Ця зима буде легшою, бо всі знають, що робити – Сергієнко

Ця зима буде легшою, бо всі знають, що робити – Сергієнко

Днями Кабмін відзвітував про завершення підготовки до опалювального сезону. На 1 жовтня понад 99% об'єктів ЖКГ готові до зими. Директор аналітично-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко переконаний, що це всього лише формальний звіт, про це він повідомив в ефірі Українського радіо. Бо проблеми як були, так і залишилися: у водопостачанні, де тарифи залишаються досі старими, хоча компоненти, закладені в тарифі на воду, зросли. Тепло, де через заборгованість урядом перед цими підприємствами може виникнути бажання економити, що вплине на якість послуги. Платити українцям лише в опалювальний сезон багато і складно. Тому населення не доплачує взимку, а лише потім, навесні та влітку, погашає борг. Треба повернутися до старої системи оплати за цілий рік. Співрозмовник ефірної студії — засновник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко зауважує, що все одно борги щороку зростають. На сьогодні вони становлять 110 мільярдів грн. І це питання жодним чином не вирішується. "Я готовий стверджувати в ефірі Українського Радіо, що якщо припинити красти в Енергоатома, в Центренерго, в інших енергетичних інстанціях, то можливо і тарифи підвищувати не будемо".

0:00 0:00
10
1x

Фото ілюстративне

Якщо економити — знижуватиметься якість послуги

Щодо 99% об'єктів, готових до опалювального сезону, то це лише формальний звіт чиновників, переконаний Олександр Сергієнко, бо проблем в сфері ЖКГ залишається дуже багато. За словами експерта, досі не вирішена проблема з водопостачанням. У грудні НКРЕКП залишили старі тарифи, "хоча в структурі самого тарифу закладені компоненти, які зросли: а це зарплати, хімреактиви, тощо. Тому водоканали зараз несуть збитки". Олександр Сергієнко зауважує, що після того, як держава забере ще й військовий ПДФО — а це 120 мільярдів на наступний рік — містам і громадам стане дуже сутужно. За його словами, проблемами ЖКГ займається саме місцева влада. Ці підприємства комунальні і належать громаді. У великих містах системно займаються цими питаннями, тому і проблем тут менше. Що стосується тепла, то заборгованість уряду перед підприємствами становить 36 мільярдів. У Києві це 6.8 мільярдів. "Якщо тут почати економити, то буде знижуватися якість послуги: не догріватиметься теплоносій, не включатимуть підкачку на верхні поверхи". Щодо газу нема питань, каже експерт, бо станом на сьогодні у сховища закачано понад 15 мільярдів кубів. Щодо вугілля не було останніх цифр, тому є сподівання, що тут теж все добре.

За зиму борги накопичуються, а навесні населення поступово розраховується. Тому треба повернутися до старої системи оплати за рік

Коментуючи ситуацію з компенсацією, Олег Попенко зауважує, що така ситуація є, і не тільки в Києві. "Вона досить велика і впливає на розрахунки великих міст з Нафтогазом. Більшість із них контролює Теплоенерго. Заборгованість за газ у Києві становить 13 мільярдів грн, у Харкові 10 мільярдів. Це і є ця компенсація, яка виникає на момент різниці у вартості газу. В чому тут проблема? У собівартість газу — а у вартості є калорії — газ закладений десь на рівні 7-7,5 грн для більшості Теплокомуненерго. Але по факту газ для бізнесу та для бюджетної сфери дають по 16 грн. При тому точних цифр щодо розподілу та реальних розрахунків, скільки виділено туди, а скільки - сюди, немає ніде. І тому виникає велика різниця. Тарифи не підвищували. Але підняття тарифів не призведе до реальних результатів. Бо Теплоенерго отримають ще більше зростання заборгованості за комунальні послуги: за споживання гарячої води та тепла". Олег Попенко називає на сьогодні борги у понад 110 мільярдів грн. "Я готовий стверджувати в ефірі Українського Радіо, що якщо припинити красти в Енергоатома, в Центренерго, в інших енергетичних інстанціях, то можливо і тарифи підвищувати не будемо. І у нас вистачить коштів, щоби розрахуватися з боргами з інвесторами за зеленою енергетикою, і компенсації щодо різниці вартості тарифів". За зиму люди накопичують борги, а навесні починають їх погашати. Але все одно борги щороку зростають. І це питання жодним чином не вирішується. Олександр Сергієнко каже, що платити лише в опалювальний сезон багато і складно. Таким чином населення не доплачує взимку, а потім погашає. Тому, вважає експерт, треба повернутися до старої системи оплати цілий рік.  

Буде легше, ніж минулого року

Україну чекає складна зима, переконаний Олександр Сергієнко, просто не буде, але буде легше, ніж минулого року. "Самі енергетики підлаштувалися захищати об'єкти критичної інфраструктури від атак. Якщо велика ТЕЦ потрапить під удар, тоді включатимуться невеликі котельні. І такі котельні забезпечені генераторами. Закуплено пересувні котельні. Але попри це всі люди мають запастися ліхтариками, свічками, генераторами, дублюючими системами опалення."