"Росіяни зазнали дуже великих втрат" — Мусієнко про битву за Авдіївку

"Росіяни зазнали дуже великих втрат" — Мусієнко про битву за Авдіївку

Битва за Авдіївку на Донеччині не вщухає — ворог наступає з трьох напрямів, констатував Українському Радіо сьогодні, 28 жовтня, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Від 10 жовтня, коли окупанти різко активізували напад на Авдіївку, російські війська зазнали дуже великих втрат, констатує експерт. Ними втрачено понад 100 одиниць важкої техніки — танки, БМП, БТР, але це може бути і понад 150 знищених одиниць. Ці втрати росіян верифіковані як українськими Силами оборони, так і незалежними оглядачами, наголошує Мусієнко. Складаються штурмові підрозділи окупантів біля Авдіївки із різних військ: десантники, піхота мобілізованих та батальйони із ув'язнених. Вони зараз перегруповуються. І в ході перегрупування російські загарбники почали підтягувати з інших напрямків фронту в Україні свої війська. Бо все у окупантів пішло не за планом, зазначає  Олександр Мусієнко.

0:00 0:00
10
1x

Авдіївка, зруйнований внаслідок російського обстрілу житловий будинок. Жовтень 2023 року. Фото: поліція Донецької області

— Володимир Зеленський заявив, що росіяни під Авдіївкою втратили одну бригаду. Скільки це людей і техніки?

— Дуже великих втрат зазнали російські війська. І це важливо. Ці втрати верифіковані як українськими Силами оборони, так і незалежними оглядачами, які моніторять ситуацію. Російськими військами втрачено понад 100 одиниць важкої техніки — а це танки, БМП, БТР — протягом 10 днів інтенсивних боїв під Авдіївкою. Але, за різними оцінками, це може бути і понад 150 одиниць. Це велика кількість: бригадний рівень техніки, навіть дещо більший. Це є потужне забезпечення бригади за умов 100% її забезпечення. За кількістю живої сили російські бригади, залежно від того, наскільки вони укомплектовані, можуть становити від 4 до 6 тисяч. Переважно зараз це 4-4.5-5 тисяч осіб. І це значні втрати, якщо ми говоримо саме про такий період часу. Одна із задач і цілей оборони Авдіївки вже виконується доволі ефективно: знищення якомога більшої кількості техніки, сил і засобів ворога і, таким чином, зменшення його вогневої потужності та знесилення на цьому конкретному напрямку. У Вугледарі ситуація була дещо іншою на початку року. Вона відрізнялася. Тоді двома бригадами російської морської піхоти було втрачено техніки у понад 100 одиниць і вони не змогли захопити Вугледар. Українські сили втримали ситуацію. Зараз так само тримають. Але ситуація тут складніша, бо ворог наступає з трьох напрямків.

— Під Авдіївкою були російські резерви, перекидання військ з інших ділянок фронту?

— І те, й інше. Починалося все з того, що готувалися бригади, які перебували на сході та в окупованому Донецьку, і які прибували з території Ростовської області РФ. Це підрозділи, які спеціально готувалися, щоби активізувати бойові дії. Частина з них прибула на північний фланг у район Куп'янсько-Лиманської операційної зони. Друга частина прибула сюди. Складаються ці підрозділи з різних військ: десантники, піхота мобілізованих та батальйони з ув'язнених. Вони зараз перегруповуються. І в ході перегрупування почали підтягувати з інших напрямків свої війська. Бо все пішло не за планом. Частину було знято з Лиманського напрямку і перекинуто під Авдіївку, щоби мати ким продовжувати ці штурмові дії. Після перегрупування вони змінюють дещо свої підходи: менше застосовують техніку, але використовують артилерію і живу силу у великій кількості. Авіація теж здійснює по Авдіївці протягом дня від 5 до 10 вильотів. Кількість КАБів (керована (коригована) авіаційна бомба — ред.)  може за добу становити до 50 запусків. Це по всій лінії фронту, який Росія використовує. І з них оці 5-10 — це вильоти по Авдіївці.  На таку площу це багато.

Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

— Яку потужність мають ці бомби?

— Є 500, 1000 і 1500 кг. Це класичні ФАБи, фугасні авіабомби, які є на бойовому застосуванні російських військ. Вони стають керованими, бо прикріпляється обладнання у вигляді міні-крил із засобами наведення. І бомба падає не просто вертикально, а вона планує, що дає можливість російським літакам випускати ці КАБи, перебуваючи у повітряному просторі над окупованими територіями (тобто перебуваючи у тилу окупантів – ред). Це мінімізує їхні ризики бути збитими українськими засобами ППО. Але якщо це відбувається в районі Авдіївки і ворог застосовує не тільки КАБи, а й штурмову авіацію, то ЗСУ їх збивають. Є випадки збитих Су-25.

— Чи є можливість у росіян під Авдіївкою відмовлятися йти у ці безглузді атаки?

— Із перехоплень, які публікують українські спецслужби, особовий склад у ворожій армії деморалізований, їх кидають в атаки і вони зазначають великих втрат. При цьому солдати окупантів не мають достатнього забезпечення, але продовжують виконувати накази. Залежно від підрозділів в багатьох стан деморалізований. Чи складуть вони зброю або повернуть її проти своїх командирів? Є такі шанси. Так відбувся більшовицький переворот у Росії. Був також прецедент із Пригожиним, який повів таких невдоволених на Москву. Зерно вже посіяно. Момент настання бунту — коли саме це стане можливим — і революційної ситуації в російському війську спрогнозувати дуже важко. Саме цей момент. Передумов для настання цього моменту існує. А от коли він настане — тут сказати важко.