Ігри в політиканство. Чого хочуть республіканці?

Ігри в політиканство. Чого хочуть республіканці?

Палата представників США схвалила окремий законопроєкт про допомогу Ізраїлю на $14,3 млрд. Але коли адміністрація Байдена складала новий бюджет, то по кількості підтримки на першому місці була Україна, потім Ізраїль. Трампісти готові гратися тематиками щодо України, бо хочуть показати всім, що досі впливають на ситуацію і продовжуватимуть мати такий  вплив. Так прокоментував в ефірі Українського Радіо ситуацію з наданням допомоги лише Ізраїлю експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександр Краєв. "Але це лише ігри в політиканство. І безкінечно тиснути на цю тему вони не зможуть. Вони не матимуть ані підтримки, ані голосів".

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне

Конгресмен швидше проголосує за спільний пакет допомоги, ніж за кожен пакет окремо

За словами Олександра Краєва, аргумент поточного керівництва Палати представників, тобто спікера Майка Джонсона такий, що великий пакет допомоги є ризиковим і в плані розподілу коштів, і їх використання. Також існують додаткові ризики того, що він може бути неточним і потрібні будуть додаткові перевірки щодо України. Експерт зауважує, що аргументи ці більше процедурні і залежать від того, як будуть виділятися кошти, а не від того, через кого, коли і для чого саме. А "для Білого дому аргумент полягає в об'єднанні цих бюджетів. Це дозволить не затягувати час голосування та забезпечить необхідну кількість голосів. Конгресмен швидше проголосує за спільний пакет допомоги, ніж за кожен пакет окремо. Білий дім хоче, щоб ці пакети були ухвалені якомога швидше, кожен із них 100% був схвалений і щоби вони почали працювати". Трампісти готові гратися цими тематиками, бо хочуть показати всім, що досі впливають на ситуацію і продовжуватимуть мати такий  вплив, переконаний Олександр Краєв. 

Чим більше буде процедурних затягувань, запитань та незрозумілих голосувань, тим менша ймовірність, що бюджет в США буде ухвалено вчасно

Щодо так званих умовних законодавчих спамів, то саме такий ризик Білому дому і не подобається, припускає Олександр Краєв. "Існує ризик спаму поправок, який для американців є більш природним і звичним. Наприклад, якщо ми відділяємо допомогу України від іншої допомоги, якщо ми розділяємо цей пакет на окремі законопроєкти, можна лише уявити, як багато доведеться  вислуховувати правок. Для трампістів розділення цього пакету буде своєрідним балансиром. Вони розуміють, що потім можуть почати торгуватися". Експерт переконаний, що в Білому домі добре розуміють, що це є ризиковим для пакетів, що це буде ризиково, якщо Україна, Тайвань та Ізраїль щось не отримають. Таке затягування є небезпечним для американського бюджету. Бо стабільності бюджетної в США зараз немає. Досі не ухвалений федеральний бюджет на 2024 рік. Ухвалювали лише проміжний бюджет. Тому чим більше буде процедурних затягувань, запитань та незрозумілих голосувань, тим менша ймовірність, що бюджет буде ухвалено вчасно".

Перебороти вето президента?.. Не вдасться. Треба домовлятися 

Якщо Байден ветує цей законопроєкт, то, вважає Олександр Краєв,  є два варіанти: "він береться в тій формі, в якій є, відкликаються певні правки або додаються нові, бо президент відкрито оголошує, чому заветував цей законопроєкт і що варто змінити. Або — другий варіант — більшістю в 70% голосів Палати представників ветує вето президента, що дозволить перебороти вето президента. У республіканців є 226 голосів, хоча більшість 217. Але ця більшість  доволі хитка. Демократи не дадуть республіканцям в цьому питанні жодного голосу. Тому республіканцям не вдасться знайти необхідну кількість голосів, щоби перебити вето Байдена. А тому доведеться домовлятися". 

5 голосів від республіканців проти кількох десятків серед демократів

Сенатор від Демократичної партії Чак Шумер вважає, що якщо Сенат відхилить ухвалений Палатою представників проєкт, то натомість зможе розробити власний. На думку Олександра Краєва, у демократів залишається певний шанс за необхідності проштовхнути таку ініціативу. І республіканці також це розуміють.  "Демокарти за бажання можуть зібрати близько 212 голосів. Їм потрібно знайти 5 голосів від республіканців. І це набагато легше буде зробити, ніж республіканцям шукати серед демократів декілька десятків голосів. Республіканська партія зараз розділена. Є багато груп впливу та конфліктів між консерваторами і трампістами. Тому всі ці заяви республіканців є іграми в політиканство. І безкінечно тиснути на цю тему вони не зможуть. Вони не матимуть ані підтримки, ані голосів". 

Спочатку була Україна        

Олександр Краєв припускає, що Байден може політично шантажувати республіканців темою збільшення фінансування захисту південного кордону (кордон із Мексикою), яка є козирем у трампістів. "Коли адміністрація Байдена складала цей новий бюджет, то по кількості підтримки на першому місці була Україна, потім Ізраїль, а вже на третьому місці було посилення кордону". 

Бюджет Україні буде через торги та компроміси

За першим проєктом Україні призначалося 61.8 мільярдів доларів зі 106 мільярдів. Тому політичні ігри триватимуть, переконаний експерт. "Будуть зважування, торги, компроміси. Спікер Майк Джонсон розуміє, що якщо не піде на компроміси і не знайде прийнятливе рішення з Білим домом, то ні його політичне майбутнє не є точним, ні політичне майбутнє трампістів. Тому бюджет Україні буде".