Встановити відповідальність заднім числом не можна ― адвокат про покарання втікачів-ухилянтів

Встановити відповідальність заднім числом не можна ― адвокат про покарання втікачів-ухилянтів

Кримінальні статті будуть, тому що перевірка документів ВЛК породить дуже багато питань щодо того, чи підроблялись ці документи і яким чином вони видавались. Про це в ефірі Українського Радіо розповіла адвокатка і правозахисниця Олена Карнаух-Голодняк, коментуючи ініціативу щодо покарання військовозобов'язаних чоловіків, які незаконно перетнули кордон під час дії воєнного стану. Вона зауважила, що більшість західних країн у певний момент будуть співпрацювати з Україною. Тож "якщо буде підтверджена інформація, що людина використовувала підроблені медичні довідки, то більшість європейських країн не будуть на це закривати очі. І роками людина там не зможе відсидітися, це треба розуміти".  Водночас, якщо людина повернеться і буде співпрацювати з органами, які розслідують певну обставину, то можливе навіть пом'якшення. "Я думаю, що в багатьох випадках, навіть якщо це серйозні статті, можна буде розраховувати на умовний термін", ― зауважила адвокат.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: AP

Встановити відповідальність заднім числом не можна

–  Заяви про покарання тих, хто незаконно перетнув кордон під час дії воєнного стану, лунали вже неодноразово. Чи дійсно ми до цього вже підійшли впритул і як загалом ви оцінюєте таку ініціативу?

По-перше, ініціатива зрозуміла. Вимога суспільства в воюючій країні, щоб закони виконувалися, особливо щодо законності перетину кордону чоловіками, які можуть бути мобілізовані або іншим чином захищати країну, перебуваючи в країні. Це моральний аспект. Юридичний аспект. По-перше, треба розуміти, що встановити відповідальність заднім числом не можна. Людина буде відповідати тільки в цій мірі, яка була визначена на момент вчинення певного діяння. Тобто не можна сказати зараз, що ми встановимо кримінальну відповідальність для тих, хто вже виїхав, і при повернені вони сядуть на 10 років, хоча коли вони виїжджали, у них була адміністративна або інша відповідальність. Поки що в більшості випадків це адміністративна відповідальність. Тобто це перетин державного кордону поза пунктом пропуску, в багажниках, у схованках. Для організаторів ― це кримінальна. Для водіїв, які везуть цих людей, для тих, хто організовує цю схему. Для тих, хто намагався це зробити і їх ловлять ― це адміністративна відповідальність. Це кілька тисяч штрафу. При цьому треба розуміти, що буде питання строку притягнення до адміністративної відповідальності. Юридично притягнути людину через шість місяців після скоєння адміністративного правопорушення доволі важко. Однак дуже багато буде питань кримінальних щодо підроблення документів для виїзду за кордон, наприклад, довідок від медичних установ, довідок про наявність трьох дітей, яких в реальності немає і так далі. Це підроблення документів або використання підроблених документів. І це кримінальна відповідальність. Якщо це намагання підкупити або факт підкупу прикордонників, то це додатково вже позиції неправомірної вигоди. Це дуже серйозна стаття, порівняно з підробкою документів. Якщо людина отримала повістку, і саме через це намагається виїхати з країни, то це вже ухилення від мобілізації. Тому кримінальні статті будуть, тому що перевірка документів ВЛК породить дуже багато питань щодо того, чи підроблялись ці документи і яким чином вони видавались, якщо це недостовірні довідки.

–  Але це дуже буде складний і тривалий процес. Чи означає це, що якщо чоловіки залишаються за кордоном і не планують повертатися, то вони, по суті, уникли покарання? 

Неповернення до України виходом може бути тоді, коли є 100% розуміння, що країна перебування завжди буде закривати очі на підстави і той юридичний шлях, яким людина дісталась до тієї країни. Я переконана, що більшість західних країн в певний момент буде співпрацювати з Україною. Вони навряд чи будуть масово всіх видавати. Але якщо буде підтверджена інформація, що людина використовувала підроблені медичні довідки, то більшість європейських країн не будуть на це закривати очі. І роками людина там не зможе відсидітися, це треба розуміти. 

–  Щодо розслідувань таких справ. Скільки часу на це буде потрібно?

Тут питання до того, як буде налагоджена система розслідувань і перевірок. Якщо будуть висмикувати по одній людині, то буде важко і довго. Якщо це буде "конвеєр" перевірок, який в принципі запустився, і перевірка всіх висновків ВЛК, то це не дуже важка процедура. І ця система вже будується.

Олена Карнаух-Голодняк  Фото: Facebook

Бажання очистити свою репутацію – це завжди нормально і гарно сприймається державою

–  Військовозобов'язаний чоловік виїхав незаконно, але готовий повернутися і навіть понести покарання. Якісь пом'якшувальні заходи щодо нього будуть?

Якщо у нього під час виїзду не було кримінальної діяльності, тобто підробки документів, підкупу, то я думаю, що адміністративна відповідальність не є найстрашнішою в цьому житті. Кілька тисяч гривень і через рік людина вважається такою, що не є притягнутою до адміністративної відповідальності. Якщо є кримінальна відповідальність, то за підробку документів, наприклад,  нікого не посадять. Там у більшості питань штраф. Звичайно, якщо людина повернеться і буде співпрацювати з органами, які розслідують певну обставину, то може бути пом'якшення. І я думаю, що в багатьох випадках, навіть якщо це серйозні статті, можна буде розраховувати на умовний термін. Бажання очистити свою репутацію – це завжди нормально і гарно сприймається державою.

–  Якщо людина була визнана непридатною до служби і за такою довідкою виїхала, а потім умови мобілізації змінилися і її зробили придатною. Як у цій ситуації бути?

У неї все нормально. Треба дивитися вимоги, які були на момент виїзду. Якщо на той момент все було нормально юридично, то питань до цієї людини немає. Але, якщо вона повернеться і знову буде намагатися виїхати, то тут будуть питання.

–  Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко каже, що зменшилася кількість охочих виїхати з країни. А скільки повертається назад, відомі якісь цифри?

Цифри є. Але їх не дуже люблять публікувати в детальних розрізах, хто і яку відповідальність поніс. Чому зараз менше намагаються виїхати? По-перше, це стало набагато важче. Бо перевірки, відповідальності і так далі, змушують задуматися. По-друге, хто хотів, уже виїхав.

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США