"Участь військових дуже важлива": Шуляк про умови, за яких мають відбутися наступні вибори в Україні

"Участь військових дуже важлива": Шуляк про умови, за яких мають відбутися наступні вибори в Україні

Післявоєнні вибори в Україні мають відбуватися у демократичний та прозорий спосіб й держава має забезпечити реалізацію виборчого права всім українцям, переконана голова комітету Верховної Ради з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк. На її думку, проводити голосування під час дії воєнного стану не варто, оскільки це порушуватиме права як тисяч військових, які перебувають на фронті, так і мільйонів українців, які виїхали за кордон або стали ВПО. "20 % населення нашої країни виїхали за кордон і забезпечити голосування такої кількості людей на території консульств практично неможливо", переконана народна обраниця.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Суспільне Донбас

"Наш комітет є профільним і займається саме змінами до виборчого законодавства. Звичайно, в нас на рівні комітету і з нашими міжнародними партнерами йдуть різні обговорення перших післявоєнних виборів. Саме післявоєнних, бо спочатку, на мій погляд, повинна бути перемога і ми повинні вирішити величезну кількість викликів, які зараз стоять перед нами через війну. Я особисто дуже проти виборів під час дії воєнного стану, бо в нас зараз тисячі людей воюють на фронті і вони всі мають право і голосувати, і обирати, і бути обраними. Я не уявляю, яким чином ми можемо зараз сказати, що тепер проводимо вибори. Військові там, в тилу люди ухвалюють рішення. Це не той демократичний процес, який ми собі уявляли, тому я погоджуюся з Русланом Стефанчуком — участь військових у виборчому процесі надзвичайно важлива", — розповіла Олена Шуляк.

Друге питання, за словами народної обраниці, — 8,2 млн наших українців зараз знаходяться за кордоном: "Це 20 % населення нашої країни. Цифра вражає. Звісно, частина з них повернеться одразу після перемоги, а частина — можливо ще залишиться. В когось діти школу закінчують, в когось — інші причини. Й вони можуть не повернутися швидко в Україну. Яким чином забезпечити реалізацію їхнього виборчого права?

На сьогодні також величезні цифри: Польща прийняла більше 1,5 млн людей, Німеччина — близько 1 млн людей. Забезпечити голосування для такої великої кількості людей на території консульств практично неможливо. Можуть розглядатися й інші варіанти, те ж поштове, але організація поштового голосування, особливо в європейських країнах, — це також довготривалий і затратний процес". 

"Є питання, яким чином використовувати зараз пошкоджену інфраструктуру. Величезна кількість садочків і шкіл, які фізично використовувалися як виборчі дільниці, знищена. Також не забуваймо про більше 6 млн внутрішньо переміщених осіб. Яким чином вони будуть голосувати? Більше того, 24 лютого 2022 року реєстр виборців умовно зачинився і станом на зараз він не є актуалізованим. Його потрібно актуалізувати, розуміти, де знаходяться виборці. Таких проблем, а також технічних питань досить багато: програмне забезпечення ЦВК, безпека, як забезпечити безпековий фактор на тих територіях, де зараз ведуться бойові дії", — зазначила Шуляк. 

Зараз такі країни, як Боснія і Герцеговина, Хорватія та їхні ЦВК допомагають, консультують нашу ЦВК. Але, як продовжила депутатка, виклики, з якими зіткнулися зараз ми, жодна країна ЄС не проходила: "Тому готуватися технічно потрібно, але говорити, що вибори потрібно проводити, коли ще ведуться бойові дії, дуже зарано".

"Звичайно, ми всі хочемо, щоб перші післявоєнні вибори відбувалися в демократичний спосіб: прозоро, зрозуміло. І ми всі чудово усвідомлюємо, що за нашими виборами будуть спостерігати наші міжнародні партнери. Коли ми зараз захищаємо демократію не просто для своєї держави, а для світу, ми не зможемо собі дозволити провести вибори в інший спосіб", — зазначила голова комітету ВРУ. 

Наостанок Шуляк прокоментувала проєкт держбюджету на 2024 рік, в якому не заклали коштів на вибори наступного року: "Цей бюджет для того, щоб виграти війну. Максимум всіх зусиль, всі гроші — не на бруківку, не на вибори. Всі гроші — на підвищення обороноздатності нашої країни. Вони - на зарплати військовим, на виготовлення українського озброєння, всі ті речі, які точно наближають перемогу".

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США