Нам потрібні снаряди та дрони. Задля перемоги будемо всі економити — Констанкевич про держбюджет 2024

Нам потрібні снаряди та дрони. Задля перемоги будемо всі економити — Констанкевич про держбюджет 2024

Верховна Рада ухвалила держбюджет на 2024. Він складний, але в ньому правильно обрані пріоритети щодо оборони і потреб армії. "Нам потрібні снаряди та дрони. Тому задля перемоги усім потрібно економити". Так прокоментувала в ефірі Українського Радіо розподіл коштів в держбюджеті на 2024 рік перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня депутатської групи "Партія "За майбутнє" Ірина Констанкевич. Депутатка також окреслила питання щодо оборонно-промислового сектору, військового ПДФО, закону про нацменшини та заборони щодо ворожих релігійних організацій.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Facebook Ірини Констанкевич

Задля перемоги нам усім потрібно економити

За словами Ірини Констанкевич, бюджет на 2024 рік складний, але в ньому правильно визначені пріоритети: все має йти на оборону і потреби ЗСУ та на соціальну політику. Вона уточнила, що "ми всі виходимо із розуміння того, що треба відмовлятися від багатьох речей, які раніше були для нас всіх життєво важливими і розуміти, що ми не можемо зараз собі цього дозволити, тому що нам потрібні дрони, снаряди, щоб перемогти у цій війні. Це буде непростий і складний для нас усіх рік. Але українці мають розуміти, що для перемоги нам потрібно економити". 

Хотілося б бачити в оборонно-промисловому секторі більші успіхи

Щодо розбудови оборонно-промислового сектору, хотілося б бачити більші успіхи, зауважила депутатка. "Від лютого 2022 року ми сподівалися, що через кілька місяців, створивши податкові різноманітні економічні можливості, це так і буде відбуватися. Наша промисловість не повністю переорієнтувалася на потрібні для оборони можливості. Але є ще і фінансові питання. Міністр фінансів Сергій Марченко сказав, що для того, щоби оборона у нас, як комплекс, працювала на повну потужність, нам потрібні зовсім інші кошти. Щоби це було результативно і ефективно, він назвав 17 трильйонів гривень. Але де ці кошти взяти?" Що стосується допомоги від міжнародних партнерів, то ми можемо розраховувати лише на певні суми, розповідає Ірина Констанкевич. "Деякі напрямки проблематизуються. Тут потрібна робота дипломатів. Ситуація непроста. Але ми бачимо, як суспільство мобілізувалося і шукає всі можливі ресурси і резерви для того, щоби компенсувати те, що оборонний напрямок у нас не реалізує всі свої можливі потужності". 

Військове ПДФО в держбюджет

"Ситуація вкрай складна і критична, тому я проголосувала за скерування військового ПДФО з місцевих бюджетів на потреби оборонного сектора. Хоча мені, як депутату-мажоритарнику зрозумілий цілий комплекс проблем, які можуть постати для місцевих громад. Все, що було на рахунках громад з 1 жовтня 2023 року, скерували в оборонний бюджет", — зазначила народна депутатка. 

Треба змінювати міжнародні правила щодо деструктивної позиції Угорщини в питаннях нацменшин

Щодо закону про нацменшини №9610, то Ірина Константинович, відповідаючи на запитання, а чи буде Україна піддаватися шантажу з боку Угорщини зазначає, що "причиною такої ситуації є не українське законодавство, а деструктивна проросійська позиція Угорщини, яка таким політичним шантажем намагається виторгувати для себе певні політичні, фінансові, економічні преференції. І предметом шантажу було обрано українське питання, яке також поставало в різних варіантах. І завжди треба було комунікувати із представниками Венеціанської комісії і іншими міжнародними інституціями і пояснювати, що насправді жодних утисків для нацменшин немає. Цим законом ми створюємо можливості для розвитку цих громад. Треба було ще більше комунікувати і докладати більше зусиль, щоби донести нашу позицію. Ми порівнювали ситуацію з українцями, які проживають в Угорщині і які і близько не мають таких можливостей, які Україна створила для угорців тут. Міжнародним інституціям, зі свого боку, треба зробити теж певні висновки і також переглянути ті правила, які є в європейській спільноті. Можливо, їх теж потрібно змінювати, бачачи, що є такі деструктивні гравці, які з цього мають певний зиск. І ще й підіграють Росії". 

Це питання за нами не затримуватиметься

Щодо закону про заборону релігійних організацій, які працюють на ворога, Ірина Констанкевич зауважила, що завершився термін подачі правок до другого читання, яких на сьогодні є 1200.  "Сподіваюся, що в комітеті ми оперативно їх розглянемо і це питання за нами не буде затримуватися".