"Вагітність не виписана окремо як підстава для відстрочки" ― адвокатка про мобілізацію жінок

"Вагітність не виписана окремо як підстава для відстрочки" ― адвокатка  про мобілізацію жінок

У Міністерстві охорони здоров’я зазначають, що понад 30 років постановка на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів працювала недосконало, через що частина медиків у ньому не врахована. Тому з 1 жовтня 2023 року жінки, які мають фармацевтичну та медичну освіту, зобов'язані стати на військовий облік. Для жінок інших професій військовий облік залишається добровільним. Які обов'язки військовозобов'язаних жінок? Чи означає військовий облік однозначну мобілізацію? Чи зможуть жінки перетинати кордон? В ефірі Українського радіо на ці питання відповіла адвокатка Анжела Василевська.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

 

Фото: з відкритих джерел

 

"Обов’язковому військовому обліку підлягають жінки, які мають медичну та фармацевтичну освіту"

У 2022 році було ухвалено наказ Міністерства оборони 313 від 11 жовтня 2021 року, яким вносилися відповідні зміни до переліку спеціальностей з відповідними військово-обліковими професіями. Перелік було суттєво розширено щодо жінок, які мали з 1 жовтня 2023 року обов’язково підлягати військовому обліку. Це викликало певний суспільний резонанс. Згодом, у жовтні 2022 року, було внесено зміни до статті 1-ї частини 11-ї Закону про військовий обов’язок та військову службу, де було зроблено уточнення, що обов’язковому військовому обліку підлягають жінки, які мають медичну та фармацевтичну освіту ― і середню професійну, і вищу. У тій же частині 11-й було уточнено, що представниці суміжних та споріднених професій мають ставати на військовий облік у добровільному порядку. Це стосується бухгалтерів, економістів, а також це спеціальності: хімічні та хімічної біології; телекомунікації, радіотехніка; науки про землю ― географія, фізика, астрономія; харчові технології; забезпечення військ ― озброєння та військова техніка; біомедична інженерія; оподаткування; маркетинг; видавнича сфера; психологія та соціальна робота.

Упродовж якого часу треба стати на облік?

Встановлюється термін 7 днів від моменту, коли ви отримали диплом. Але на медичні навчальні заклади покладено обов’язок за кілька місяців до отримання дипломів жінками-студентками повідомляти про це ТЦК, що буде підставою видачі тимчасового посвідчення військовозобов’язаного. Тимчасове посвідчення діє 30 діб. Якщо жінка не стає на військовий облік,  не отримує військовий квиток, не проходить ВЛК, до неї може бути застосована адміністративна відповідальність. Це стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка передбачає накладення штрафу від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів громадян, тобто 850 грн. Але військкоми полюбляють застосовувати статтю 210-1, яка звучить трохи інакше: "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію", тут відповідний штраф може сягати 8 500 грн. Але якщо жінка  не встигла у 7-денний термін, це порушення саме військового обліку, а не мобілізаційного законодавства. Порушення мобілізаційного законодавства ― це коли жінці вже видали повістку, а вона не з’являється, тоді це підстава для застосування статті 210-1.

Щодо жінок, які вже отримали свій військовий квиток. Зверніть увагу, чи не вписане у ваш квиток мобілізаційне розпорядження ― що в разі оголошення воєнного стану ви маєте з’явитися без повістки до ТЦК та СП. Якщо у вас є це мобілізаційне розпорядження і ви не з’явилися, то це буде підставою застосування адміністративної санкції ― штрафу до 8 500 грн. Якщо у вас немає цього мобілізаційного розпорядження, то ви маєте чекати виклику. Якщо жінка-медикиня стала на військовий облік, то її не обов’язково одразу мобілізують, Усе залежить від мобілізаційного завдання. Медики можуть бути мобілізованими або іти на контракт.

Чи є якісь винятки для жінок-медиків?

Право на відстрочку для жінок такі ж, як і для чоловіків, воно визначається статтею 23 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Важливо знати, що спеціалізації, які дуже важливі для армії, не бронюються, тобто медиків ― не забронюють. Не будуть призиватися жінки, які:

♦ мають троє та більше неповнолітніх дітей,

♦ мають на утриманні дитину з інвалідністю,

♦ мають батьків, які потребують постійного стороннього догляду.

Зараз проблема з відстрочкою на підставі інвалідності батьків 1-ї та 2-ї групи, коли не встановлена необхідність постійного стороннього догляду. Тут  треба доводити, що ти єдиний можеш утримувати свого батька чи матір з інвалідністю. Якщо в тебе є брати-сестри, то ти не матимеш права на відстрочку, навіть якщо брат воює і не може доглядати батьків. Це недоліки в законодавстві, які потребують доопрацювання. Щодо утримання батьків з інвалідністю ― вкрай необхідні зміни до абзацу 11 частини 1 статті 23 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Коли в родині троє дітей, то не підлягає мобілізації або батько, або мати, якщо вони є одинаками ― тобто, наприклад, мати померла або є рішення суду про позбавлення батьківських прав. Якщо батьки розлучені, то другий із батьків зобов’язаний утримувати свою дитину, навіть якщо дружина не подавала на аліменти. Якщо один із батьків мобілізований і є дитина, то другий не мобілізовується. Буває так, що жінка є кадровим військовим і повинна служити, тоді чоловік має право на звільнення, якщо вдома лишається дитина.

До якого віку дитини матір має підстави на відстрочку від мобілізації?

До 18 років. Навіть якщо дитина-студент, то відстрочки до 23 років немає, як у випадку стягнення аліментів. Але якщо на утриманні дитина з інвалідністю 1-2-ї групи від 18 років, то обоє з батьків мають право на відстрочку.

Якщо жінка-медикиня вагітна, чи треба їй ставати на облік?

Вагітність не виписана окремо як підстава для відстрочки під час мобілізації. Закон потребує доопрацювання у цьому напрямку. У будь-якому разі придатність чи непридатність до військової служби визначає військово-лікарська комісія, зокрема ― чи придатна до служби жінка, скажімо, у першому триместрі вагітності.

"Порядок отримання відстрочки чітко не прописаний у наявній нормативці"

Звісно, ви маєте право на відстрочку, якщо подасте відповідну заяву. Заяву можна подати фізично прямо в ТЦК. Але краще буде надіслати заяву з нотаріальними копіями підтверджувальних документів, що засвідчують ваше право на відстрочку, до ТЦК експрес-відправленням з описом вкладення на спеціальному бланку Укрпошти. Це буде доказ того, що ви зверталися із заявою про надання вам відстрочки. Інакше буде важко довести, що вас мобілізували всупереч бажанню і було проігнороване ваше право на відстрочку.

"Якщо жінка-медик має інвалідність, то вона призивається лише за добровільною згодою"

Якщо жінка-медик або чоловік має інвалідність, то вони призиваються лише за їхньою добровільною згодою. Але при цьому абсолютно не факт, що ВЛК визнає вас непридатною чи обмежено придатною до військової служби.

"До правил перетину державного кордону змін ще не було"

Зараз ніякої заборони для виїзду жінок за кордон немає. Щодо військовозобов’язаних жінок, то якщо така жінка перебуває на військовому обліку і ця інформація відома прикордонникам, звісно, вони можуть її не випустити за кордон, так само, як і чоловіків. Тут немає ґендерних розмежувань. Наразі невідомо, чи є технічна можливість у прикордонної служби відстежувати наявність особи у реєстрі призовників. Вже подано законопроєкт про створення глобального електронного реєстру військовозобов’язаних. Якщо буде технічний доступ до такого реєстру, то з’явиться можливість перевіряти й жінок, чи стоять вони на військовому обліку. Якщо медикиня чи фармацевтка стоять на військовому обліку, то за кордон можуть не випустити, коли не буде підстав ― або у тебе троє дітей, або ти супроводжуєш батьків з інвалідністю, або ти волонтериш.

Стосовно правил перетину державного кордону очікуються суттєві зміни у законодавстві, тому що пішла велика хвиля корупційної складової, коли здорові люди різко стають особами з інвалідністю чи непридатними до військової служби. А ті, хто реально хворіє, всі вони здорові та придатні до служби. Як у кривому дзеркалі.