Небезпекою для України є підводні човни. З ними ми починаємо боротьбу — капітан I-го рангу у відставці

Небезпекою для України є підводні човни. З ними ми починаємо боротьбу — капітан I-го рангу у відставці

Біля Севастополя, ймовірно, вибухнув корабель "Буян-М" — носій "Калібрів", який, за інформацією джерел зі спецслужб, був уражений експериментальним озброєнням "Морських малюків". Військово-морський експерт, оглядач журналу Defense Express, капітан I-го рангу у відставці, науковий співробітник Національного військово-історичного музею України Володимир Заблоцький в ефірі Українського Радіо зазначив, що, незважаючи на санкції, РФ продовжує будувати в Татарстані кораблі та вертольотоносці, бо має багато грошей. Тим не менш, Україна успішно знищує ворожі судна морськими дронами.

0:00 0:00
10
1x

На фото: російський малий ракетний корабель

На "Буяні-М" слабке ППО, корабель не витримує морської хитавиці у понад 3 бали, його легко можна втопити

"Буян-М" є малим серійним ракетним корабелем, зазначає Володимир Заблоцький. За його словами, всього їх в Чорному морі чотири, два на Балтиці, два в Каспійському морі, два ще будуються на заводі імені Горького в Зеленодольську у Татарстані. Один має бути готовий цього року, один наступного. Потім ці кораблі приходять на випробування в Чорне море в окупованій Керчі. Володимир Заблоцький переконаний, що, незважаючи на санкції, РФ побудувала ракетний корабель "Циклон" з нуля, ("Циклон" став першим кораблем проєкту 22800 "Каракурт" РФ у Чорному морі-ред.). "Там ще будуються два кораблі та вертольотоносці. Росія має гроші. А за гроші купує все. Матеріали постачають через Азовське море, потім Волгодонським каналом."

"Буян-М" побудований на базі малого ракетного артилерійського корабля, має 949 тонн, більший у довжину та ширину за рахунок того, що отримав універсальну пускову установку на 8 ракет: ті ж самі "Калібри" і "Онікси", зауважує Володимир Заблоцький. "Він перетворився на корабель прибережної зони, платформу для Каспійського моря. Росіяни з цього корабля обстрілювали Сирію далекобійними ракетами. Але "Буяни" мають слабку морехідність і не витримують більше 3 балів, бо створені на базі річкових суден. Тому ховаються в порти. Мають або слабку ППО, або взагалі її немає. Тому їх легко втопити. Коли цей корабель виходить на бойове чергування, його охороняють інші судна, в яких є ППО, щоби ми не змогли атакувати літаками чи ракетами". 

Ракетний корабель не має постійної позиції

Володимир Заблоцький розповідає, що спочатку були у Чорноморському флоті два кораблі, які пізніше, ще до повномасштабної війни, перевели на Балтику, а інші замінили новими. Таким чином чотири кораблі опинилися в складі Чорноморського флоту. Інші ракетні кораблі базуються у Калінінграді. "Малий ракетний корабель, коли виходить в море, не має постійної позиції і ніхто не знає, де він перебуває. Він може ці 8 калібрів вистріляти одночасно".   

Небезпеку становлять підводні човни. Ми починаємо із ними боротися

Крім того, своє друге пошкодження 13 жовтня отримав і "Павєл Дєржавін". Це патрульний корабель, який коштує приблизно 100 мільйонів доларів належить до кораблів третього рангу. "Шість таких кораблів було побудовано і будуть ще два. Добудовуються вже в Керчі. Їх відрізняє модульна конструкція, коли можна додати якесь озброєння. Має одну ефективну 76 мм універсальну гармату. На практиці жоден корабель модулів з "Калібрами" на 8 ракет не отримав. Є також гелікоптер постійного базування". Головним був "Василь Биков", нагадує Володимир Заблоцький, той самий, що разом із "Москвою" окупував Зміїний, висаджував десант і захопив у полон український гарнізон. "Буян-М" коштує менше, бо він не такий складний конструктивно. Проблема полягає в електроніці, пусковій установці та озброєнні. Вартість корпусу становить десь 20%. Інше це начинка. На заміну "Буянам" будуються кораблі типу "Каракурта", які пристосовані до морських умов і мають кращу морехідність і засоби ППО. Матимуть пусковий модуль на 8 ракет. Це ефективні кораблі. Але небезпеку для нас становлять не надводні, а підводні човни. І ми починаємо боротися з ними. А це складніше".