Україна вперше виступає в усіх десяти дисциплінах на Іграх нескорених — Волошина

Україна вперше виступає в усіх десяти дисциплінах на Іграх нескорених — Волошина

У німецькому Дюссельдорфі стартували одні з головних змагань для військовослужбовців і ветеранів, які зазнали поранень чи травм — Ігри нескорених (Invictus Games). Вони триватимуть до 16 вересня за участі 600 спортсменів із 22 країн. Україна дебютувала на Іграх нескорених у 2017 році, нинішні змагання стануть для неї четвертими. Цього разу українська збірна буде представлена найбільшим складом в історії Invictus Games — 25 спортсменами. Як зазначила Українському Радіо національна координаторка Ігор нескорених в Україні Ілона Волошина, наші учасники змагаються у Дюссельдорфі вперше в усіх десяти дисциплінах Invictus Games. "Ми не рахуємо кількість здобутих медалей", — каже Волошина. І додає: найбільші перемоги — зміни, які відбувалися з нашими учасниками після участі в Іграх нескорених, їхнє особистісне посттравматичне зростання.

0:00 0:00
10
1x

 

Всеукраїнські змагання Ігри нескорених, відбір до національної збірної, квітень 2023 року, Львів. Фото: Львівська міська рада

 

Дебют у регбі на візках

У нас сьогодні (10 вересня) перший змагальний день, розповідає Ілона Волошина. "Учора була церемонія відкриття, і сьогодні наша збірна вже брала участь у змаганнях з легкої атлетики, а саме у бігу та штовханні ядра. Також ми дебютували цього року в регбі на візках. Хоч ми й не маємо своєї окремої команди, але беремо участь у змішаній команді різних націй спільно з учасниками із США, Великої Британії та Південної Кореї. Сьогодні ми мали матч проти Італії, в якому виграли. Крім того, вже є перші результати у штовханні ядра — здобули золото. І маємо успішні забіги, завтра вже відбудуться фінали змагань із бігу".

"Вперше виступаємо в усіх десяти дисциплінах"

Цьогоріч Україна вперше виступає в усіх десяти дисциплінах, представлених на Іграх нескорених, наголошує Ілона Волошина. Змагання з легкої атлетики завтра триватимуть. Сьогодні ще були турніри з паверліфтингу, маємо срібло у нашого учасника Максима Зубова. Завтра відбудуться фінали з регбі на візках, а післязавтра — веслування на тренажерах. Також попереду велоспорт, стрільба з лука, плавання, баскетбол на візках, волейбол сидячи. Загалом Україна бере участь в усіх десяти дисциплінах.

Із 200 було відібрано 25 учасників збірної

Відбір на Міжнародні ветеранські змагання Ігри нескорених відбувався у квітні цього року у Львові. Як зазначила Ілона Волошина, було понад 200 учасників відбору з усієї України — ветерани, військовослужбовці, які зазнали поранень, травм або захворювань внаслідок участі у бойових діях під час захисту України. За комплексною системою відбору, де враховувались соціальні, психологічні, фізичні показники, було відібрано 25 учасників збірної. Це найбільша кількість за всі попередні роки. "Щороку Invictus Games Foundation нам збільшує квоту, наприклад наступного року збірна складатиметься вже із 30 учасників", — повідомила національна координаторка Ігор нескорених в Україні.  

Як змінювалися наші здобутки на цих змаганнях від першої участі України у них 2017 року?

Найбільші перемоги — це зміни, які відбувалися з нашими учасниками після участі в Іграх нескорених, їхнє особистісне посттравматичне зростання, підкреслює Ілона Волошина. "Ми не рахуємо кількість здобутих медалей, адже це лише одне з досягнень, нагорода за старання спортсменів. За ці роки ми дуже розвинулись в адаптивних видах спорту — у нас з’явився баскетбол на візках, а також нові тренажери. Зараз змагаємось у десяти видах спорту, а в 2017 році, коли починали, збірна виступала у 7-8 видах. Щороку ми збільшуємо "спільноту нескорених", зараз до неї входить 250-300 учасників, які постійно відвідують наші відбори, не враховуючи поранених, які зазнали травм лише минулого року. Щороку збільшується сама збірна, квота зростає. І ми дуже тішимося, що маємо змогу повезти більшу кількість учасників, показати цей неймовірний дух, атмосферу, першу вершину на їхньому шляху до відновлення та соціалізації".

Де відбувається підготовка спортсменів?

В Україні поки що є дві адаптовані інклюзивні бази, де наші учасники можуть готуватися, але не з усіх видів спорту, зауважує національна координаторка Ігор нескорених в Україні. "Бази, яка має повну інфраструктуру для всіх десяти видів спорту, наразі немає. Цього року завдяки величезній підтримці та міжурядовій співпраці багато країн пропонували свою допомогу в підготовці нашої збірної, зокрема Хорватія та Німеччина. Цьогоріч ми вперше проводили збори за кордоном — мали двотижневі тренувальні збори у Хорватії у ветеранському центрі, а після того вирушили до Німеччини, де мали адаптаційний збір на п’ять днів. Ми дуже вдячні за підтримку, вона величезна. Починаючи з 2014 року всі нації, які входять у сім’ю Invictus Games, надають нам всю можливу інфраструктуру, підтримку і допомогу в підготовці наших збірних", — резюмує Ілона Волошина.