Система управління в російській армії на певний час зламана – Лакійчук про "бавовну" в Криму

Система управління в російській армії на певний час зламана – Лакійчук про "бавовну" в Криму

Після низки прильотів по військових об’єктах в Криму, система управління в російській армії на певний час зламана. І цим треба користатися. Вважає керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія 21" Павло Лакійчук.  В ефірі Українського Радіо експерт констатував: "насиченість Криму російськими військовими об'єктами дуже висока. Їх треба ліквідувати, тому що це логістика для південного угрупування військ, яке також заважає здійснювати свободу судноплавства". 

 

0:00 0:00
10
1x

Штаб Чорноморського флоту РФ у Севастополі. 22 вересня 2023р. Фото: соцмережі 

Система управління в російській армії на певний час зламана

–  Напередодні Сили Спеціальних Операцій розмістили оновлену інформацію за результатами атаки на штаб Чорноморського флоту (ЧФ) в Севастополі. Про що вони говорять і яким чином вони сприяють загальній ситуації на фронті?

Результати дуже добрі. Там два інциденти. Перший, це знищення фактично штабу Чорноморського флоту РФ. Це основний орган управління не просто угрупованням кораблів ворога в Чорному морі, в Криму, а й орган управління, який керує діями ворожого угруповання на півдні України. Не тільки 11-го армійського корпусу підрозділів ЧФ, 810-ї бригади морської піхоти, які воюють на Запоріжжі, а і виступає основним комунікатором, тилом, вузлом зв'язку всього угруповання ворожого на півдні. І коли прилітає в штаб Чорноморського флоту, це по-перше технічно на певний час ламається і організація зв'язку, і організація логістики, і забезпечення військ. І це дуже добре. Другий момент –  багато "орків", вищого російського командування, пішло на концерт Кобзона. Як кажуть наші ССОшники, серед них і черговий командувач Чорноморським флотом Росії, адмірал Соколов. Разом з командуванням і офіцерами ЧФ там на нараду збирали офіцерів з різних частин гарнізону і загинули чи поранені ще двоє високопосадовців російських. Це командувач ворожого угруповання на Запоріжжі і його заступник. Тобто система управління в російській армії на певний час зламана. Це тиждень, може, десять днів. І цим треба користатися. Теж саме стосується техніки, заліза. Удар був по штабу флоту, це вузол зв'язку. До того удар був по Верхньосадовому. Це запасний командний пункт ЧФ, звідки дублювалося управлінні військами.

– Якою зброю наші війська змогли це зробити? 

Суть у тому, що не слід навіть говорити про конкретно якісь ракети. Всі ці удари – комбіновані різними видами зброї. Це багатопланова операція, починаючи з розчищення коридору для авіації від радіотехнічних засобів і засобів ППО, з наступними ударами по зенітно-ракетних комплексах противника дальнього радіусу дії, по аеродромах ворожої авіації і, зрештою, по органах управління – штабу флоту, запасному командному пункту, центру радіорозвідки. До цього, як бонус, додається і судноремонтна інфраструктура. Маю на увазі, знищені підводний човен і корабель. Насправді, це значно важливіше, бо руйнується судноремонтна база Чорноморського флоту. А участь у цих операціях беруть і Сили Спеціальних Операцій, і підрозділи Головного управління розвитку, і Служби безпеки України, групи і окремі одиниці розвідувальних безпілотників, дронів-камікадзе, надводних і повітряних. Використовуються наші ракети модифікованими, авіація, яка здійснює пуски ракет британських і французьких Storm Shadow і SCALP. Тобто це тільки короткий перелік основного озброєння  і підрозділів, які беруть участь в цих операціях. Але він свідчить про її масштабність. 

–  А як ви можете оцінити роботу російських систем захисту? Чи наші ракети і дрони все ж кращі?

У нас офіцери розумніші. Насправді, система протиповітряної оборони, протикорабельної і протикатерної оборони в Криму чи не найкраща в Росії. Там дуже насичений простір різними системами оборони. Але наші військові, проводячи розвідку, досліджуючи експериментально, за допомогою дронів, систему оборони противника, виявили її основні об'єкти, знайшли слабкі місця, дійшли до того, як їх максимально ефективно ліквідувати, провели цю операцію і скористалися цим максимально. Ця вся операція проявилася в День Незалежності України. Наші ракети прилетіли по комплексу протиповітряної оборони противника на мисі Тарханкут. Там же висадилися спецпризначенці, які "розкурочили" радіотехнічний полк противника, підняли український прапор і сказали "пам'ятати, що Крим це Україна". Прапор – це дуже важливо, але не заради прапора спецпризначенці висаджувалися на окупованих берег. Все було значно складніше. Потім пригадайте висадку наших спецпризначенців на "Вишки Бойка". Там вони зрізали радіолокаційні станції, гідроакустику, станції радіорозвідки, які були розміщені на цих об'єктах. Це теж частина цієї операції. А далі бавовна в Євпаторії, на Фіоленті – вибухають великі російські зенітно-ракетні комплекси. Для того, щоб їх знищити, треба ще їхнє власне ППО пробити. А коли вже є такий коридор, у нього направляються наші ракети, літаки, носі крилатих ракет, які завдають удару по аеродромах, органах управління противника. Ось це масштаби операції.

Павло Лакійчук  Фото: geostrategy.org.ua 

Насиченість Криму російськими військовими об'єктами дуже висока

– Скільки наразі місць базування російських військ у Криму, і як змінюються дії противника після таких успішних операцій ЗСУ?

Ми наносимо удари по найбільш болючих об'єктах, найбільш важливих об'єктах противника. Радіо "Свобода" і проєкт "Крим реалії" створили інтерактивну мапу військових об'єктів в Криму. Там щонайменше три з половиною сотні їх нанесли. І це ще навіть не половина російського військового барахла, яке вони розмістили в нашому Криму. Насправді, насиченість Криму російськими військовими об'єктами дуже висока. І їх треба ліквідувати, тому що це логістика для південного угрупування військ, яке також заважає здійснювати свободу судноплавства. Ось ці дві задачі наші військові вирішують. Таким чином ми сприяємо звільненню півдня нашою піхотою, яка бореться на Запоріжжі, Херсонщині і Донеччині, одночасно женемо ворога від наших транспортних коридорів якомога далі.

–  Які напрямки чи об'єкти на даному етапі є найбільш пріоритетними для ЗСУ? 

Перше і основне – це логістика. Це тили південного угруповання ворога в Криму. Це боєприпаси, паливно-мастильні матеріали, харчі, це резерви особового складу. Все, щоб максимально знекровити вороже угруповання. Друге – це аеродроми і авіація. Авіація – це один з найважливіших об'єктів ураження, тому що саме бомбардувальники, штурмовики, винищувачі наносять удари по наших військах і містах. Кількісно, противник має домінування авіації в повітрі. Якісно він не може домінувати, бо ми активно йому протидіємо. Але це дуже потужний важіль ворога. Тому найкращий спосіб з тими ресурсами, які ми маємо, це знищення його авіації на аеродромах і руйнація його аеродромної мережі. Третє – це органи управління. Руйнація мереж управління – ще одна запорука полегшення дій наших військових, що наступають на півдні нашої держави. Ну і зрештою Чорноморський флот. Флот як засіб, який завдає урари ракетами по наших містах та інфраструктурі. Калібри збивати наша ППО навчилась, але значно ефективніше – знищувати носії цих ракет. Плюс патрульні кораблі та іншу шушваль, яка заважає свободі судноплавства. Ну і знищення Чорноморського флоту як тилу, як логістики для того угруповання російських сил окупаційного, яке діє в Україні.

– А чому в Кремлі замовчують наслідки успішних атак ЗСУ?

Концепцію СВО, як вони називають, проголосив диктатор російський Путін – "все йде по плану". І якщо спікери нижнього рангу почнуть розказувати, що бахнули штаб в Мелітополі, потім штаб в Севастополі, прилетіло в Курськ, Бєлгород, Ростов-на-Дону, то у росіян може виникнути когнітивний дисонанс. Який же план у Путіна?

–  Що може змусити росіян зробити "жест доброї волі" на півострові? Чи взагалі реальний такий розвиток подій, на вашу думку?

Давайте до півострова доїдемо, прорвемося. Для того, щоб звільнити Крим, треба звільнити наш південь. Для того, щоб звільнити південь, треба ще багато важкої роботи, героїзму, надзусиль наших військових. Так, наші війська наступають, але наступ дається дуже важкими втратами. Ворог потужний, але ми його давимо.