ЗСУ готові до нової хвилі атак окупантів на Авдіївку — Барабаш

ЗСУ готові до нової хвилі атак окупантів на Авдіївку — Барабаш

Російські окупанти готуються до нової хвилі атак на Авдіївському напрямку. Про це в коментарі Українському Радіо ексклюзивно повідомив начальник міської військової адміністрації Авдіївки Віталій Барабаш. ЗСУ готові дати відсіч черговим спробам ворога наступати на це місто на Донеччині, яке Росія не спроможна захопити з 2014-го року. Віталій Барабаш додав, що постачання гуманітарної допомоги до Авдіївки призупинене, але резервів вистачить на 3 місяці.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ФБ-сторінка Віталія Барабаша та НПУ

Градус напруження знизився, але ворог й далі намагається атакувати

"Що стосується ситуації, дійсно вже сьогодні четверту добу ми спостерігаємо певне зниження градусу напруження навколо Авдіївки. Однозначно менша кількість обстрілів по території громади та авіаракетних ударів. Ворог застосовує менше штурмових дій по позиціях навколо міста нашого, і це свідчить навіть зведення Генерального штабу. Певною мірою можна сказати, що сили опору стабілізували ситуацію навколо міста. Звичайно, що це як наслідок дуже серйозних активностей, які робив наш ворог, починаючи з 10 до 14 жовтня. Вони дуже активно штурмували і з використанням броньованої техніки, і дуже багато особового складу було кинуто на наш напрямок, і знищено дуже багато було. Тож вони підвидихлись, адже дуже багато було знищено техніки й особового складу. Однозначно, це сотні одиниць техніки, декілька тисяч особового складу загинуло і ще більше було поранено. Свідчення цього — всі лікарні з тієї сторони переповнені, зокрема і не тільки наближені до Донецька, а й ті, які дуже далеко від нього — Шахтарськ, Зугрес, Торез", — зазначає Віталій Барабаш.

Окупанти готуються до нової хвилі штурмових дій

Втім начальник міської військової адміністрації Авдіївки припускає, що це ще не завершення наступу росіян. "Певне перегрупування вже відбувається з їхнього боку, три ночі постіль вони стягують підбиту техніку глибше в тили і намагаються її ремонтувати. Також вони підтягують нову техніку. Ворог продовжує свої намагання оточити місто, хоч і невелика кількість штурмових дій, але ж все одно вони це роблять. Обстрілів по позиціях менше, на жаль, не стає. Стрілецькі бої не вщухають ні вдень, ні вночі. Тобто росіяни зараз тримають в певному напруженні лінію оборони. Тим самим готуються до нової хвилі своїх штурмових дій", — каже Барабаш.

Він додає, що ЗСУ готові до можливої нової фази загострення. "У росіян є резерви, їх немало, і ми це бачимо. Впевнений, що вони зроблять висновки з тих помилок, які вони зробили спочатку цього загострення. Те, що і ми готуємося, це точно. Ми і були готові. ЗСУ готувалися і мінімум за тиждень, навіть ми вже говорили, що буде загострення і росіяни готуються атакувати", — зауважує Барабаш.

Як повідомив сьогодні, 18 жовтня о 10:00 Генеральний штаб ЗСУ, "протягом минулої доби… в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угрупування військ "Таврія" на Авдіївському напрямку ворог не полишав спроб оточити Авдіївку. Тут наші захисники відбили 5 атак ворога".

Запасів гуманітарки вистачить на 3 місяці

Попри загострення на лінії фронту навколо Авдіївки гуманітарна ситуація в місті стабільна. "Ми поки що припинили ввезення гуманітарної допомоги в місто, тому що небезпечна дорога, 22 кілометри до Авдіївки постійно під обстрілами. Втім у місті накопичено резервів. Ми від початку повномасштабної війни намагалися ці резерви підтримувати з розрахунку на кількість населення орієнтовно на 2-2,5 місяці. У зв'язку з тим, що люди їдуть потрошку з міста, то тих резервів, які є в місті, орієнтовно вистачить на 3 місяці. Це і продукти харчування, і гігієна, є певний запас води. Також є декілька локацій зі свердловинами, ми запускаємо в певний час генератори, щоб піднімати цю воду, люди приходять та її набирають. Буквально за тиждень перед загостренням ми роздали гуманітарну допомогу людям, і вона фізично в них є. Подивимося, як буде складатися ситуація. Якщо буде так, як три останніх дні, то найближчим часом, якщо не станеться нової хвилі загострення, то знову будемо завозити гуманітарну допомогу, бо вона накопичується на спокійніших територіях", — резюмує начальник міської військової адміністрації Авдіївки.