1431 особа ще в Авдіївці. Залишається дедалі менше місць для прихистку — Барабаш

1431 особа ще в Авдіївці. Залишається дедалі менше місць для прихистку — Барабаш

Про ситуацію в Авдіївці Українському Радіо розповів начальник міської військової адміністрації Віталій Барабаш. Окупанти не припиняють штурми ні вдень, ні вночі. За минулу добу відбулося близько 30 масованих обстрілів по території міста, 12 масованих ударів авіабомбами по території громади. Здебільшого гатили бомбами по центральній частині міста, саме по багатоповерховій забудові. Інформації щодо загиблих чи поранених місцевих мешканців не надходило. Триває евакуація.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: Укрінформ

 

Яка ситуація станом на зараз?

В Авдіївці гаряче, ситуація незмінна. Ворог не полишає спроб оточити місто, кидає нові й нові сили, піхоту. Кілька днів поспіль намагається активізувати свої дії на фронті із застосуванням техніки, але росіянам нічого не вдається. Наші хлопці все відбивають, палять їм техніку, декілька одиниць було спалено вчора і позавчора. Окупанти не припиняють штурми ні вдень, ні вночі, але, не маючи успіху на лінії фронту, вони намагаються компенсувати кількістю та щільністю артилерійських обстрілів, авіабомбових ударів по території громади та по позиціях. За минулу добу відбулося близько 30 масованих обстрілів по території міста, 12 масованих ударів авіабомбами по території громади. Здебільшого вони гатили бомбами по центральній частині міста, саме по багатоповерховій забудові. Дякувати Богу, поки що інформації щодо загиблих чи поранених місцевих мешканців не надходило. У росіян багато резервів, ще раніше вони стягнули близько 80 тисяч особового складу, відповідно, вони ці резерви перекидають то на Бахмутський напрямок, то на Авдіївку, то на Вугледар, то на Мар’їнку. Є в них і техніка, тож не можна сказати сказати, що їм треба щось підтягувати.

Біля Авдіївки Сили оборони збили вже восьмий Су-25 за місяць. Збиваємо, бо близько, чи навчилися прицільно садити?

Росіяни на нашому напрямку застосовують дуже багато авіації, на жаль. Вісім за місяць збитих літаків — це справді багато на такому невеличкому відрізку фронту. Але ворожих літаків працює значно більше. Хлопці дуже ризиковано підходять близько до позицій ворога, роблять засідки і таким чином збивають ці літаки. Це справді дуже героїчні вчинки. Але авіація працює здебільшого на великих відстанях, у середньому росіяни свої керовані бомби кидають на відстані до 40 км.

Віталій Барабаш. Фото: facebook-сторінка Віталія Барабаша та НПУ

Чи вдається завозити гуманітарну допомогу та евакуйовувати людей?

Дуже ускладнена логістика, тому завезення гумдопомоги та евакуація також ускладнені. У першу чергу це пов’язано з безпековою складовою. Якщо раніше окупанти просто гатили по дорозі з артилерії різних систем, то зараз останні кілька днів вони застосовують FPV суто по дорозі, відповідно це дуже ризиковано. Але потроху завозимо. Щодо евакуації, то нарешті люди поїхали. На мій погляд, непогані результати по евакуації, такого не було раніше. Майже місяць від моменту загострення 10 жовтня люди ще сиділи, чекали, сподівалися, але зараз самі кажуть: "Ми втомились, бачимо, що стає тільки гірше. І погодні умови змінюються, і кількість обстрілів зростає, і авіабомбові удари". Залишається дедалі менше місць, де люди могли б мати прихисток. Сьогодні станом на ранок 1431 особа залишається у місті. Учора вивезли 11, евакуація запланована і на сьогодні, і на завтра-післязавтра. Сподіваюся, що нам вдасться вивезти цих людей, які нарешті прийняли рішення виїхати.