США вистачає ресурсу для підтримки України та Ізраїлю одночасно — представник Держдепу

США вистачає ресурсу для підтримки України та Ізраїлю одночасно — представник Держдепу

Сполученим Штатам вистачає ресурсу, щоб підтримувати Україну та Ізраїль одночасно. У цьому запевнив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо представник Державного департаменту США Деніел Сайзек. За його словами, американський уряд щоденно працює над обома питаннями. Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорить ці питання з європейськими та іншими колегами у Брюсселі на дводенній зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО. Деніел Сайзек також наголосив: у Конгресі США зберігається двопартійна підтримка України в її протидії російській агресії.

Із Деніелом Сайзеком спілкувався журналіст Українського Радіо Роман Кот, який перебуває у Брюсселі, де відбувається зустріч глав МЗС держав НАТО, а на завтра (29 листопада) заплановане перше засідання новоствореної Ради Україна-НАТО за участі міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото Укрінформу 

 

"Союзники продовжують підтримувати Україну"

— Державний секретар США Ентоні Блінкен сьогодні (28 листопада) перебуває у Брюсселі. Які завдання стоять перед американською делегацією?

Так, державний секретар Блінкен перебуває сьогодні в Брюсселі на зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО. Він також візьме участь у засіданні Ради Україна-НАТО. До речі, це перша зустріч міністрів закордонних справ країн-членів НАТО, під час якої відбувається засідання цієї Ради. На порядку денному цієї зустрічі три основні теми: по-перше, це обговорення питань, пов’язаних із самітом НАТО, що відбудеться у липні наступного року у Вашингтоні. До речі, наступного року НАТО виповнюється 75 років. Наступна тема – це Західні Балкани. І третя, не менш важлива тема – Україна. Союзники продовжують підтримувати Україну, і тому ця зустріч у Брюсселі – гарна нагода для них поговорити із міністром Дмитром Кулебою.

— Ми бачимо, що є певні затримки військової допомоги з боку США. Наскільки зустрічі у Брюсселі можна використати, аби залучити європейських партнерів компенсувати цю допомогу?

Для початку варто зазначити, що у Конгресі США зберігається двопартійний консенсус у питанні підтримки Україні. Нині йдуть обговорення додаткової допомоги, яку США збираються передати вашій державі. І дуже важливим є той факт, що держсекретар Блінкен тут, у Брюсселі має можливість сьогодні-завтра обговорити з європейськими колегами те, як саме Євросоюз і країни-члени ЄС можуть більше підтримувати Україну. Мова не йде про компенсації тощо, а про те, що ще всі ми, США та Європа, можемо разом зробити, щоб допомогти Україні.

"У США вистачає ресурсу, щоб підтримувати Україну та Ізраїль одночасно"

— До США прибула представницька українська делегація , яка має зайнятися роботою з американськими громадянами у тих штатах, де є падіння підтримки України. Що може дати такий візит і як загалом працює дипломатія на цьому рівні?

Так, я знаю, що ці гості відвідували США, зустрічалися з багатьма людьми, в тому числі, з членами Конгресу, а також з американцями по всій країні. І це надзвичайно важливо, що вони розповідають свої історії та діляться своїми думками та поглядами з членами Конгресу. Нагадую, що в Конгресі зберігається двопартійна підтримка України. Вас також підтримує американський народ. Людям потрібно розуміти, що відбувається в Україні, і чому так важливо, щоб США продовжили підтримувати вашу країну. Тому я вважаю, що такі гості у нас у США – це дуже важливий момент для налагодження і розвитку зв'язків.

— Ви зазначили, що для США є важливою ситуація на Близькому Сході, а також на Балканах. Як це може вплинути на ситуацію в регіоні, і загалом, як це оцінюється в США?

Так, це правда, що світ зараз переживає важкий час. І тут, і там виникають нові конфлікти, і розібратися з ними дуже важко. Тим не менше, у США вистачає ресурсу, щоб підтримувати Україну та Ізраїль одночасно. І американський уряд щоденно працює над обома питаннями. Держсекретар Блінкен обговорить ці питання з європейськими та іншими колегами тут, у Брюсселі. В уряді США очікують і сподіваються, що разом із колегами вдасться знайти рішення. 

— У зв’язку з ситуацією на Близькому Сході американські військові бази потрапляють під постійні атаки. Чи можна це вважати нападом на США? Чи можна говорити про потенційне застосування 5 Статті статуту НАТО?

Це питання не на порядку денному. Але я можу точно сказати, що на даний момент президент Байден і його адміністрація роблять усе можливе, щоб захистити наших союзників і наші військові сили на Близькому Сході. Тому ми високо цінуємо підтримку з боку наших інших союзників.

— Як у США оцінюють статтю головкома ЗСУ Валерія Залужного про ситуацію на фронті та зброю, завдяки якій можна досягнути прориву та успішного контрнаступу?

Уряди США та України підтримують постійний контакт у питаннях обладнання та інших моментів, необхідних для захисту від російської агресії. Не можу озвучити більше деталей. Але питання про те, що потрібно нині Україні, є надзвичайно важливим.