ХАМАС буде дуже здивований відповіддю з боку Ізраїлю — офіцер ЦАХАЛ

ХАМАС буде дуже здивований відповіддю з боку Ізраїлю — офіцер ЦАХАЛ

Найближчим місяцем-двома ХАМАС буде дуже здивований, де він може опинитися і що станеться з його бойовиками. Таким чином в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо політолог, підполковник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) Аріє Зайден окреслив перспективи контртерористичної операції "Залізні мечі", яку почав Ізраїль у відповідь на атаку його території з боку руху ХАМАС. Уранці 7 жовтня бойовики цього руху вдерлися на територію Ізраїлю із Сектору Гази, тимчасово взявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. Усе це супроводжувалося масованою ракетною атакою. Загальна кількість жертв нападу перевищила 700 людей. Ізраїль заявив сьогодні, 9 жовтня про відновлення контролю над усіма прикордонними містами та анонсував "повну облогу" Сектору Гази. На даному етапі метою є повне знищення військової потуги ХАМАСу, зазначив Аріє Зайден.

 

0:00 0:00
10
1x

Ізраїльський солдат у місті Сдерот, Ізраїль, яке зазнало нападу бойовиків із Сектору Газа. 8 жовтня 2023 рік. Фото: АР/Ohad Zwigenberg

"На даному етапі метою є повне знищення військової потуги ХАМАСу"

—   Ізраїль офіційно оголосив стан війни. Що це означає в практичній площині зараз, а також у довгостроковій перспективі?

Краще говорити про довгострокову перспективу, тому що зараз дію цього пункту на полі бою ви не побачите. Пункт "40 Алеф" говорить про те, що в армії є повна свобода дій, щоб досягнути мети, яку поставив уряд. На даному етапі метою є повне знищення військової потуги ХАМАСу.

—   Станом на зараз ізраїльська армія вже "зачистила" населені пункти, куди зайшли бойовики ХАМАС, чи цей процес ще триває?

Цей процес майже закінчено. Можна сказати, що контроль повернувся до ізраїльських військових. Усі місця, в яких були можливості перетнути прикордонний паркан, нам відомі й вони або закриті або перебувають під наглядом наших підрозділів. Також повітряні сили завдають ударів, щоб нові резерви ХАМАСу не змогли перетнути межу та увійти на нашу територію. 

"Нападали близько 400 бойовиків"

—   Скільки було бойовиків, які напали на Ізраїль, та чим вони були озброєні?

Йдеться про близько 400 бойовиків. Здебільшого йдеться про стрілецьке озброєння, протитанкові гранатомети, великокаліберні кулемети. Через те, що вони були моторизовані, вони несли це все із собою, кількість патронів була майже необмеженою. Тому ми бачимо таку кількість загиблих і поранених. 

—   А якщо говорити не про зброю, а про техніку: на чому вони їхали?

 Перша хвиля бойовиків перетнула кордон на пікапах, декілька пікапів нападники також взяли в господарствах, які розташовані біля кордону. Через те, що там розташовані кібуци, своєрідні "колгоспи", коли все належить всім, тому ключі від машин були просто в самих автівках. Це видно на відео: на машинах, на яких бойовики приїхали, є кулемети, а інші машини – наші, місцеві. Бронетехніки у бойовиків немає і для них це була перевага, адже на легких пікапах вони рухаються з такою швидкістю, що наша бронетехніка просто не встигала.

"Лідери ХАМАСу люблять життя"

—   Сотні людей загинули внаслідок нападу на Ізраїль. А чи відомо, скільки людей потрапили у полон?

На сьогодні ми говоримо про цифру близько 100 осіб – жінок, дітей та чоловіків. Йдеться частково про цивільних, а частково – про полонених військових. Проте інформація ще збирається.

—   Звільнення цих людей буде відбуватися в рамках обміну чи якоїсь спецоперації?

Мені важко зараз сказати, але, думаю, що уряд все ж таки відстоюватиме жорстку позицію, таку ж, яку ми мили від уряду на початку 2000-х, коли ми говоримо, що не ведемо жодних перемовин із терористами. Зрозуміло, що це матиме свою ціну. З іншого боку, ХАМАС не буде, як на мене, поспішати вразити заручників, тому що голова ХАМАСу та інші диктатори полюбляють життя. Вони розуміють, що поки люди, яких вони захопили, живі, це можливість хоча б якось на нас натиснути. Тому є надія повернути заручників. Організувати спецоперацію дуже складно, адже Сектор Гази – це одна з найщільніше забудованих місцевостей. Там 3 мільйони цивільних. Також там легко копати та будувати тунельні переходи й бойовики, як ми розуміємо, дуже добре підготуватися. Заручників не будуть тримали всіх разом, а намагатимуться розділити їх на групи. Тож перед силами безпеки, всім ЦАХАЛом стоїть важке й непросте завдання. 

"Якщо буде наказ знищити не лише бойове крило ХАМАСу, але й політичне, ми виконаємо кожен наказ"

—   А в якому стані зараз суспільство? Як нині виглядають ізраїльські міста?

Сьогодні зранку, поки не призвався в армію, я був в офісі й бачиш, що майже нікого немає. Всі кав'ярні закриті, всі вдома. Люди трохи відчувають напругу, скуповують більше, ніж завжди, консерви, воду, готуються, бо не зовсім зрозуміло, що буде. Остання війна була в 2006 році і тривала 28 днів. Йдеться про другу ліванську війну, коли ми мали 1,5 млн біженців із півночі – в центр та південь Ізраїлю. На сьогодні, якщо ми будемо воювати тільки з ХАМАСом, а "Хезболла" продовжить не втручатися або втручатися мінімально, наче підтримуючи ХАМАС, але не так, щоб наступними ми пішли воювати з ними на півночі, то таких обсягів біженців не буде. Зараз усі прикордонні поселення вже евакуйовані і йдеться про 40-50 тисяч громадян. Хоча зрозуміло, що це лише початок і найближчим місяцем-двома ХАМАС буде дуже здивований, де він може опинитися і що станеться з його бойовиками. Це трапиться не тільки на території Сектора Гази. 

Аріє Зайден. Фото: cкриншот із відео

—   Які цілі зараз у Ізраїлю, окрім того, щоб звільнити території, "зачистити" їх. Що ще?

"Зачистити" території, які належать Ізраїлю, – це дуже коротка історія, мета, яка була вчора. Головна мета – це знищити можливості ХАМАСу вести військові дії, знищити його бойове крило. Якщо йтиметься про те, що треба знищити і його політичну частину, ми розробимо плани й будемо готові. Це потребуватиме часу, але ми виконаємо кожен наказ, який віддасть нам уряд нашої країни.  

 

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США