У Варшаві очікується мітинг проти блокування вантажівок на кордоні Польщі та України

У Варшаві очікується мітинг проти блокування вантажівок на кордоні Польщі та України

6 грудня очікується мітинг українських активістів у Варшаві, під стінами Сейму і Сенату проти блокування руху вантажівок на кордоні між Польщею та Україною. Як заявив напередодні (5 грудня) в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо посол України в Польщі Василь Зварич, "Це буде мирний протест, який вкотре приверне увагу Польщі та Європейського Союзу до катастрофічної ситуації на кордоні, спричиненої протестом польських перевізників". Дипломат зазначив, що активісти отримали згоду на проведення своєї акції від органів польської влади. Також він наголосив, маючи на увазі блокувальників кордону: групі людей, які намагаються взяти польсько-українські відносини в заручники, не вдасться цього зробити. Із Василем Зваричем спілкувалася Світлана Мялик. 

0:00 0:00
10
1x

Черга у напрямку Польщі у пункті пропуску "Рава-Руська-Гребенне". Фото: Суспільне Львів 

"Блокада кордону в умовах війни – це, щонайменше, неправильно"

6 грудня у Варшаві під парламентом має відбутися великий мітинг проти блокування кордону, організований українськими активістами. Чи збільшують такі заходи напруження в польсько-українських відносинах?

Ми повинні чітко розрізняти: те, що робить групка локальних перевізників, які заблокували і обмежили вантажний рух на кордоні – це одне. А величезний капітал солідарності польського народу, капітал людської симпатії між українцями і поляками – це зовсім інше. І ця підтримка буде завжди. Тож групі людей, які намагаються взяти польсько-українські відносини в заручники, не вдасться цього зробити. Тому що польське суспільство бачить, з чим має справу Україна і як самовіддано бореться. І польське суспільство не підтримує дії, які відтерміновують нашу Перемогу. А я бачу, що польські протестувальники, які обмежують рух на кордоні, насправді роблять величезну шкоду насамперед Польщі, оскільки Польща втрачає в Європейському Союзі імідж хабу, який допомагає Україні та її відбудові. Їм не вдасться погіршити українсько-польські відносини, натомість вони роблять величезну шкоду для Польщі, як держави, і для польського суспільства загалом. Тому що блокада кордону в умовах війни – це, щонайменше, неправильно. Це б’є по нашій обороноздатності та по нашому бюджету, який лише за листопад не дорахував близько 10 мільярдів гривень.

—  Данило Гетьманцев, голова профільного комітету в парламенті, оприлюднив дані – мінус 40% експорту. 

Найгірше, що наш бюджет недоотримує фінансування, а він у переважній більшості йде на оборонні потреби. Тому все це дуже взаємопов’язано. І якщо ми втрачаємо на наповненні бюджету, то хтось із наших військових недоотримує допомогу, на яку чекає, і яка рятує його життя.

— А посольство доносить цю інформацію до польської влади? Може вплинути на ситуацію?

Я постійно в контакті з деякими міністрами в уряді, й намагаюся їх закликати припинити цей протест. Ми були свідками вчорашнього засідання міністрів транспорту Європейського Союзу, які не підтримали вимоги з боку Польщі та Словаччини про відновлення дозвільної системи для міжнародних вантажних перевезень.

Журналістка Українського Радіо Світлана Мялик та посол України в Польщі Василь Зварич. Фото: Українське Радіо

"Я переконаний, що в інтересах польського уряду все ж переконати перевізників припинити цей протест"

— Учора прем’єр-міністр Польщі пан Моравецький сказав, що польський уряд буде робити все, щоб українцям треба було отримувати ліцензію.

Йдеться про відновлення системи дозволів для вантажних перевезень. В основному – для вантажних комерційних перевезень. Тому, як говорять самі перевізники, треба, щоб ці дозволи не поширювалися на гуманітарні та військові вантажі. Але з іншого боку, ми маємо законодавство Європейського Союзу, яке є обов’язковим як для Польщі, так і для України. Тому що ми підписали з Європейським Союзом угоду про лібералізацію вантажних перевезень. Ніхто не має права чинити щось протиправне. Право Європейського Союзу є частиною законодавства Польщі. Тому, якщо перевізники намагаються зруйнувати право Європейського Союзу в такий спосіб, це не є шлях в правильному напрямку. Я більше ніж переконаний, що в інтересах польського уряду все ж переконати перевізників припинити цей протест. Тому що кожен день, кожна година цього протесту завдають непоправної шкоди, як Польщі, так і Україні.

— А переконати як – забрати дозвіл на страйк?

Цей протест вичерпав свої можливості, тому що ми з польським урядом уже реалізували багато пропозицій, на яких наполягали, в тому числі, самі перевізники – відкрили новий пункт пропуску для вантажного порожнього транспорту "Угринів-Долгобичув", працюємо з електронною системою черги, щоб відкрити можливість реєстрації порожніх транспортних засобів тощо. Деякі пропозиції ми зробили, і те, що перевізники зараз вимагають відновлення дозволів – це не є компетенція самої України. Ми вчора бачили відповідь Брюсселя на цю тему, тому сам себе цей протест уже вичерпав. Якщо протестувальники знову мають якісь претензії, то я не думаю, що ці претензії вони повинні скеровувати щодо України. 

— Мітинг під парламентом українських активістів зможе допомогти переконати польську владу вирішити питання блокування кордону?

Кожен крок, який допоможе реально показати ситуацію, з чим ми стикнулися внаслідок блокади польськими перевізниками кордону, є корисним. Тому що люди, які зберуться під стінами Сейму і Сенату таким чином показують польським парламентарям, що ми не можемо залишатися байдужими до цієї ситуації. Ми не можемо залишатися заручниками дій окремої групи перевізників, які намагаються виторгувати для себе щось, що є нереальним в перспективі найближчих кількох місяців. Ми бачимо, що навіть словацька сторона цей протест припинила. Польські перевізники, по суті, вимагають те, що їм не можна дати швидко. Тому навіщо продовжувати блокування кордону і завдавати збитки нам усім – Польщі, Україні та іншим європейським державам?

— Посольство підтримує мітинг українських активістів?

Мітингарі мають на це право. Вони мають згоду органів місцевої влади. Це буде мирний протест, який вкотре приверне увагу Польщі та Європейського Союзу до катастрофічної ситуації на кордоні, спричиненої протестом польських перевізників.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Новини по темі
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Змушуватиме компанії вийти з Росії — Корженкова про законопроєкт щодо маркування
"Бєда" олігарха Шора та електоральне болото. Герасимчук про ставку Москви у Молдові
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас