Втрати менші, ніж у рашистів — Селезньов про наступ ЗСУ "всупереч військовій науці"

Втрати менші, ніж у рашистів — Селезньов про наступ ЗСУ "всупереч військовій науці"

ЗСУ ведуть наступ проти російських окупантів всупереч військовій науці, зазначив в ефірі Українського Радіо полковник запасу ВМС ЗСУ Владислав Селезньов. "Якщо ми втратимо українську армію, ми втратимо Україну. Тому ретельне планування операцій і детальна розвідка є запорукою того, що Україна, навіть ведучи наступальні дії, несе втрати менші, ніж ворог в обороні. Хоча військова наука стверджує зворотнє", — наголошує військовий експерт. Селезньов назвав три місії, які послідовно реалізує Українська армія проти окупантів.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

Навіть ведучи наступальні дії, Україна несе втрати менші, ніж ворожа сторона, яка обороняється. Всупереч військовій науці

Українська армія послідовно реалізує три місії, розповідає Владислав Селезньов. 

Перша місія ключова: системна, методична руйнація бойового потенціалу ворога шляхом знищення його артилерії, спеціальної та автомобільної техніки, засобів ППО; 

Друга місія: визволення українських територій. Владислав Селезньов говорить про те, що темп визволення обумовлений невеликими обсягами техніки, спроможної прискорити розмінування територій. Але, незважаючи на це, українська армія просувається вперед. 

Третя місія: збереження життя та здоров'я українських військових. "Якщо ми втратимо українську армію, ми втратимо Україну. Тому ретельне планування операцій, чітка взаємодія, дуже детальна розвідка та дорозвідка місцевості там, де планується проведення тих чи інших операцій, є основою та запорукою того, що Україна, навіть ведучи наступальні дії, несе втрати менші, ніж ворожа сторона, яка обороняється. Хоча військова наука стверджує зворотнє", — наголосив військовий експерт. 

"Ворог добре бачить картину бою"

Тим часом ситуація на фронті залишається досить складною, констатує Владислав Селезньов. Він укотре наголошує, що Україні не варто недооцінювати ворога. "Він чітко бачить картину поля бою і докладає відповідних зусиль, щоби на головних ділянках українського наступу зосереджувати додаткові ресурси і сповільнити наш наступ". 

Окопна війна з "бавовною"

За понад 9 років війни українські військові вже добре призвичаїлися до осінньої погоди, каже військовий експерт. "Тільки-но починаються осінні зливи, поля і дороги перетворюються на суцільну багнюку і болото. І в таких умовах переміщуватися бронетехнікою, танками стане неможливо. З початком осінніх злив, із початком другої декади жовтня, ми перейдемо у формат окопної війни. Бо рушити вперед фізично буде неможливо. Але це не значить, що Україна припинить використовувати FPV-дрони і артилерію в рамках ведення контрбатарейної боротьби. Війна триватиме, але дещо іншими способами та методами". Деякі складові цієї тактики ми вже і зараз бачимо, наголошує Владислав Селезньов, коли палає "бавовна" в тимчасово окупованому Криму, Севастополі, інших тимчасово окупованих містах та навіть на території Москви. При цьому БПЛА цілять точно по військових об'єктах, об'єктах російської "оборонної" промисловості. 

Владислав Селезньов. ФБ-сторінка Владислава Селезньова

Українські Військово-морські сили без можливості виходу в море на бойових кораблях… працюють  

На запитання ведучої Українського Радіо Галини Бабій, наскільки Військово-морські сили України активно включилися в роботу, Владислав Селезньов відповідає: "Той досвід, який набуває українська армія, є унікальним. Жодного разу в історії людства не було таких ситуацій, коли Військово-морські сили, які, де-факто, позбавлені можливості виходити в море на бойових кораблях (ми втратили 33 бойових кораблі під час анексії Криму в лютому-березні 2014 року, потім під час повномасштабної війни) спромоглися знищити крейсер "Москва", потопити ще зо майже два десятки російських кораблів та зруйнувати вщент підводний човен. Найбільш короткий шлях до головної бази Чорноморського флоту РФ Севастополя пролягає в акваторії Чорного моря. І те, що зараз роблять українські сили оборони – а це спільна діяльність всіх сил: СБУ, ГУР, військово-морських – все це говорить про те, що є синхронізація, скоординована діяльність, яка призводить до тих самих результатів, коли російські пропагандисти починають волати: "Як так сталося, що дві найсучасніші системи ППО, розміщені на території тимчасово окупованого Криму, комплекси С-400, перетворилися на попіл". Це говорить про те, ворожа армія несе втрати. Але не тому, що вона така недолуга і незграбна, а тому що є ефективна, раціональна, виважена дія українських військових, які планують, забезпечують, реалізують плани щодо руйнації тилового потенціалу армії противника на території тимчасово окупованого Криму".        

КОНТЕКСТ

Ситуація з обстрілами окупованого Криму триватиме, як би росіяни не галасували. Про це заявив напередодні, 15 вересня в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов. "Це наш півострів, і він обов’язково буде звільнений в той спосіб, який ми вважатимемо за необхідне. На сьогодні виглядає так, що якщо росіяни не підуть з Криму самостійно, нам доведеться їх звідти "викурити" за допомогою зброї, яка є в нас в наявності", — зауважив Олексій Данілов. Він прокоментував повідомлення, що в ніч на 14 вересня цього року військова контррозвідка СБУ та ВМС України провели спецоперацію у районі міста Євпаторія в окупованому Росією Криму — знищили російський комплекс ППО "Тріумф" вартістю 1,2 мільярда доларів. Про це повідомили джерела Суспільного в СБУ. Як додав Олексій Данілов, ракетна програма, започаткована в Україні в 2020 році, дає свої плоди.

У ніч на 14 вересня військова контррозвідка СБУ та ВМС України провели унікальну спецоперацію в районі села Уютне біля Євпаторії в Криму — знищили російський комплекс ППО "Тріумф" вартістю 1,2 мільярдів доларів США. За даними джерела Суспільного в СБУ, по цілі ефективно відпрацювали безпілотники та ракети "Нептун".

Президент України Володимир Зеленський назвав цю операцію "тріумфом".