другій і третій лінії."