Від отримання грошей МВФ залежить інша донорська допомога Україні — Гетманцев про новий транш

Від отримання грошей МВФ залежить інша донорська допомога Україні — Гетманцев про новий транш

Виконавча рада Міжнародного валютного фонду затвердила для України другий перегляд програми розширеного кредитування, що передбачає транш у розмірі 900 млн доларів. Водночас протягом 2024 року Україна планує отримати 5,3 млрд доларів фінансової допомоги, зазначив в ефірі Українського Радіо член партії "Слуга народу", голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Крім того, передбачається, що наступного року програму переглядатимуть щоквартально. За словами Гетманцева, від отримання грошей МВФ залежить інша донорська допомога для України.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: НБУ 

Протягом 2024 року Україна планує отримати $5,3 млрд

— 31 березня Виконавча рада Міжнародного валютного фонду затвердила найбільшу фінансову допомогу для України з початку повномасштабної війни — 15,6 млрд доларів. 900 млн доларів від МВФ, про які йдеться зараз, — це частина великої програми, розрахованої на 4 роки?

— Це частина цієї програми. Протягом всього наступного року ми повинні отримати 5,3 млрд доларів. Важливість цього рішення важко переоцінити, бо відповідно до нього ми залишаємося в програмі з МВФ. Ми виконали переважну більшість структурних маяків, наших зобов'язань. Програма з Міжнародним валютним фондом важлива, тому що це є ключовим моментом для отримання нами середньострокової допомоги, яку зобов'язалися нам надати партнери до 2027-го року в розмірі 122 млрд доларів. І оцінка МВФ нашого руху в напрямі реформ відображає успіх України в загальній програмі з нашими партнерами — реформи в обмін на гроші, а також відображає наш успіх в здійсненні цих реформ. І надає нам можливість для фінансування тих видатків, які є надважливими сьогодні для України.

Від отримання грошей МВФ залежить інша донорська допомога для України

— Куди спрямовуються гроші від МВФ? Ця сума в 900 млн доларів може вражати, але насправді вона не така значна з огляду на всі економічні виклики, які ми маємо.

Так, дійсно вона не істотна в порівнянні з тими грошима, на які ми розраховуємо та які ми отримали в 2023 році. Але від отримання саме цих грошей і від продовження програми з Міжнародним валютним фондом залежить отримання нами грошей і від інших партнерів — і від Єврокомісії, і від Світового банку, і від Сполучених Штатів Америки. Ми зараз очікуємо відповідне рішення від конгресу Сполучених Штатів. Тобто це ключовий момент, від якого залежить вся інша донорська допомога для України. Втім 900 млн у порівнянні з 40 мільярдами, які необхідні нам у 2024 році — це не такі значні гроші. Водночас вони є маркером для всіх інших наших партнерів. Вони надійдуть до загального фонду бюджету та будуть використані на фінансування невійськових видатків.



Данило Гетманцев. Фото: сайт партії Слуга Народу

2024 року програму переглядатимуть щоквартально

— Наприкінці червня МВФ завершив перший перегляд програми розширеного фінансування. Потім з 25 вересня місія розпочала роботу у Варшаві для підготовки другого перегляду. В чому полягає цей перегляд і від чого він залежить?

— Є основний документ нашої співпраці з МВФ — це меморандум. Меморандумом ми беремо на себе зобов’язання щодо здійснення тих чи інших заходів та реформ, які необхідні насамперед Україні. Меморандум з боку України підписують президент, прем'єр-міністр, міністр фінансів та голова Національного банку. Він є тим документом, який визначає, що ми будемо робити в ті чи інші строки. Перегляд програми — це і є перегляд наших зобов'язань, які мають назву структурних маяків, які є обов'язкові для виконання Україною в період до перегляду. Відповідно той факт, що виконали переважну більшість структурних маяків і свідчить про те, що ми рухаємося в правильному напрямі. І перегляд програми говорить про високу оцінку нашої роботи. До речі, в 2024 році буде чотири перегляди програми, тобто буде щоквартальний перегляд, і відповідно Міжнародний валютний фонд буде реагувати більш швидко на виконання або невиконання взятих на себе зобов'язань.

— Структурні маяки залишаються старими чи є нові на 2024 рік?

— Безперечно, є нові структурні маяки. Деякі з них залишаються. Наприклад, національна стратегія доходів повинна була бути прийнята до середини грудня. Але у зв'язку з тим, що засідання ради директорів МВФ відбулося 11 грудня, нам продовжили цей строк до кінця місяця. Тобто цей маяк залишився, але він уже практично виконаний, бо національна стратегія доходів практично підготовлена Мінфіном і буде затверджена найближчим часом Кабінетом міністрів України. Крім цього додаються і нові маяки, зокрема реформа Бюро економічної безпеки, дії, які спрямовані нами на зміцнення середньострокового бюджетного планування. Тобто, бюджетна декларація, а також заходи зі зміцнення фіскальної стійкості нашої держави і забезпечення збалансованості нашого бюджету.