Попович: завдання ІПСО – внести розкол в суспільство нашими ж руками

Попович: завдання ІПСО – внести розкол в суспільство нашими ж руками

Російські інформаційно-психологічні операції (далі ІПСО, такі як дезінформація, пропаганда, перебільшення певної інформації або применшення іншої, диверсії в тилу, кібератака –  ред.) передусім розраховані на цивільних і здебільшого пов'язані з тим, щоб внести розкол в суспільство нашими ж руками. Так Українському Радіо прокоментував чергові "вкиди" кремлівських пропагандистів щодо ситуації на південному фронті військовий оглядач Денис Попович. "Вони шукають слабкі місця. Зараз постійно йде гра на протиріччях, які начебто з'явилися в інформаційному полі між військовим та політичним керівництвом країни", – сказав експерт. Щоб протидіяти цьому, треба створювати власний інформаційний фон і діяти симетрично. "Якщо є слабкі місця в російському суспільстві, то треба на них тиснути. Чим швидше ми розхитаємо ситуацію всередині РФ, тим більше можемо розраховувати на те, що вони не будуть здатні продовжувати війну проти України. Я тут не бачу жодних застережень, чому ми не можемо вести інформаційну війну саме таким чином, як це робить РФ з нами", –  наголосив військовий оглядач.

Фото: Diаlogo

ІПСО передусім розраховані на цивільних

Повідомлення про перегрупування росіян на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонщини це ІПСО?

Це не "вкид" офіційної інформації. Всі дані, які там з'явилися, а це РІА "Новості", ТАС – це офіційне джерело інформації і воно керується лише офіційними даними. Тому, очевидно, що вони взяли це в пресслужби міністерства оборони РФ і розповсюдили. Ми чудово розуміємо: якщо воно з'явилося в офіційних джерелах, то рішення стосовно перегрупування, так званого, було ухвалене і хтось з офіційних осіб вирішив його оприлюднити. А потім якась інша офіційна особа вирішила, що це передчасно і дала команду анулювати це повідомлення. 

Тобто поспішили чи це було з якоїсь метою зроблене?

Хтось поспішив очевидно. А хтось вирішив, що такого робити не треба, що потрібно далі продовжувати бої. І ми зараз бачимо, що бої продовжуються. Але рішення про так зване перегрупування існувало, воно було ухвалене, але просто хтось вирішив його поки що покласти в шухляду і далі воювати. 

Пов'язані з фронтом ІПСО розраховані більше на військових чи на цивільних?

Вони більшою мірою розраховані на цивільних. Оскільки не кожен військовий може взагалі відслідковувати цю інформацію, бо він перебуває на передку. І не кожен військовий взагалі це сприймає з певних обставин. Тобто вони розраховані на нас з вами. Бо ми маємо доспуп до інтернету, можемо відслідковувати цю інформацію, розповсюджувати її і таким чином створювати цей "інформаційний фон". Завдання ІПСО здебільшого пов'язані з тим, щоб внести розкол в суспільство нашими ж руками. Тому від наших військових і є прохання зберігати інформаційну гігієну, користуватися офіційними перевіреними джерелами інформації і не розповсюджувати подібні наративи. 

Вони шукають слабкі місця

Чи змінилася останнім часом інтенсивність вкидів і маніпуляцій? Яке їх якісне наповнення, на чому концентруються наші вороги?

Історія з перегрупування російської армії – це не ІПСО. Це чиясь помилка. А якщо ми згадаємо діпфейк, де Валерій Залужний начебто закликав до повстання, то це класичне ІПСО. На щастя, це вдалося швидко спростувати. Так, це була груба підробка, і це відразу було помічено. Але це якраз приклад ІПСО.

Як росіяни змінюють свої тактичні підходи щодо продукування фейків? 

Вони шукають слабкі місця. Зараз постійно йде гра на протиріччях, які начебто з'явилися в інформаційному полі між військовим та політичним керівництвом країни. Тому і вкидаються постійно ці інформаційні вкиди, які здатні або можуть посилити ці протиріччя. І таким чином посіяти сумнів в єдності між військовим та політичним керівництвом держави у суспільстві. Зараз дуже активно обговорюється стаття Валерія Залужного стосовно можливої позиційної війни, можливого тупика на фронті позиційного. І довкола цього можуть будуватися різні ІПСО. На це треба зважати, оскільки таким чином сіються сумніви здатності ЗСУ звільнити окуповані території України. 

Фото: Денис Попович. Скріншот з відео КИЇВ24 

Треба створювати власний інформаційний фон

Історія німецького "журналіста" Губерта Зайпеля, який написав кілька книжок про Путіна, а тепер з'ясувалося, що його "творчість" фінансувала РФ. Чи можна в таких історіях реагувати завчасно і працювати на випередження?

Це свідченням того, скільки коштів і зусиль вкладає російська федерація в те, щоб зарубіжні журналісти, письменники, політики, створювали потрібний для РФ інформаційний фон. У багатьох темах, насправді: і у темах перемовин з заморожуванням війни, і у невдалих діях української армії на фронті, і про те, що треба припиняти західну допомогу української армії, суспільства і держави. Щоб обґрунтувати необхідність ведення війни з боку РФ. Там дуже багато тем. Це ми бачимо тільки один з проявів такої діяльності.

Як з цим боротися? Попередити це якимось чином неможливо. Як можна попередити ситуацію, коли хтось вербує когось, таємно з ним зустрічається, пропонує гроші і програму сумісної роботи. Це відбувається не публічно і це неможливо попередити. Єдине, що можна робити, це створювати власний інформаційний фон. Тобто вкладати власні кошти, працювати з людьми, лобіювати інтереси української держави і знаходити людей, які могли б писати прихильні речі щодо політики української держави. Тобто тут можна лише симетрично діяти, на мій погляд, і створювати той інформаційний фонд в зарубіжному суспільству, який є вигідним для нас. 

А як ми можемо працювати з російським суспільством? Ми можемо так само діяти і запускати певні фейки? 

А чому не можемо? Ми повинні таке робити. Це так само інформаційна кампанія, таке саме розхитування суспільства російського. Якщо є слабкі місця в російському суспільстві, то треба на них тиснути. Чим швидше ми розхитаємо ситуацію всередині РФ, тим більше можемо розраховувати на те, що вони не будуть здатні продовжувати війну проти України. Я тут не бачу жодних застережень, чому ми не можемо вести інформаційну війну саме таким чином, як це робить РФ з нами.

Як росії вдається переконувати своє суспільство в тому, що вони перемагають?

Ми дискутуємо стосовно ІПСО. В Україні теж є люди, які можуть бути піддані цим ІПСОшним речам з боку РФ. А в росії таких людей ще більше. Там дуже багато докладається зусиль, щоб взагалі зробити дистильованим це інформаційне поле. Зробити його повністю підконтрольним. І на таких людей набагато легше впливати. 

Для чого потрібні всі ці повідомлення про "перемоги"? Вони необхідні, щоб переконати якнайбільше людей вступати до лав російської армії, укладати контракти і йти на війну з Україною. Це одне з призначень подібних вкидів, щоб маніпулювати російським інформаційним полем.

Повідомлення про смерть путіна - це суто ІПСО чи це щось інше? 

Якщо чесно, я не вірю в цю інформацію. Так чи інакше, путін колись помре. Він людина і його час настане. Сама ж інформація з'явилася, очевидно, для того, щоб перевірити реакцію на цю подію, коли вона насправді станеться.