"Доволі потужна допомога". Нарожний про результати чергового "Рамштайну"

"Доволі потужна допомога". Нарожний про результати чергового "Рамштайну"

Передання Іспанією Україні танків Leopard є доволі потужною допомогою, зазначає в ефірі Українського Радіо військовий експерт, волонтер Павло Нарожний, коментуючи результати 22-го засідання "Рамштайну". Це зустрічі координаційної групи держав-союзниць України щодо подальших поставок їй зброї. Також саме на цьому "Рамштайні" стало відомо, що в дорозі зі США боєприпаси до пересувного зенітного ракетного комплексу NASAMS, що успішно застосовують Сили оборони України. Нарожний також оцінив дискусію, яку активізувала Україна на тлі наступу Росії на півночі Харківщини про можливість використання наданої Сполученими Шатами зброї по території держави-агресорки Росії. Превентивні удари на відстані – питання часу, прогнозує експерт.

0:00 0:00
10
1x

Танк Leopard 2. Ілюстративне фото commons wikimedia org

Від Іспанії – танки Leopard, від США – боєприпаси до NASAMS 

Що саме вирішували на черговому засіданні "Рамштайну" та які результати цієї зустрічі?

Перед засідання міністр оборони США Ллойд Остін традиційно взяв слово і закликав усіх членів засідання надати Україні засоби ППО, адже наразі авіаційні удари з боку Росії – це найболючіша історія. Йдеться і про удари по населених пунктах у прифронтових зонах, і по укріпленнях ЗСУ. Остін підкреслив, що в дорозі зі США вже надходять боєприпаси до системи NASAMS, які раніше передавалися Збройним Силам України. Це система середнього радіусу дії, яка може збивати дрони.

Засідання "Рамштайн" (зустрічі координаційної групи держав-союзниць України щодо подальших поставок їй зброї та військової техніки) 20 травня 2024 року. Фото: facebook.com/rustemumerov.ua

Щодо результатів цього "Рамштайну", то поки що відомо тільки одне: Іспанія оголосила про передання Україні танків Leopard. Поки що невідомо, про яку точно кількість йдеться, але в будь-якому випадку це доволі потужна допомога. Ми вже користуємося танками й Leopard-1, й Leopard-2 і всі вони показали себе дуже успішно на полі бою. 

Основним напрямком наступу росіян є не Харківщина, а Часів Яр

Ви вже почали говорити про брифінг міністра оборони США Ллойда Остіна, на який він вийшов після засідання "Рамштайну", в рамках якого було дві важливих заяви: що російські війська найближчими тижнями спробують продовжити наступ і створити так звану "буферну зону" на кордоні України, і що це "важка і небезпечна битва, але захисники України демонструють неймовірну майстерність". Як можна оцінювати ці слова? Це дані американської розвідки, які говорять про те, що РФ накопичила достатньо сил, щоб продовжувати новий наступ? Адже перед спробою наступу росіян на Вовчанськ наша розвідка та військові експерти говорили, що Росія не має достатньо сил, щоб заподіяти великої шкоди і досягнути значного просування. Щось змінилося?

Особливо нічого не змінилося. На жаль, офіційних повідомлень про будь-які ресурси, які є у росіян на цій ділянці фронту (північ Харківської області України – ред.), відсутні. Є єдине повідомлення Інституту вивчення війни (американський аналітичний центр Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW – ред.), який констатував, що туди було перекинуто дві російські дивізії ПДВ із запорізького напрямку. В будь-якому випадку цих сил недостатньо для того, щоб зайти вглиб, зробити якісь швидкі прориви. Й ми бачимо відсутність таких проривів. Росіяни зайшли на відстань 5-7 кілометрів і загрузли у важких боях. Це сталося тому, що на передній оборонній лінії ЗСУ там не було потужних укріплень, адже як їх будувати під обстрілами ворога? Будь-яка техніка, висунута для будівництва цих укріплень, буде знищена. Тож усі ці укріплення будувалися майже вручну силами ЗСУ, а не підрядниками, бо потужніші укріплення можна будувати на відстані 20-25 кілометрів від лінії фронту. У випадку Харківщини 20 кілометрів – це вже майже міська смуга. Тому ворог зміг відносно швидко зайти, але застряг і просунутися далі не може, йдуть важкі бої. Тож нічого не змінилося, задача ворога на харківському напрямку – скувати українські резерви, розтягнути лінію фронту, подовжити логістичний ланцюг. Проте основним напрямком наступу як був, так і залишився, Часів Яр (Донеччина). 

Шлях до отримання дозволу бити по території РФ американською зброєю

Із важливого, про що сказав Ллойд Остін на брифінгу після цього засідання "Рамштайну", це активізація розмови про те, можна чи не можна застосовувати зброю наших партнерів, зокрема США, на території держави-агресорки Росії. До цього брифінгу ми бачили пом'якшення риторики щодо цього, коли "ми не за, але й не дуже проти". Проте вчора щось знову змінилося і Ллойд Остін однозначно сказав, що "ми очікуємо, що Україна не буде застосувати зброю за межами країни". Коли йому поставили уточнювальне запитання щодо застосування зброї по російських літаках, які з території Росії завдають ударів по Україні, то відповідь була подібною до того, що США не хочуть цього. Звідки в американців виникла така позиція?

У них є перестороги, що у випадку, якщо Україна використовуватиме американську зброю за кордонами, битиме по території Росії, це може призвести нібито до чергової ескалації. Можливо, теоретично це може бути використання Росією тактичної ядерної зброї або хімічної зброї, що є більш реалістичним, тому що РФ уже її використовувала неодноразово.  

Павло Нарожний. Фото: facebook.com/pablitomoiseevich

Але ми бачимо на цьому шляху просування. Коли в нас був Блінкен (держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав Київ 14 травня цього року – ред.), який за статусом набагато вищий, ніж Ллойд Остін, Білнкен дуже обачно сказав, що Україна якось сама може вирішувати, як використовувати зброю. Думаю, до моменту, коли нам скажуть однозначно "так, Україна може використовувати зброю", нам треба цей шлях пройти, вести перемовини зі всіма союзниками на всіх щаблях і після цього ми отримаємо цей дозвіл. 

Превентивні удари на відстані – питання часу

Питання переговорів про те, чи можемо ми використовувати західну зброю, атакуючи росіян на їхній території, є на порядку денному і буде обговорюватися. Як ви прогнозуєте перебіг таких переговорів? До яких аргументів вдаватимуться сторони і який може бути результат?

Аргумент дуже простий. На цій ділянці 5-7 кілометрів, куди зайшов ворог (північ Харківської області України – ред.) є винятково піхотні підрозділи окупантів, можливо, якісь механізовані. Там точно немає складів палива, великих складів боєприпасів, там не базується російська артилерія, бо вона стріляє з території Росії, там точно немає російських аеродромів. Тож це означає, що ми будемо знищувати найбільш дешеві підрозділи, всіляких "Шторм-Z", які Росія буде нескінченно відправляти зі своєї території. Це треба припиняти. Саме тому превентивні удари на відстані – питання часу, коли вони стануться. Проте, я не думаю, що це (узгодження із західними партнерами – ред.) буде простий процес одного дня чи тижня. Думаю, ми витратимо на це доволі багато часу.  

КОНТЕКСТ

Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес повідомила напередодні, що Україні буде поставлена партія танків Leopard і боєприпаси. Про це інформує іспанське видання El Mundo. Роблес підтвердила поставку під час відеоконференції двадцять другої зустрічі "Рамштайн". За словами міністерки оборони Іспанії, поставка має відбутись наприкінці червня нинішнього року. Кількість поставлених цього разу танків Leopard Роблес не назвала. А 21 березня нинішнього року преса повідомляла, що Іспанія готує нову партію танків Leopard 2A4.

NASAMS – абревіатура від Norwegian Advanced Surface to Air Missile System. Це пересувний зенітний ракетний комплекс. Розробка норвезької фірми Kongsberg Defence & Aerospace спільно з американською компанією Raytheon. NASAMS може випустити 72 ракети за 12 секунд. Як констатують військові експерти, NASAMS здатна вражати 10 із 10 цілей (йдеться про дрони, літаки, гелікоптери й крилаті (не гіперзвукові) ракети противника).