"Ворог змінює тактику" — Мусієнко про атаки "шахедами" з боку Росії

"Ворог змінює тактику" — Мусієнко про атаки "шахедами" з боку Росії

Російські агресори застосовують іншу тактику, змінюючи маршрути польоту дронів і атакуючи великою кількістю. Це констатував в ефірі Українського Радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, коментуючи рекордну за числом запущених БПЛА атаку з боку Росії по Україні, вчинену в ніч на сьогодні, 25 листопада. Ворог випустив цього разу по Україні 75 дронів "Шахед", основним напрямком удару був Київ. Але українська ППО змогла збити майже всі ворожі безпілотники – 74-ри із 75-ти. Про це повідомили Повітряні Сили ЗСУ. Протидія атакам "шахедами" в Україні щоразу вдосконалюється, зазначає Олександр Мусієнко.

0:00 0:00
10
1x

Дрон російських загарбників "Шахед", окупанти маркують його "Герань". Ілюстративне фото "АрміяInform"

Ставка на кількість запущених "шахедів"

Ворог намагається обійти певні зони дії української ППО та мобільних вогневих груп, змінюючи маршрути польоту дронів "Шахед", констатує Олександр Мусієнко. Водночас ворог робить ставку на кількість запущених по території України, у даному разі передусім по Києву, безпілотників. "Де ППО може бути більше, дещо щільніше, там ворог буде використовувати більшу кількість дронів, щоби щільно пройти і завдати удару. Якщо ми говоримо про "шахеди", то ворог дещо змінює тактику. За географією маршрутів, якщо просто відслідковувати, коли оголошуються тривоги в різних областях і надходять повідомлення про те, що загроза є або там, або там, очевидно, що час від час змінюються маршрути "шахедів". Ворог намагається обійти певні зони дії ППО та мобільних груп. Там, де росіяни розуміють, що в столиці може бути більше засобів задіяно, вони використовують щільність, тобто кількість. Я думаю, надалі ворог діятиме саме таким чином. Яка логіка? Ми випустимо 40 одиниць, 36 зіб'ють, можливо 4 десь влучать. Навіть якщо один влучить. Все одно тривога триває по кілька годин. Це небезпеки і тому, що падають уламки збитих дронів. І цей ефект їх теж задовольняє. Коли запитують: дивіться, росіяни не досягли своїх цілей через роботу ППО? Не треба забувати, що є й фактори психологічні, які вони використовують. Дешевизна, простота, налагодженість у виробництві й складанні цих "шахедів" зараз дає змогу ворогу використовувати ці дрони. Якщо ми говоримо саме про Київ, то така масована атака була десь у травні-червні місяці із застосуванням дронів. Або й навіть раніше. Більше таких масованих атак не було вже тривалий час". 

Одна з мобільних вогневих груп ППО України полює на російські "шахеди". Фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

"Гепарди мають свої очі"

Протидія атакам "шахедами" у нас щоразу вдосконалюється, зазначає Олександр Мусієнко. Повітряні Сили ЗСУ мають більше засобів ураження, тих же "Гепардів" ("Gepard" – німецька зенітна самохідна артилерійська установка – ред.). "Але їх має бути більше. США нещодавно викупили у Йорданії додатково 60 одиниць "гепардів" якраз для постачання Україні. Працюють крупнокаліберними кулеметами вогневі групи. І це велика заслуга людей, які це роблять. У темний час доби не так просто мобільним групам із кулемета чи з іншого виду зброї вразити "шахед". І те, що це робиться, вже є великим досягненням. Із "Гепардом" дещо інша ситуація: це одна із найефективніших систем у протидії дронам. Вони мають радари. Вони мають свої очі, їм не потрібно підсвічувати цілі чи орієнтуватися візуально або на слух. Вони це бачать на радарі. Засоби протидії зростають. У нас зараз близько 80% складає коефіцієнт збитих цілей. Ми десь на такому показнику і він є доволі великий", – резюмує Олександр Мусієнко.

Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне 

КОНТЕКСТ

Відсоток збиття українською ППО ворожих цілей зростає, зазначив напередодні (24 листопада) в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат. Високу ефективність демонструють і "велика" українська ППО, і мобільні вогневі групи. Поки що Росія чинить поодинокі ракетні удари по українській інфраструктурі, але наприкінці осені та взимку є висока ймовірність посилення ракетних обстрілів. "Усе, що у нас сьогодні є в наявності, усе в дії. І все буде залучено до захисту енергетичних та інших об'єктів", – запевнив Юрій Ігнат.

Найближчим часом Україна отримає додаткові протиповітряні засоби, які допоможуть захищати об’єкти інфраструктури, повідомив напередодні (24 листопада) в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов.

Останні новини
Більше радості у скрутні часи: Drevo випустив сингл "Муза"
Більше радості у скрутні часи: Drevo випустив сингл "Муза"
Сили оборони контролюють обстановку, ворожої російської армії в Часовому Яру немає — Волошин
Сили оборони контролюють обстановку, ворожої російської армії в Часовому Яру немає — Волошин
"Цей сценарій доволі можливий", – Нарожний про Patriot від Ізраїлю
"Цей сценарій доволі можливий", – Нарожний про Patriot від Ізраїлю
Після розблокування українсько-польського кордону товарообіг зріс на 20% ― Висоцький
Після розблокування українсько-польського кордону товарообіг зріс на 20% ― Висоцький
Втеча у світ безтурботності: typeled презентував сингл "Автоперегони"
Втеча у світ безтурботності: typeled презентував сингл "Автоперегони"
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Ракетний обстріл Дніпропетровської області: серед загиблих – діти
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Герус: Рішення щодо зміни тарифів не існує, проте варто економити електрику в пікові години
Потрібна ешелонована система ППО малого, середнього та великого радіусу дії ― Євлаш