Україні треба більше комплексів типу "Сапсан", які практично не вразливі для російського ППО — Мусієнко

Україні треба більше комплексів типу "Сапсан", які практично не вразливі для російського ППО — Мусієнко

Україні потрібно більше балістичних ракет так званого "неядерного" стримування ворога, які практично недоступні для російської протиповітряної оборони. Коментуючи ситуацію з українськими атаками на військові об’єкти на території Росії, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко розповів, що донедавна в нашій державі реалізовувався ракетний комплекс "Сапсан", дальність ураження якого потенційно можна було би доопрацювати до 1000 км. Це в парі з високою інтенсивністю та постійністю атак могло б значно допомогти Україні в ході цієї війни. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Національний Промисловий Портал

Більше "Сапсанів"

"Все, що починається від 1500 км і далі — це далекобійна зброя. До цієї позначки йдеться про ракети середньої чи малої дальності, а далі йдуть балістичні та міжконтинентальні ракети. Проте в нашій класифікації 700 км — це теж далекобійна зброя, адже йдеться про доволі серйозну відстань. Це нормальна дистанція для балістичної ракети, яка може долати 500 км. Її можна додатково модернізувати до 700 км. Те ж саме стосується й крилатих ракет. Щодо дронів, то його далекою дистанцією вважається 500 км і більше, тому оскільки наші дрони можуть долітати до Москви та інших міст, це можна класифікувати як далекобійну зброю", — розповів Олександр Мусієнко.

Принагідно, він зауважив, що зброя, якою атакувався аеродром у російському Пскові, швидше за все була дроном: "Начальник воєнної розвідки України Кирило Буданов озвучив позицію, що це були дрони запущені з території Росії, без додаткових подробиць. Тож це були дрони, але якої модифікації, моделі та як стало можливим, що їх запустили з Росії, можна лише здогадуватись". 

"Щодо нашої ракетної програми, то складно сказати, чи вона може перейти в рівень середньої чи далекобійної, тому що інформації у відкритому доступі зараз дуже мало щодо того, що відбувається. Можна говорити про те, що модернізується ракетний комплекс "Нептун" для ударів по наземних об’єктах, зокрема дещо збільшується його дальність. Це дуже важливо тому, що ми можемо діставати по всіх цілях в окупованому Криму. Теоретично ми можемо діставати й щось на російській території, але в більшості у прикордонних з Україною регіонах, тому що далі дальність не покриє", — пояснив експерт. 

Проте, як зауважив Мусієнко, Україні, звісно, потрібні ракети так званого "неядерного" стримування: "Мова йде про балістичні ракети. "Нептун" зараз хороша зброя, але це крилата ракета, яку легше перехоплювати засобам протиповітряної оборони ворога. А балістичні ракети — зокрема український комплекс“Сапсан”, яка донедавна реалізовувався в Україні — це дуже цікава розробка, адже його ракети практично невразливі до засобів ППО, які є в наявності на озброєнні в Росії. Це би дало можливість розробляти ракети, починаючи від 500 км і можливо розвивати навіть до 1000 км. Проте на якій стадії зараз цей проєкт мені невідомо". 

Чи змінять хід війни українські атаки на Росію залежатиме від інтенсивності цих атак

Наостанок Олександр Мусієнко торкнувся питання, як зміниться ситуація на фронті через наявність в України засобів, які вражають на далекій дистанції: "Це допоможе нам вражати об’єкти на території Росії. Це важливо, тому що там зосереджено достатньо багато військових частин, зокрема й Західний військових округ, який формувався зокрема і для агресії проти України. Є військові містечка, є оборонні підприємства, аеродроми. Тому в радіусі до 700 км є доволі багато всього і наносити удари потрібно". 

"Як швидко ці удари можуть змінити хід війни та розстановку сил, буде залежати від інтенсивності, кількості ударів та спроможностей або неспроможностей ворога протидіяти таким ударам. Проте навіть ті атаки, які вже відбувалися, підтверджують, що географія обстрілів і влучань розширюється. Ми практично щодня отримуємо новини про безпілотники в небі над Росією, щось вони збивають, щось ні. Тут також має місце й психологічний фактор, коли дуже важливо тиснути на ворога, граючи на деморалізації місцевого населення. Для того, щоб підтримувати постійність атак, має бути постійне виробництво", — підсумував експерт.