Мусієнко: ракети ATACMS дальністю 300 кілометрів неодмінно будуть, це питання часу

Мусієнко: ракети ATACMS дальністю 300 кілометрів неодмінно будуть, це питання часу

Перше використання Україною ракет ATACMS дійсно пройшло успішно. Ракети не були перехоплені і досягли своїх цілей, констатував керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. В ефірі Українського Радіо він зауважив, що це була робота ракет, які "начинені" касетними боєприпасами, і мають дальність ураження до 165 кілометрів. З часом, додав експерт, Україна матиме ATACMS і на 300 кілометрів. "Мій прогноз такий, що вони неодмінно будуть. І це нам допоможе знищувати дальші тили ворога, буде хорошою підтримкою нашій авіації, яка застосовує Storm Shadow і Scalp", - сказав Мусієнко.

0:00 0:00
10
1x

Пуск ракет ATACMS. 17 жовтня 2023 року. Скриншот з відео. Джерело: facebook.com/CinCAFU

Перше використання ATACMS дійсно пройшло успішно

–  Цього тижня ми побачили застосування ракет ATACMS. Наскільки вони виявилися ефективними?

Судячи з наявних відео і тієї інформації, що в мене, вони є надзвичайно ефективними. Ми влучили в ті цілі, які планували. Знищили або пошкодили військові гелікоптери, які знаходились на двох аеродромах. А також пошкодили обладнання, передбачене для обслуговування і підтримання в належному технічному стані відповідних бортів. Також у Бердянську відбулася детонація боєкомплекту, системи озброєння, яке використовується для гелікоптерів К-52, Мі-24, якими ворог обстрілював позиції наших військ. Тому перше використання Україною ракет ATACMS дійсно пройшло успішно. Ракети не були перехоплені і досягли своїх цілей. 

–  Ми зараз маємо ATACMS з дальністю ураження 165 кілометрів. Якби у нас були ракети на 300 кілометрів, на вашу думку, яким чином це могло б допомогти ЗСУ? 

Крім дальності, тут є ще одна особливість. Ми зараз маємо ракети ATACMS, які "начинені" касетними боєприпасами. Тобто вони передбачені для того, щоб вражати війська ворога на відкритих ділянках і легко броньовану техніку. Дуже добре вони підходять і для аеродромів, тому що там перебувають, як правило, заправлені борти і тому дуже легко це все знищувати в разі влучання. Є ATACMS на 300 кілометрів. Вони оснащені фугасною частиною. Тобто вони передбачені для того, щоб вражати не просто щось на відкритій місцевості, але й об'єкти, укріплені позиції ворога чи, наприклад, мости. Я думаю, що ми отримаємо ці ракети, це вже виключно питання часу. Мій прогноз такий, що вони неодмінно будуть. І це нам допоможе знищувати дальші тили ворога, буде хорошою підтримкою нашій авіації, яка застосовує Storm Shadow і Scalp. І що дуже важливо – ми зможемо проводити тоді комбіновані атаки, які будуть дезорганізовувати і дезорієнтовувати роботу ППО ворога. Зараз ми використовуємо для атак по об'єктам окупантів в Криму крилаті ракети і дрони. А якщо до цього переліку додадуться ще балістичні ракети, то це посилить ефективність знищення військового майна ворога в Криму.

Олександр Мусієнко  ФОТО: facebook.com/musiienkoua

–  Чи може ворог перехоплювати ці ракети? Скільки у нього на цьому напрямку є відповідних комплексів? 

Ми цього ще не знаємо, насправді. Тільки теоретично ми можемо сказати, що комплекс С-400 може перехопити цю ракету. Як буде на практиці, будемо аналізувати. Наразі, ті засоби, які прикривали Бердянський і Луганський аеродроми, не змогли перехопити ATACMS навіть у касетному вигляді.  Технічні характеристики таких комплексів, як С-400 Тріумф, передбачають перехоплення, зокрема, балістичних ракет. Це так. Але хочу зазначити, що буквально за попередні кілька місяців Україна знищила щонайменше 5 комплексів С-400, які розташовувалися переважно в окупованому Криму. Плюс С-400, які прикривають Севастополь, не завадили українській ракеті Storm Shadow влучити в штаб-квартиру командування Чорноморського флоту Росії. Так, вони становлять загрозу. Тому їх шукають наші сили для того, щоб вражати спочатку радари, а потім пускові установки і зменшувати можливості Росії в засобах протиповітряної оборони. Але теоретично, звичайно, ризик того, що якась ракета може бути збита комплексом С-400 є.

–  Наразі ми тримали орієнтовно 20 штук ATACMS. Але міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, то ці ракети надходитимуть регулярно. На вашу думку, яким чином це може змінити подій на фронті?

По-перше, про 20 штук сказали джерела видання The New York Time. Але ми не знаємо, чи вони назвали точну кількість. Тому це орієнтир, про який можна говорити, але це не означає, що це точно відображає кількість переданих нам ракет. По-друге, постачання безумовно будуть. Тому що вже є прецедент поставок. Це, як з системами HIMARS. У червні 2022 року нам передали 4 пускових установки. Тоді, був певний скептицизм щодо того, що вони нам не допоможуть, бо їх мало. Але їх стало більше і зараз системи HIMARS працюють по всій лінії фронту. Щодо того, коли цих ракет стане більше і як вони нам допоможуть? Чим більше їх буде, тим більше ми зможемо урізноманітнювати цілі, по яких ми можемо їх застосовувати. Справа в тому, що в касетному вигляді ATACMS дійсно можна використовувати по всіх аеродромах, куди ми дістаємо. Але так само їх можна застосовувати і на дальність 40-60 кілометрів, якщо там є концентрація живої сили противника. Тобто використовувати таким чином, щоб знищувати якомога більшу кількість ворогів і забезпечувати подальше просування для наших підрозділів. Тобто це і вогнева підтримка, що для контрнаступу може бути дуже ефективна.