На Одещині замети сягають півтора метра — ДСНС

На Одещині замети сягають півтора метра — ДСНС

Від початку ліквідації наслідків негоди підрозділи Держслужби з надзвичайних ситуацій України відбуксирували 892 транспортних засоби, прибрали більше сотні дерев, залучені приблизно півтори тисячі співробітників і понад 400 одиниць техніки. Таку оперативну статистику навів Українському Радіо сьогодні, 27 листопада пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий. За його словами, найскладніша ситуація зараз все таки на півночі й півдні Одеської області: "там замети складали до 1,5 метра снігового покрову". Ускладнено також рух транспорту на кількох ділянках доріг на території Черкаської, Кіровоградської, Миколаївської  областей.

0:00 0:00
10
1x

Ліквідація наслідків негоди на Миколаївщині, 27 листопада 2023 року. Фото: ФБ-сторінка "Головне управління ДСНС України у Миколаївській області"

Замети до півтора метра 

У зв'язку з погодними умовами зараз найскладніша ситуація склалася на півночі й півдні Одеської області, повідомив в ефірі Українського Радіо пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий. "Там замети складали до 1,5 метра снігового покрову. Ситуація складна в тому, що в цих переметах застрягали досить багато автомобілів. У нас навіть залучалися БТР Прикордонної служби, щоб витягнути цих людей. І така техніка, як "Богуни" від ДСНС – це великогабаритна техніка, яка може витягувати як великогабаритний транспорт, так і легкові автівки. Якщо взяти за статистикою, то з початку ліквідації наслідків  у нас відбуксирували 892 транспортних засоби, прибрали 103 дерева і зараз залучається приблизно півтори тисячі осіб та понад 400 одиниць техніки", – констатував речник Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Також не проста ситуація на Черкащині, додає Олександр Хорунжий. За його словами, поблизу Кам'янки теж ускладнено рух, перемети сягають метра: "Там працівниками Національної поліції організовано реверсний рух та зупинені на відстій близько 40 вантажних автомобілів. На території Кіровоградської області опади тривають. Тимчасово обмежено рух транспорту на двох дорогах поблизу села Велика Виска, це Новоукраїнський район. Ліквідовано затор протяжністю приблизно 2 кілометри. Перемети теж – 0,8-1 метр", – повідомив пресофіцер ДСНС. 

Олександр Хорунжий  Фото: Укрінформ

Складною залишається ситуація і в Миколаївській області. Там досі вирує негода. "На даний час на території області опади тривають, перекрито рух на 10 ділянках доріг. Працюють там 180 осіб від ДСНС і понад 45 одиниць техніки" – повідомив Олександр Хорунжий.

"Чадний газ не має ні кольору, ні запаху"

Водночас пресофіцер ДСНС України вкотре акцентує увагу на безпечному поводженні з приладами обігріву і опалення, передусім пічками та котлами. "Тут треба, відповідно, дотримуватись необхідних правил безпеки щодо підготовки до опалювального періоду. Зокрема, пічка має бути без тріщин. Також потрібно прочищати перед опалювальним періодом димоходи. Чому? Тому що коли не прочищений димохід, то весь дим і продукти згоряння будуть виходити в оселю. Те ж саме тріщини. Через тріщини виходять продукти згоряння куди? В оселю. Люди лягають спати, пічка може працювати. А чадний газ не має ні кольору, ні запаху, нічого. Тому відбуваються такі випадки, коли люди труються від чадного газу. Це дуже небезпечно. Те ж саме із котлами. Є певні технічні регламенти, яких люди мають дотримуватись для того, щоб підготуватись до опалення свого житла" – наголосив Олександр Хорунжий.

КОНТЕКСТ 
 

Протягом минулої зими в Україні сталося 800 випадків отруєння чадним газом, розповіла в ефірі Українського Радіо голова правління Європейського співтовариства з охорони праці, начальниця департаменту групи компаній "Смарт Енерджі" Ольга Богданова. Вона наголосила: доступ кисню – обов’язкова умова, щоб не утворювався чадний газ. "Запам'ятайте: приміщення, в яких встановлені газові прилади, заборонено використовувати для сну і відпочинку. Коли ви закінчили приготування їжі, вимкнули конфорки, перекрийте газ на стояку в газопроводі. Ще один важливий момент – це технічне обслуговування", – констатує фахівчиня. 

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay

"Думаю, всі пам’ятають, як до нас завжди приходив газовик і перевіряв справність наших систем. Але з 2015 року набули чинності нові правила безпеки систем газопостачання, в яких написано, що за безпечне утримання цих систем у вашому приміщенні відповідає орендар, балансоутримувач. Це означає, що до вас не прийде газовик, якщо ви не уклали договір з вашою місцевою конторою "Міськгаз", яка надає послуги. Перевірте, щоб у вас був цей договір. Він не дорогий, близько 600 грн на рік. Але ви точно будете знати, що ваші системи перебувають під контролем фахівців. Це, до речі, можуть робити і приватні компанії, які мають відповідний дозвіл, не лише "Міськгаз", – розповіла Ольга Богданова.